Του Αγίου Σπυρίδωνος

12/12/2018 07:19    του Επισκόπου Τριμυθούντος
Τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος του Επισκόπου Τριμυθούντος Κύπρου τιμά σήμερα, 12 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας.

Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα – σημερινή Τρεμετουσιά – όπως γράφουν πολλοί) από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα. Συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός.

Σαν χαρακτήρας, ο Άγιος, ήταν απλός, αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του.

Τις Κυριακές και τις γιορτές, συχνά έπαιρνε τους βοσκούς και τους οδηγούσε στους ιερούς ναούς, και κατόπιν τους εξηγούσε την ευαγγελική ή την αποστολική περικοπή. Ο Θεός τον ευλόγησε να γίνεται συχνά προστάτης χήρων και ορφανών.

Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα, όμως, η σύζυγός του πέθανε. Για να επουλώσει το τραύμα του ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου.

Μετά από πολλές πιέσεις, χειροτονήθηκε ιερέας. Και πράγματι, υπήρξε αληθινός ιερέας του Ευαγγελίου, έτσι όπως τον θέλει ο θείος Παύλος: «Ανεπίληπτον, νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, τέκνα έχοντα εν υποταγή μετά πάσης σεμνότητας» (Α’ προς Τιμόθεον γ’ 2-7). Δηλαδή ακατηγόρητο, προσεκτικό, εγκρατή, σεμνό, φιλόξενο, διδακτικό, και να έχει παιδιά που να υποτάσσονται με κάθε σεμνότητα. Έτσι και ο Σπυρίδων, τόσο σωστός υπήρξε σαν ιερέας, ώστε όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, δια βοής λαός και κλήρος τον εξέλεξαν επίσκοπο.

Από τη θέση αυτή ο Σπυρίδων προχώρησε τόσο πού στην αρετή, ώστε τον αξίωσε ο Θεός να κάνει πολλά θαύματα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Άγιος Σπυρίδων με το κύρος της αγίας και ηθικής ζωής του στην Α’ Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας (Μικρά Ασία) και στην οποία συμμετείχε, κατατρόπωσε τους Αρειανούς και αναδείχτηκε από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράδοση, αφού μίλησε για λίγο, κατόπιν έκανε το σημείο του Σταυρού και με το αριστερό χέρι, που κρατούσε ένα κεραμίδι, εις τύπον της Αγίας Τριάδος είπε: «Εις τό όνομα τού Πατρός» και έκανε να φανεί προς τα επάνω απ’ το κεραμίδι φωτιά, δια της οποίας είχε ψηθεί αυτό. Όταν δε είπε: «Καί τού Υιού», έρρευσε κάτω νερό, δια του οποίου ζυμώθηκε το χώμα του κεραμιδιού. Και όταν πρόσθεσε: «Καί τού Αγίου Πνεύματος» έδειξε μέσα στη χούφτα του μόνο το χώμα που απέμεινε.

Ο Άγιος Σπυρίδων κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 350 μ.Χ.

Απολυτίκιο:
Ήχος α’. Τού λίθου σφραγισθέντος.
Της Συνόδου της πρώτης ανεδείχθης υπέρμαχος, και θαυματουργός θεοφόρε, Σπυρίδων Πατήρ ημών· διό νεκρά συ εν τάφω προσφωνείς, και όφιν εις χρυσούν μετέβαλες, και εν τω μέλπειν τας αγίας σου ευχάς, Αγγέλους έσχες συλλειτουργούντάς σοι Ιερώτατε. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ· δόξα τω σε στεφανώσαντι· δόξα τω ενεργούντι διά σού, πάσιν ιάματα.


vimaorthodoxias

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Δωρεάν ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας για τον καρκίνο του προστάτη

Καλαμαριά: Δωρεάν ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας για τον καρκίνο του προστάτη

12:35 25/8/2026

μπροστά στο δημαρχείο

Μετρό Καλαμαριάς: Έρχεται 24ωρη λειτουργία - Οι διαφορές από τη βασική γραμμή (βιντεο)

Μετρό Καλαμαριάς: Έρχεται 24ωρη λειτουργία - Οι διαφορές από τη βασική γραμμή (βιντεο)

11:35 25/8/2026

Aντίστροφη μέτρηση για την παράδοση

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Βιασμός 35χρονης - Την χτύπησε στο πρόσωπο

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Βιασμός 35χρονης - Την χτύπησε στο πρόσωπο

11:07 25/8/2026

Συνελήφθη απογευματινές ώρες χθες

Ενημερωτική δράση παροχής Πρώτων Βοηθειών σε σκύλους

Ενημερωτική δράση παροχής Πρώτων Βοηθειών σε σκύλους

11:06 25/8/2026

του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Καλαμαριά: Έφυγε η Αγγελική Σαπάτρα - Η ψυχή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου

Καλαμαριά: Έφυγε η Αγγελική Σαπάτρα - Η ψυχή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου

10:42 25/8/2026

Η «μαμά» μιας μεγάλης θεατρικής οικογένειας

Καλαμαριά: Οι προσδοκίες των εμπόρων και οι αλλαγές στα λεωφορεία (βιντεο)

Καλαμαριά: Οι προσδοκίες των εμπόρων και οι αλλαγές στα λεωφορεία (βιντεο)

16:28 24/8/2026

τι αλλάζει στις ζωές μας

Καλαμαριά: Στους Μεσογειακούς αγώνες με το Ελληνικό εθνόσημο - Καλή επιτυχία Ιφιγένεια και Ηλία!

Καλαμαριά: Στους Μεσογειακούς αγώνες με το Ελληνικό εθνόσημο - Καλή επιτυχία Ιφιγένεια και Ηλία!

15:39 24/8/2026

οι πρωταθλητές του Κολυμβητικού Ομίλου

Κλασικά Έπιπλα