Κάθειρξη 22 ετών για τον Γιάννη Σμπώκο

12/12/2018 17:03    Υπόθεση TOR – M1
Σε ποινή κάθειρξης 22 ετών, καταδικάστηκε ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην υπόθεση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor – M1.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αναγνώρισε στον Γιάννη Σμπώκο τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής διαγωγής μετά την πράξη, «σπάζοντας» τα ισόβια.

Στον Γιώργο Καμάρη, πάλαι ποτέ δικαιούχο της εταιρείας Clavis- μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκε «μαύρο» χρήμα προκειμένου η ρωσική προμηθεύτρια εταιρεία ANTEY να πάρει το έργο-, καθώς και στον Πέτρο Χριστοδουλίδη, διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, επεβλήθη ποινή φυλάκισης 5 ετών – σε έναν έκαστο. Στον πρώτο, με τριετή αναστολή, στον δεύτερο εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Το δικαστήριο τους αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής και της προσπάθειας άρσης των συνεπειών της πράξης τους.

Η απόφαση ήταν αθωωτική για τον Γιώργο Χριστοδουλίδη, αδελφό του Πέτρου, με την ίδια επαγγελματική ιδιότητα, καθώς και για τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό.

Γ. Σμπώκος: « Δώστε μου ελπίδα…»

«Κανείς δεν μου χάρισε τίποτα στη ζωή μου», είπε προς τους δικαστές ο Γιάννης Σμπώκος, πριν από τη χορήγηση των ελαφρυντικών .«Οτι κατέκτησα, το κατέκτησα λόγω της επιστημονικής μου εμπειρίας σε σεισμούς , σε φωτιές κ.ά Αυτή τη θέση ( σ.σ. εννοεί του Γ.Γ. Εξοπλισμών), για την οποία έχω συσσωρεύσει όλα αυτά τα δεινά, την αρνιόμουν ένα χρόνο.

»Το όνομά μου έχει αποκτήσει μεγάλα «αγκάθια». Πως δημιουργήθηκαν όμως;

»Διασύρθηκε με σημειώματα και έλεγαν τότε « θα δείξουν οι συνδρομές». Τελικώς « άνθρακες ο θησαυρός». Πρόσφατο δημοσίευμα για το C4i αναφέρει ότι το χειρίστηκα εγώ ενώ είχα φύγει 3 χρόνια. Φτάνει πια…

»Ξέρω ότι πρέπει να αντέξω γιατί επάνω μου κρέμονται δύο ψυχές. Είμαι μπροστά σας 72 συνεδριάσεις. Μπορείτε να ελέγξετε αυτά που σας λέω. Να ελέγξετε τα έγγραφα…».

Ο ίδιος έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα όσα έπραξε στη Γενική Γραμματεία Αντισεισμικής Προστασίας και στη Γενική Γραμματεία Δασών, σημειώνοντας την προσφορά του.

«Αφήστε με να βοηθήσω την οικογένειά μου», συνέχισε. «Με καταδικάσατε, αλλά μη μου πάρετε τη ζωή. Δώστε μου ένα όραμα, μία ελπίδα. Μη μου κόψετε τα φτερά».

 


tovima

Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά: Έρχονται εκπρόσωποι από 30 χώρες να μαγειρέψουν για το κοινό (φωτο)

Καλαμαριά: Έρχονται εκπρόσωποι από 30 χώρες να μαγειρέψουν για το κοινό (φωτο)

21:18 20/5/2026

Κάθε μπουκιά στηρίζει το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό»

Καλαμαριά: Η Diversity Charter Greece καλωσορίζει τον δήμο - Ανοιχτή και ανθρώπινη πόλη

Καλαμαριά: Η Diversity Charter Greece καλωσορίζει τον δήμο - Ανοιχτή και ανθρώπινη πόλη

20:59 20/5/2026

καλωσορίζει τον δήμο στην κοινότητά της

Καλαμαριά: Διάλογος για τις προοπτικές και το μέλλον της Καλαμαριάς στο Ρεμέτζο

Καλαμαριά: Διάλογος για τις προοπτικές και το μέλλον της Καλαμαριάς στο Ρεμέτζο

20:28 20/5/2026

αυλαία του εαρινού εξαμήνου στο Ανοιχτό πανεπιστήμιο

«Από εδώ την προσφυγομάνα Καλαμαριά περιμένουμε δικαίωση» - Βίντεο

«Από εδώ την προσφυγομάνα Καλαμαριά περιμένουμε δικαίωση» - Βίντεο

19:44 20/5/2026

ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Ποντιακή Γενοκτονία

Καλαμαριά: Πως θα λειτουργήσει το παρεκκλήσι Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Παλατάκι

Καλαμαριά: Πως θα λειτουργήσει το παρεκκλήσι Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Παλατάκι

20:35 19/5/2026

εν όψει της πανηγύρεώς των Αγίων

Καλαμαριά: Τρία άτομα μάζεψαν 40 σακούλες σκουπίδια - Πόρτες και στρώματα (φωτο)

Καλαμαριά: Τρία άτομα μάζεψαν 40 σακούλες σκουπίδια - Πόρτες και στρώματα (φωτο)

18:42 19/5/2026

οι The Cleaningans ξαναχτύπησαν

Καλαμαριά: Ερωτήματα για τις δηλώσεις Βασιλείου για τη μαρίνα Αρετσούς - Τί σχεδιάζεται ερήμην μας;

Καλαμαριά: Ερωτήματα για τις δηλώσεις Βασιλείου για τη μαρίνα Αρετσούς - Τί σχεδιάζεται ερήμην μας;

18:13 19/5/2026

εκπρόσωπος του Υπερταμείου

Κλασικά Έπιπλα