Κάθειρξη 6 ετών στον τέως Δήμαρχο Καλαμαριάς και στον Γενικό Γραμματέα!

28/10/2017 17:26    Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης
Με κάθειρξη 6 ετών, ο καθένας, τιμωρήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Δημήτρης Λέκκας, στους οποίους καταλογίστηκαν ευθύνες για απώλειες μισθωμάτων ύψους 342.000 ευρώ συνδεόμενα με δημοτικό ακίνητο, την περίοδο 2002-2010.

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διερεύνηση του οικονομικού σκανδάλου που αποκαλύφθηκε στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών και Αρωγής Καλαμαριάς, για το οποίο καταδικάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι τρία πρώην στελέχη της Επιχείρησης. Οι απώλειες μισθωμάτων, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, αφορούσαν την εκμετάλλευση αίθουσας δεξιώσεων στα κοιμητήρια Καλαμαριάς, την οποία η ΔΕΤΑΚ -χωρίς προηγούμενη νόμιμη παραχώρηση του δικαιώματος από το Δήμο- εκμίσθωνε σε τρίτους, ενώ εισέπραττε, αντί του Δήμου, τα μισθώματα, μέσω παράνομων διαδικασιών.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κ.κ. Οικονομίδη και Λέκκα για απιστία στην υπηρεσία σε βάρος ΟΤΑ, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ τους αναγνώρισε ελαφρυντικά, τον πρότερο έντιμο βίο στον πρώτο και την μετέπειτα καλή συμπεριφορά στο δεύτερο. Αποφασίστηκε δε η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα οι καταδικασθέντες -που αρνήθηκαν στις απολογίες τους την κατηγορία- να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εξέταση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Αντίθετα με τους παραπάνω, το δικαστήριο αθώωσε οκτώ πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για την ίδια υπόθεση, ανάμεσα στα οποία ο σημερινός δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ως πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο άλλοτε γενικός διευθυντής των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών κ.ά.

«Μία πολύχρονη δοκιμασία που υπέστησαν αιρετοί και στελέχη του δήμου Καλαμαριάς, νυν και πρώην, έληξε με δικαίωση τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του δήμου Καλαμαριάς. Στην ίδια ανακοίνωση, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι οι δύο καταδικασθέντες θα απαλλαγούν στο Εφετείο, διότι -όπως υπογραμμίζεται- «δεν είναι νοητό να υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη σε μία υπόθεση στην οποία ο δήμος δεν έχασε ούτε ένα ευρώ ούτε κανείς άλλος κατηγορείται ότι ωφελήθηκε οικονομικά με οποιοδήποτε ποσό».

Η καταδίκη του τέως δημάρχου Χρ. Οικονομίδη ήρθε λίγες μέρες μετά την απαγγελία σε βάρος του ποινικών διώξεων για φερόμενα αδήλωτα εισοδήματα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ αλλά και για την υπόθεση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Καλαμαριάς, κατά τη δημαρχιακή του θητεία. Ο ίδιος για τις δύο τελευταίες υποθέσεις -που βρίσκονται στην ανάκριση- δηλώνει αθώος.



ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Λήγει η προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων - Τσουχτερά πρόστιμα

Καλαμαριά: Λήγει η προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων - Τσουχτερά πρόστιμα

17:15 21/6/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει..

Καλαμαριά: Πανηγυρικός εσπερινός στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με τον Μητροπολίτη και Αγρυπνία

Καλαμαριά: Πανηγυρικός εσπερινός στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με τον Μητροπολίτη και Αγρυπνία

16:42 21/6/2026

πίσω από τον πρώην νοσοκομείο ''Παναγία''

Καλαμαριά: Επιτροπή κατοίκων Βότση - Δρομολογούνται κοπές αιωνόβιων δέντρων

Καλαμαριά: Επιτροπή κατοίκων Βότση - Δρομολογούνται κοπές αιωνόβιων δέντρων

11:20 21/6/2026

Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Βότση

Καλαμαριά: Αράπογλου για Κλήδονα - Είμαστε περήφανοι για την ''Αγία Παρασκευή''

Καλαμαριά: Αράπογλου για Κλήδονα - Είμαστε περήφανοι για την ''Αγία Παρασκευή''

11:08 21/6/2026

στο αντάμωμα των Μικρασιατών Νέας Κρήνης

Βρέθηκε θαμμένη σε χωράφι η Σταυρούλα - Ομολόγησε ο 43χρονος ενοικιαστής

Βρέθηκε θαμμένη σε χωράφι η Σταυρούλα - Ομολόγησε ο 43χρονος ενοικιαστής

11:04 21/6/2026

Κρήτη

Καλαμαριά: Σήμερα η μεγάλη γιορτή νεολαίας της Μητρόπολης - Παιχνίδια και κεράσματα (φωτο)

Καλαμαριά: Σήμερα η μεγάλη γιορτή νεολαίας της Μητρόπολης - Παιχνίδια και κεράσματα (φωτο)

18:44 20/6/2026

Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Νεαροί πετάνε φούσκες με νερό σε αυτοκίνητα εν κινήσει - Επικίνδυνο ''αστείο''

Καλαμαριά: Νεαροί πετάνε φούσκες με νερό σε αυτοκίνητα εν κινήσει - Επικίνδυνο ''αστείο''

18:17 20/6/2026

Πληθαίνουν τα περιστατικά..

Κλασικά Έπιπλα