Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη ακαδημαϊκή μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας

29/1/2019 21:32    εξαγγελία του υπουργείου
Οι ακαδημαϊκές μονάδες είναι μια ακόμη εξαγγελία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, η Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης εισηγήθηκε σχετικά και το αίτημα διαβιβάστηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) προκειμένου να γνωμοδοτήσει για να δημιουργηθεί η 1η Ακαδημαϊκή Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η επίσημη ανακοίνωση (όπως και οι μέχρι σήμερα δημόσιες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου) δεν αναφέρει ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες και την τελική λειτουργία της μονάδας αυτής.

Από την Αριστοτέλους αρκούνται να πουν πως «οι Ακαδημαϊκές Μονάδες έχουν ως στόχο την συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών και του λοιπού προσωπικού που στελεχώνουν τις δημόσιες δομές Υγείας. Παράλληλα, η Ακαδημαϊκή Μονάδα αποτελεί ένα χώρο έρευνας και ανάπτυξης νέων μεθόδων και εργαλείων των οποίων η εφαρμογή αναμένεται να βελτιώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό».

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, «οι Ακαδημαϊκές Μονάδες ΠΦΥ θα δίνουν έμφαση στο σχεδιασμό δράσεων προαγωγής υγείας, πρόληψης, θεραπείας, φροντίδας και αποκατάστασης. Θα αποτελούν ένα χώρο διεπιστημονικής εκπαίδευσης και ένα πεδίο παράλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού των ΤΟΜΥ, ειδικευόμενων ιατρών και φοιτητών Ιατρικής και Νοσηλευτικής και άλλων επαγγελματιών, αναπτύσσοντας κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό».

Σε πρώτη φάση - αλλά με άγνωστο χρονικό ορίζοντα - θα λειτουργήσουν Ακαδημαϊκές Μονάδες στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη σε συνεργασία με τα Ιατρικά Τμήματα των τοπικών πανεπιστημίων.



onmed
Επόμενο Προηγούμενο
 
Μετρό Καλαμαριάς - Ταχιάος: Πρώτη φορά στην Ελλάδα κάτι τέτοιο

Μετρό Καλαμαριάς - Ταχιάος: Πρώτη φορά στην Ελλάδα κάτι τέτοιο

16:02 30/7/2026

ο υφυπουργός Υποδομών

Θεσσαλονίκη: Έτσι θα γίνει η ΔΕΘ - Το σχέδιο ανάπλασης

Θεσσαλονίκη: Έτσι θα γίνει η ΔΕΘ - Το σχέδιο ανάπλασης

12:40 30/7/2026

μια ιστορική στιγμή για την πόλη

Θεσσαλονίκη: Κλείνει πάλι ο περιφερειακός το Σάββατο 1 Αυγούστου

Θεσσαλονίκη: Κλείνει πάλι ο περιφερειακός το Σάββατο 1 Αυγούστου

12:36 30/7/2026

''οι οδηγοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις''

Καλαμαριά: Δύο βραδιές με χορό, μουσική και παράδοση στο Πανηγύρι του Σωτήρος - Δείτε το πρόγραμμα

Καλαμαριά: Δύο βραδιές με χορό, μουσική και παράδοση στο Πανηγύρι του Σωτήρος - Δείτε το πρόγραμμα

12:14 30/7/2026

στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Η ΑΚΤΩΡ θα κατασκευάσει την Πόντου - Οκτάμετρα πεζοδρόμια και νησίδα 10 μέτρων

Καλαμαριά: Η ΑΚΤΩΡ θα κατασκευάσει την Πόντου - Οκτάμετρα πεζοδρόμια και νησίδα 10 μέτρων

11:59 30/7/2026

με απόφαση του Υπουργού Υποδομών

Καλαμαριά: Σάρωσε ο Κολυμβητικός Όμιλος πρωτιές σε Γενική κατάταξη, Ανδρών, Γυναικών,  Age Group Κοριτσιών!

Καλαμαριά: Σάρωσε ο Κολυμβητικός Όμιλος πρωτιές σε Γενική κατάταξη, Ανδρών, Γυναικών, Age Group Κοριτσιών!

11:45 30/7/2026

Για πέμπτη χρονιά Πρωταθλητής Ελλάδας

Καλαμαριά: Βιβλία κατ'οίκον σε όσους δε μπορούν και το νοσοκομείο Άγιος Παύλος - Όλη η διαδικασία (φωτο)

Καλαμαριά: Βιβλία κατ'οίκον σε όσους δε μπορούν και το νοσοκομείο Άγιος Παύλος - Όλη η διαδικασία (φωτο)

14:24 29/7/2026

«Το βιβλίο είναι η παρέα μου, είναι η ζωή μου»

Κλασικά Έπιπλα