Πανελλαδικές: Ποιοι θα δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις από το 2020

19/12/2018 19:53    υπουργείο Παιδείας
Μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα εισέρχονται από το 2020 στα πανεπιστήμια οι υποψήφιοι φοιτητές που έχουν δηλώσει «πράσινες» σχολές, με βάση τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, για την αλλαγή του συστήματος των Πανελληνίων εξετάσεων. 

Οι σχολές θα διαχωριστούν σε «πράσινες», με τη λιγότερη ζήτηση, όπου οι υποψήφιοι θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις και σε «κόκκινες» με τη μεγαλύτερη ζήτηση, στις οποίες η εισαγωγή θα γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών. 

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή προανήγγειλε ότι το νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. 

Οι αλλαγές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα τεθούν σε ισχύ από τη σχολική χρονιά 2019-2020, δηλαδή θα αφορά για πρώτη φορά τους μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020. 

Κόκκινες και πράσινες σχολές

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε ότι στο νέο σύστημα θα υπάρχουν σχολές που θα «κοκκινίζουν» ή θα «πρασινίζουν» στο μηχανογραφικό. Το χρώμα θα καθορίζεται με βάση τη ζήτηση. 

Στις σχολές με «κόκκινο» η εισαγωγή θα γίνεται με το κλασικό σύστημα των Πανελλαδικών, αφού τα συγκεκριμένα τμήματα συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των υποψηφίων. 

Στις υπόλοιπες σχολές ανάβει πράσινο φως για την ένταξη των υποψηφίων ανάλογα με το βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου.

Από κόκκινο πράσινο και τούμπαλιν 

Με δεδομένο το ότι το χρώμα κάθε σχολής θα καθορίζεται από τη ζήτηση, οι σχολές θα μπορούν να αλλάζουν κατηγορία. Μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει «πράσινο» χρώμα και η εισαγωγή γίνεται χωρίς Πανελλαδικές μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος. 

Τι θα ισχύσει για την πρόσληψη εκπαιδευτικών 

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Όπως ανέφερε, «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία. 

Η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας, ενώ θα λαμβάνονται υπ' όψιν επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000. 

Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται, δηλαδή, ένας υποψήφιος θα μπορεί να πάρει επιπλέον μόρια εάν στην πορεία αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. 

Ο υπουργός Παιδείας δέχθηκε από τους δημοσιογράφους ερωτήσεις και για το διάλογο Πολιτείας και Εκκλησίας. Επεσήμανε ότι συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση.



protothema

Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν 54χρονη που πάτησε γάτα με το αυτοκίνητο - Για νεκροψία στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν 54χρονη που πάτησε γάτα με το αυτοκίνητο - Για νεκροψία στο ΑΠΘ

17:41 4/7/2026

κακουργηματική δίωξη

Καλαμαριά: 2000 άνθρωποι στο Λαϊκό Πανηγύρι της Μητρόπολης, γλέντησαν με Κρητικούς ήχους (φωτο)

Καλαμαριά: 2000 άνθρωποι στο Λαϊκό Πανηγύρι της Μητρόπολης, γλέντησαν με Κρητικούς ήχους (φωτο)

17:27 4/7/2026

Με ξεχωριστή λαμπρότητα

Καλαμαριά: Στην Πάτρα η Ένωση Σκακιστών για το πρωτάθλημα Ά εθνικής

Καλαμαριά: Στην Πάτρα η Ένωση Σκακιστών για το πρωτάθλημα Ά εθνικής

17:11 4/7/2026

Οι 34 κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας...

Καλαμαριά: Δαρδαμανέλης και Ποικιλίδου απαντούν σε δημοσίευμα που τους θέλει να συμμαχούν

Καλαμαριά: Δαρδαμανέλης και Ποικιλίδου απαντούν σε δημοσίευμα που τους θέλει να συμμαχούν

13:23 4/7/2026

στις δημαιρεσίες

Μετά την Καλαμαριά το Μετρό πάει Δυτικά - Αρχίζουν οι μελέτες – Ποιοι είναι οι πρώτοι τέσσερις σταθμοί

Μετά την Καλαμαριά το Μετρό πάει Δυτικά - Αρχίζουν οι μελέτες – Ποιοι είναι οι πρώτοι τέσσερις σταθμοί

12:07 4/7/2026

μια καθοριστική απόφαση

Καλαμαριά: Έλεγχοι για παράνομους αλλοδαπούς - Προσαγωγές και συλλήψεις

Καλαμαριά: Έλεγχοι για παράνομους αλλοδαπούς - Προσαγωγές και συλλήψεις

11:49 4/7/2026

Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης

Καλαμαριά: Ο σύλλογος ''Μπουμπουλίνα'' υιοθέτησε πάρκο και το έκανε σαν καινούργιο (φωτο)

Καλαμαριά: Ο σύλλογος ''Μπουμπουλίνα'' υιοθέτησε πάρκο και το έκανε σαν καινούργιο (φωτο)

11:36 4/7/2026

Νέα Κρήνη

Κλασικά Έπιπλα