Κίνδυνος κλοπής χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς κατόχων iPhone

5/12/2018 04:57    Συναγερμό
Τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με την κλοπή χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αντιμετωπίζουν οι χρήστες κινητών τηλεφώνων iPhone με λειτουργικό iOS.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ασφαλείας ESET προειδοποιεί τους χρήστες συσκευών iOS να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς εντοπίστηκαν εφαρμογές, που υποτίθεται ότι βοηθούν στην παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης, ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν τη λειτουργία Touch ID της Apple για να κλέψουν χρήματα.

Ανάμεσα στις εφαρμογές που βοηθούν τους χρήστες στην προσπάθεια τους για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, είναι και τα apps «Fitness Balance» και «Calories Tracker», τα οποία υπόσχονται υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος, καθημερινή παρακολούθηση των θερμίδων ή υπενθύμιση στους χρήστες να πίνουν περισσότερα νερά. Ωστόσο, «αυτές οι εφαρμογές έχουν ένα απροσδόκητα βαρύ αντίτιμο, σύμφωνα με τους χρήστες του Reddit», τονίζει η ESET.

Την πρώτη φορά που ο χρήστης θα ενεργοποιήσει μία από τις δύο αυτές εφαρμογές, του ζητείται σάρωση των δακτυλικών του αποτυπωμάτων, ώστε να του «προβάλουν προσωποποιημένες συστάσεις για την παρακολούθηση των θερμίδων και της διατροφής». Κατόπιν, εμφανίζεται ένα αναδυόμενο παράθυρο που ζητά την πληρωμή 99,99 ή 119,99 δολαρίων ή 139,99 ευρώ, για να μπορέσει ο χρήστης να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Αυτό το αναδυόμενο παράθυρο εμφανίζεται μόνο για περίπου ένα δευτερόλεπτο, ωστόσο, εάν ο χρήστης έχει μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα συνδεδεμένη απευθείας με τον λογαριασμό του στην Apple, η συναλλαγή επαληθεύεται και τα χρήματα μεταφέρονται.

Αν οι χρήστες αρνηθούν τη σάρωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους στην εφαρμογή «Fitness Balance», εμφανίζεται ένα άλλο αναδυόμενο παράθυρο, ζητώντας τους να πατήσουν «Συνέχεια» για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή. Αν συμμορφωθούν, η εφαρμογή προσπαθεί ξανά να επαναλάβει την επιθετική διαδικασία πληρωμής.

Παρά την κακόφημη φύση της, τονίζει η ESET, η εφαρμογή «Fitness Balance» έλαβε πολλές αξιολογήσεις 5 αστέρων, είχε μέση βαθμολογία 4,3 αστέρων και έλαβε τουλάχιστον 18 θετικές κριτικές. Η δημοσίευση πλαστών θετικών αξιολογήσεων, είναι μια πολύ γνωστή τεχνική, που χρησιμοποιείται από τους απατεώνες για τη βελτίωση της φήμης των εφαρμογών τους.

Τα θύματα ανέφεραν ήδη και τις δύο εφαρμογές στην Apple, γεγονός που οδήγησε στην απομάκρυνσή τους από το κατάστημα App Store. Οι χρήστες προσπάθησαν ακόμη να επικοινωνήσουν απευθείας με τον προγραμματιστή της εφαρμογής «Fitness Balance», αλλά έλαβαν μόνο μια γενική απάντηση με την υπόσχεση ότι θα διορθωθούν τα αναφερόμενα «ζητήματα» στην επικείμενη έκδοση 1.1. Και οι δύο εφαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον εργασίας και τη λειτουργικότητα, πιθανότατα έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο προγραμματιστή. Οι χρήστες έχουν επίσης δημοσιεύσει βίντεο για τις εφαρμογές «Fitness Balance» και «Calories Tracker» στο Reddit.

Δεδομένου ότι η Apple δεν επιτρέπει λύσεις ασφαλείας στο App Store, οι χρήστες πρέπει να βασίζονται στα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει η Apple. Επιπλέον, η ESET συμβουλεύει τους χρήστες να διαβάζουν πάντα τις αξιολογήσεις των υπόλοιπων χρηστών. Καθώς πολλές φορές τα θετικά σχόλια είναι πλαστά, οι αρνητικές κριτικές είναι πιο πιθανό να αποκαλύψουν την πραγματική φύση της εφαρμογής.

Οι χρήστες iPhone X μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν μια πρόσθετη λειτουργία που ονομάζεται «Double Click to Pay», η οποία απαιτεί να κάνουν διπλό κλικ στο πλευρικό κουμπί για να επαληθεύσουν μια πληρωμή. Όσοι χρήστες έχουν ήδη πέσει θύματα αυτής της απάτης, μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων από το App Store της Apple.



aftodioikisi
Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά - Εφορία: Τέλος εποχής για τις ΔΟΥ - Από την Δευτέρα ΚΕΦΟΔΕ

Καλαμαριά - Εφορία: Τέλος εποχής για τις ΔΟΥ - Από την Δευτέρα ΚΕΦΟΔΕ

11:14 25/7/2026

Στις 27/7 η έναρξη λειτουργίας

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης σε Νταλίπη, Άγιο όρος, Νέα Κρήνη, Βότση, Κηφισιά, Φοίνικα, Μηχανιώνα και Επανομή

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης σε Νταλίπη, Άγιο όρος, Νέα Κρήνη, Βότση, Κηφισιά, Φοίνικα, Μηχανιώνα και Επανομή

11:04 25/7/2026

πρόγραμμα λειτουργικής κινήσεως

Θεσσαλονίκη: Σχέδια για «Γυάλινη Πινακοθήκη» στη Νέα Παραλία

Θεσσαλονίκη: Σχέδια για «Γυάλινη Πινακοθήκη» στη Νέα Παραλία

10:11 25/7/2026

για φιλοξενία εικαστικών έργων και πολιτιστικών δράσεων

Καλαμαριά: Σήμερα το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής - Γιορτή σαρδέλας και παραδοσιακό γλέντι!

Καλαμαριά: Σήμερα το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής - Γιορτή σαρδέλας και παραδοσιακό γλέντι!

09:23 25/7/2026

στο φιλόξενο Άλσος Νέας Κρήνης

Καλαμαριά: Στον ανακριτή και η Δήμαρχος ''Έπραξα αυτό που με εξουσιοδότησε το δημοτικό συμβούλιο''

Καλαμαριά: Στον ανακριτή και η Δήμαρχος ''Έπραξα αυτό που με εξουσιοδότησε το δημοτικό συμβούλιο''

19:20 24/7/2026

για τη «μαύρη τρύπα» σε παλιά Κοινωφελή Επιχείρηση

Καλαμαριά: Το οικόπεδο τους είναι δεσμευμένο από το 1972 και δεν έχουν αποζημιωθεί (βιντεο)

Καλαμαριά: Το οικόπεδο τους είναι δεσμευμένο από το 1972 και δεν έχουν αποζημιωθεί (βιντεο)

19:05 24/7/2026

βίντεο από την εκπομπή αταίριαστοι

Καλαμαριά: Σε πλήρη επιφυλακή η Usar Hellas για τις καταιγίδες που αναμένονται

Καλαμαριά: Σε πλήρη επιφυλακή η Usar Hellas για τις καταιγίδες που αναμένονται

15:02 24/7/2026

μετά το έκτακτο δελτίο καιρού

Κλασικά Έπιπλα