Έλληνες επιστήμονες δίνουν ελπίδες για θεραπεία της λευχαιμίας

19/12/2018 20:16    Βρετανία
Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής ελληνικής και κυπριακής καταγωγής ερευνητές, ανακάλυψαν ότι μια δραστική ουσία που περιέχεται σε οφθαλμικές σταγόνες, μπορεί να καταστρέψει επίσης τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Sanger Institute, καθώς επίσης των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Νότιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", βρήκαν ότι η εν λόγω ουσία (SPHINX31), που στοχεύει σε ένα σημαντικό γονίδιο του καρκίνου (SRPK1), μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα στους ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ), χωρίς να κάνει ζημιά στα υπόλοιπα μη λευχαιμικά κύτταρα. Επικεφαλής της πολυμελούς ερευνητικής ομάδας είναι οι Γιώργος Βασιλείου, Τόνυ Κουζαρίδης και Κώστας Τζελέπης.

Η ΟΜΛ είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου του αίματος, που πλήττει ανθρώπους όλων των ηλικιών και συχνά απαιτεί μήνες εντατικής χημειοθεραπείας και παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο. Εκδηλώνεται στα κύτταρα του μυελού των οστών, τα οποία σταδιακά εκτοπίζουν τα υγιή κύτταρα, με συνέπεια να αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων και αιμορραγίας.

Οι θεραπείες για την ΟΜΛ ουσιαστικά είναι οι ίδιες εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ στην πλειονότητα των ασθενών ο καρκίνος δεν θεραπεύεται. Ένας υποτύπος της ΟΜΛ, που αφορά μια μετάλλαξη στο γονίδιο MLL, έχει ιδιαίτερα κακή πρόγνωση.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο (SRPK1), το οποίο παίζει ρόλο-κλειδί στην ΟΜΛ που σχετίζεται με το MLL. Η αναστολή του SRPK1, η οποία επιτυγχάνεται χάρη στην ουσία SPHINX31 (που αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε κολλύριο για τη νεοαγγειακή νόσο του αμφιβληστροειδούς), «φρενάρει» την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στην ΟΜΛ, όπως έδειξαν τα πειράματα σε ποντίκια, χωρίς να καταστρέφει τα γειτονικά υγιή βλαστικά κύτταρα του αίματος και χωρίς άλλες ορατές παρενέργειες.

«Η νέα μελέτη αφήνει υποσχέσεις ως μια πιθανή νέα προσέγγιση για τη θεραπεία αυτής της επιθετικής λευχαιμίας στους ανθρώπους», δήλωσε ο δρ Γ. Βασιλείου. Ο δρ Κ.Τζελέπης εξέφρασε την ελπίδα ότι η μελέτη «μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε άλλους καρκίνους όπως ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού».


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη

17:17 23/5/2026

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

Τρεις νεαροί συνελήφθησαν για τη ληστεία σε κατάστημα ψιλικών

Τρεις νεαροί συνελήφθησαν για τη ληστεία σε κατάστημα ψιλικών

17:14 23/5/2026

στην Τριανδρία

Καλαμαριά: Δέσμευση Αράπογλου - Σε δυο χρόνια βασικό δίκτυο ποδηλατόδρομων (φωτο)

Καλαμαριά: Δέσμευση Αράπογλου - Σε δυο χρόνια βασικό δίκτυο ποδηλατόδρομων (φωτο)

16:58 23/5/2026

Η Δήμαρχος υποδέχθηκε μαθητές από την Ολλανδία

Καλαμαριά: Ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο για μόνιμες θέσεις εργασίας

Καλαμαριά: Ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο για μόνιμες θέσεις εργασίας

14:22 23/5/2026

ομόφωνη απόφαση μετά το κάλεσμα του συλλόγου εργαζομένων

Καλαμαριά: Ο Μαραθώνας γίνεται 100 χρονών και μας θέλει στο πλευρό του για την άνοδο

Καλαμαριά: Ο Μαραθώνας γίνεται 100 χρονών και μας θέλει στο πλευρό του για την άνοδο

13:49 23/5/2026

την Κυριακή κόντρα στον Ιωνικό

Καλαμαριά: 4 θέσεις εργασίας στον δήμο (δείτε αναλυτικά)

Καλαμαριά: 4 θέσεις εργασίας στον δήμο (δείτε αναλυτικά)

11:59 23/5/2026

χωρίς τυπικά προσόντα

Καλαμαριά: Δεύτερη μέρα ''παραθινούπολη'' τι θα δουν τα παιδιά σήμερα στο συναρπαστικό φεστιβάλ

Καλαμαριά: Δεύτερη μέρα ''παραθινούπολη'' τι θα δουν τα παιδιά σήμερα στο συναρπαστικό φεστιβάλ

11:45 23/5/2026

το μεγαλύτερο φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα

Κλασικά Έπιπλα