Οι επιστήμονες παρακολουθούν έναν «επισκέπτη» από άλλο ηλιακό σύστημα

29/10/2017 22:31     A/2017 U1
Ένα μικρός αστεροειδής ή κομήτης ο οποίος εντοπίστηκε να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στο ηλιακό μας σύστημα, είναι πιθανό να έχει προέλθει από άλλο ηλιακό σύστημα, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες. 
 
Αν κάτι τέτοιοι ισχύει θα είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος διαστρικός «επισκέπτης» παρατηρείται από τη γη.
 
Το μυστυριώδες αντικείμενο, που είναι γνωστό μέχρι στιγμής ως A/2017 U1, ανακαλύφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από έναν ερευνητή που χρησιμοποίησε ένα εξελιγμένο τηλεσκοπικό σύστημα στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης το οποίο ερευνά διαρκώς το διάστημα για τέτοιου είδους φαινόμενα.
 
«Περιμέναμε αυτή τη μέρα εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Πολ Τσόντας, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αεροναυτικής και Διαστημικής Διοίκησης για μελέτες αντικειμένων κοντά στη Γη, στο Εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.
 
Το αντικείμενο που έχει διάμετρο 400 μέτρα, αμέσως ξεχώρισε για τους ερευνητές προερχόμενο από την κατεύθυνση του αστερισμού Λύρα, σχεδόν ακριβώς πάνω από το ελλειπτικό επίπεδο όπου οι πλανήτες και οι άλλοι αστεροειδείς περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο.
 
Πέρασε ακριβώς δίπλα από την τροχιά του Ερμή στις 2 Σεπτεμβρίου, πριν αναγκαστεί να κάνει μία μεγάλη στροφή κάτω από το ηλιακό μας σύστημα, λόγω της μεγάλης βαρύτητας του ήλιου. Η κοντινότερη απόσταση που είχε από τη Γη ποτέ, ήταν στις 14 Οκτωβρίου, όταν βρισκόταν 15 εκατομμύρια μίλια μακριά.
 
«Πηγαίνει πολύ γρήγορα και διαγράφει τέτοια πορεία που μπορούμε να πούμε σίγουρα ότι αυτό το αντικείμενο κινείται για να βγει εκτός του ηλιακού μας συστήματος και να μην επιστρέψει», δήλωσε ο Ντάβιντε Φαρνότσια από τη ΝΑΣΑ.
 
Οι αστρονόμοι παρακολουθούν το A/2017 U1 με τηλεσκόπια προσδοκώντας να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που καταγράφουν για να επιβεβαιώσουν την προέλευση του αντικειμένου και να μάθουν ότι μπορούν για τη σύνθεσή του.
 
 

skai
Επόμενο Προηγούμενο
 

Δημόσια δέσμευση για τις απαλλοτριώσεις και τη διάνοιξη της οδού Πόντου

Δημόσια δέσμευση για τις απαλλοτριώσεις και τη διάνοιξη της οδού Πόντου

13:08 18/12/2024

Δημόσια δέσμευση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών Ν. Ταχιάου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 18/12/2024

Τετάρτη 18/12

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Θεσσαλονίκη στο Vergina Theatro

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Θεσσαλονίκη στο Vergina Theatro

15:40 17/12/2024

Τετάρτη 18/12

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 17/12/2024

Τρίτη 17/12

Σχεδιάζουμε μαζί την Πλατεία Ρόδων

Σχεδιάζουμε μαζί την Πλατεία Ρόδων

18:00 16/12/2024

Δήμος Καλαμαριάς, ΑΠΘ και κάτοικοι συνεργάζονται και δημιουργούν έναν νέο χώρο αστικού πρασίνου

Οι χορωδίες της γιορτής  Χριστουγεννιάτικη συνάντηση στην Καλαμαριά

Οι χορωδίες της γιορτής Χριστουγεννιάτικη συνάντηση στην Καλαμαριά

16:00 16/12/2024

16/12 - 7:00 μμ - 9:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

10:00 16/12/2024

Δευτέρα 16/12

Κωστής Μαραβέγιας Xmas Show

Κωστής Μαραβέγιας Xmas Show

19:00 15/12/2024

Παρασκευή 20/12

Σχεδιάζουμε μαζί την Πλατεία Ρόδων

Σχεδιάζουμε μαζί την Πλατεία Ρόδων

18:00 15/12/2024

Ο Δήμος Καλαμαριάς καλεί τους πολίτες στο 1ο Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού - 14/12 - 11:00 πμ - 1:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 15/12/2024

Κυριακή 15/12

Κλασικά Έπιπλα