Προσλήψεις και νέο σύστημα εφημεριών για να εξαφανιστούν τα ράντζα

25/1/2019 04:52     υπουργείο υγειας
Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμπέραναν πως «για τα ράντζα φταίει η προτίμηση των ασθενών στα μεγάλα νοσοκομεία που διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα και παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες, αλλά και το στρεβλό και δυσλειτουργικό σύστημα εφημερίας στο Λεκανοπέδιο Αττικής».

Ο υπουργός είπε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, ώστε να δοθεί οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Ως πρώτο μέτρο περιέγραψε την ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με ειδικευμένους γιατρούς, ώστε να γίνεται πιο ορθολογική διαχείριση των περιστατικών και των εισαγωγών. Μίλησε για προκήρυξη 520 θέσεων μονίμων γιατρών  στοχευμένα για τα ΤΕΠ, και η υιοθέτηση των ανάλογων ιατρικών πρωτοκόλλων.

Η εν λόγω προκήρυξη έχει εκδοθεί από την άνοιξη του 2018, όμως ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί νέοι γιατροί στα ΤΕΠ...

Επιπλέον, από το υπουργείο δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνουν και πότε θα ενεργοποιηθούν τα πρωτόκολλα. 

Η ηγεσία του υπουργείου εξήγγειλε 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας σε Περιστέρι, Πειραιά και άλλες περιοχές με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Προς το παρόν, βέβαια, εφημερεύει καθημερινά μόνο το Κέντρο Υγείας στην Αλεξάνδρας, ενώ κανείς δεν ξέρει αν το προσωπικό επαρκεί για διεύρυνση του ωραρίου στα υπόλοιπα. 

Από το υπουργείο έχουν προαναγγείλει ήδη αλλαγή του συστήματος εφημέρευσης στην Αττική. Το εν λόγω σχέδιο, είναι υπό επεξεργασία και,  σύμφωνα με το υπουργείο, θα εφαρμοστεί «πιλοτικά» το καλοκαίρι, οπότε η επιβάρυνση δεν είναι τόσο μεγάλη. Ούτε και αυτό είναι βέβαιο, όμως, αφού θα προηγηθεί διαβούλευση με τα νοσοκομεία και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Υποσχέσεις και για τις ΜΕΘ

Τη σύσκεψη απασχόλησε ένα ακόμη διαχρονικό πρόβλημα του ΕΣΥ: Η ανεπάρκεια κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), που έχει σαν αποτέλεσμα, ειδικά το χειμώνα να περιμένουν σε λίστα αναμονής καθημερινά 40 - 50 βαριά πάσχοντες.

Ο υπουργός έσπευσε να τονίσει ότι επι των ημερών του, οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ είναι μόνο... 63, ενώ παλαιότερα ήταν περισσότερες!

Είπε ακόμη οτι «χρειάζεται καλύτερη παρακολούθηση και εποπτεία των αναγκών για εντατική νοσηλεία και βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. «Το πιο σημαντικό είναι να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο πλαίσιο κλινικών κριτηρίων για τη διασωλήνωση και εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ. Το πλαίσιο αυτό πρέπει να καθοριστεί άμεσα καθώς χωρίς αυτό οποιαδήποτε επένδυση σε υποδομές και προσωπικό κινδυνεύει να είναι αναποτελεσματική και ατελέσφορη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.



onmed
Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Δείτε σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία το Σάββατο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

Θεσσαλονίκη: Δείτε σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία το Σάββατο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

22:56 3/7/2026

δείτε αναλυτικά

Από τσιγάρο που πέταξε οδηγός η φονική φωτιά στη Λητή (βιντεο)

Από τσιγάρο που πέταξε οδηγός η φονική φωτιά στη Λητή (βιντεο)

20:52 3/7/2026

μια απερισκεψία έφερε δύο θανάτους

Καλαμαριά: Προσωρινά κρατούμενος 35χρονος για υπόθαλψη στην δολοφονία του Κλεομένη

Καλαμαριά: Προσωρινά κρατούμενος 35χρονος για υπόθαλψη στην δολοφονία του Κλεομένη

20:36 3/7/2026

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης

Καλαμαριά: Προσοχή Υψηλός κίνδυνος για φωτιά στο Κόδρα - Αυξημένη ετοιμότητα από την Usar Hellas

Καλαμαριά: Προσοχή Υψηλός κίνδυνος για φωτιά στο Κόδρα - Αυξημένη ετοιμότητα από την Usar Hellas

19:46 3/7/2026

συστάσεις από την πυροσβεστική

Καλαμαριά: 3ήμερη εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη για τα ΚΑΠΗ - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Καλαμαριά: 3ήμερη εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη για τα ΚΑΠΗ - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

19:24 3/7/2026

θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Καλαμαριά: Γεωργιάδης, Ζώης και Αβραμίδης στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου

Καλαμαριά: Γεωργιάδης, Ζώης και Αβραμίδης στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου

19:16 3/7/2026

δημαιρεσίες στον Δήμο Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Σοκ σε πάρκο – Πήγε να χτυπήσει την ανιψιά του με λουρί σκύλου

Καλαμαριά: Σοκ σε πάρκο – Πήγε να χτυπήσει την ανιψιά του με λουρί σκύλου

09:57 3/7/2026

συνελήφθη από αστυνομικούς

Κλασικά Έπιπλα