Σφοδρές αντιδράσεις ποντιακών συλλόγων για τη Συμφωνία των Πρεσπών

30/1/2019 03:25    Ντόμινο αντιδράσεων
Με τον δικό τους τρόπο τοποθετούνται οι ποντιακοί σύλλογοι όλης της χώρας εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα Διοικητικά Συμβούλια των ποντιακών σωματείων πραγματοποιούν έκτακτες συνεδριάσεις προκειμένου να πάρουν θέση σε αυτό το σοβαρό εθνικό ζήτημα.

Η οργή των Ποντίων ξεχειλίζει, και βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της Συμφωνίας κηρύσσονται ανεπιθύμητοι από τους συλλόγους.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, η Ένωση Ποντίων Πειραιά-Κερατσινίου-Δραπετσώνας είχε επίσημα ανακοινώσει ότι «Είναι ανεπιθύμητοι στην εκδήλωσή μας βουλευτές που είτε θα υπερψηφίσουν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την εναντίωση της πλειοψηφίας της κοινωνίας, την οποία οφείλουν να εκπροσωπούν, είτε από τη θεσμική θέση τους δεν προέβησαν στις νόμιμες ενέργειες για την ανατροπή της εθνικής τραγωδίας που βιώνουμε».

Μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας δεκάδες μηνύματα, αποφάσεις και δελτία Τύπου κατέκλυσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Η παραχώρηση του όρου "Μακεδονία" καθώς και η αναγνώριση "μακεδονικής γλώσσας" και "μακεδονικού έθνους" στους Σκοπιανούς ισοδυναμεί με διαστρέβλωση της αλήθειας και παραχάραξη της ιστορίας. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», τονίζονταν στην ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής Νάουσας.

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» σε ανακοίνωσή της μετά την κύρωση της Συμφωνίας αναφέρει: «Ως ένα εκ των ιστορικών σωματείων του νομού Ημαθίας και της Μακεδονίας οφείλουμε να προασπιζόμαστε την ιστορία, τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά στο σύνολό της», ενώ τονίζεται ότι οι Έλληνες βουλευτές όφειλαν να υπερασπιστούν τους όρους "Μακεδόνας", "μακεδονική γλώσσα" και "μακεδονικό έθνος" λαμβάνοντας υπόψη και την κοινή γνώμη.



Εύξεινος Λέσχη Βέροιας


Ομόφωνες αποφάσεις εξέδωσαν για το ζήτημα η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ο Σύλλογος Ποντίων Β. Έβρου «Ο Διγενής» καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ευβοίας «Οι Κομνηνοί», κηρύσσοντας ανεπιθύμητους τους βουλευτές που ψήφισαν «Ναι». «Η ΕΛΒ, πάντα πρώτη στους αγώνες, βροντοφώναξε στη Θεσσαλονίκη κατ’ επανάληψη, στην Αθήνα, στη Λάρισα, στη Βέροια, στη Βεργίνα, στο Πισοδέρι Φλώρινας, και θα το κάνει όπου και όταν χρειασθεί, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. […] Καταδικάζουμε συλλήβδην όλους που με δηλώσεις ή πράξεις δεν άκουσαν τους συμπατριώτες τους και συγχωριανούς τους, αλλά και δεν σεβάστηκαν το αίμα των εθνομαρτύρων παππούδων τους, προδίδοντάς τους με το να παραδώσουν το όνομα –δηλαδή την ψυχή μας, όπως έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης– την αναγνώριση "μακεδονικής γλώσσας" και "μακεδονικού έθνους" στους βόρειους γείτονες μας» επισημαίνεται στην απόφαση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

«Ως σύλλογος οφείλουμε να προστατέψουμε την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό. Ήταν μεγάλο λάθος τους που δεν έλαβαν υπόψη τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών σε αυτό το πολύ σοβαρό εθνικό θέμα» δήλωσε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ριζού Σκύδρας, Ευθυμία Παπαδοπούλου.




Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»


«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα της υπεράσπισης της ελληνικότητας της Μακεδονίας δεδομένου ότι και οι πρόγονοί μας Έλληνες Πόντιοι ήρθαν πολύ πριν από την Ανταλλαγή για να υπηρετήσουν εθελοντικά στον αγώνα της απελευθέρωσης της Μακεδονίας μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός τους (1904-1908)» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς».

Άμεση και έντονη αντίδραση σημειώθηκε και από τον Ποντιακό Σύλλογο Έσσεν «Σέρρα», ο οποίος ιδρύθηκε μόλις το 2018. «Το ΔΣ του Ποντιακού Συλλόγου Έσσεν "Σέρρα", υπό το βάρος της ευθύνης απέναντι στους απογόνους μας και του χρέους απέναντι στους προγόνους μας που θυσίασαν τη ζωή τους υπερασπίζοντας τα χώματα της Μακεδονίας, ήταν, είναι και θα είναι ενάντια στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. "Το όνομά μας είναι η ψυχή μας". Η "Μακεδονία" είναι Ελλάδα» τονίζεται στο δελτίο Τύπου του Συλλόγου.

Το τσουνάμι των αντιδράσεων τελειωμό δεν έχει, αφού κάθε τόσο και νέες ανακοινώσεις έρχονται στο φως μεγαλώνοντας τη λίστα των αγανακτισμένων συλλόγων από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.


pontos-news

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:48 24/4/2024

Τετάρτη 24/04 και Πέμπτη 25/04

Δήμος Καλαμαριάς: Εκτός λειτουργίας στις 26/4 για τεχνικούς λόγους τηλεφωνικές γραμμές και ίντερνετ

Δήμος Καλαμαριάς: Εκτός λειτουργίας στις 26/4 για τεχνικούς λόγους τηλεφωνικές γραμμές και ίντερνετ

13:46 24/4/2024

Παρασκευή 26-4-2024 και κατά τις ώρες 11:00 έως 15:00

Η ιστορία της προσφυγικής Καλαμαριάς αναβιώνει στο Βασιλικό Θέατρο

Η ιστορία της προσφυγικής Καλαμαριάς αναβιώνει στο Βασιλικό Θέατρο

10:00 23/4/2024

23/04 - 8:30 μμ - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:23 22/4/2024

Δευτέρα 22/4 και Τρίτη 23/04

Έρχεται η 36η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς

Έρχεται η 36η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς

09:00 20/4/2024

Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής

To Graffiti επιστρέφει στην πόλη του

To Graffiti επιστρέφει στην πόλη του

09:00 19/4/2024

ΖΩγραφίζοντας την Καλαμαριά και την Πλατεία Σκρα

Ημερίδα του Δήμου Καλαμαριάς σε συνδιοργάνωση με το ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Ημερίδα του Δήμου Καλαμαριάς σε συνδιοργάνωση με το ΔΙ.ΠΑ.Ε.

09:00 16/4/2024

16/04 - 4:30 μμ - 5:00 μμ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

20:24 15/4/2024

Ποια θα είναι στους δρόμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

20:22 15/4/2024

Δευτέρα 15/4 και Τρίτη 16/04

Έναρξη νέων τμημάτων μαζικού αθλητισμού για ενήλικες

Έναρξη νέων τμημάτων μαζικού αθλητισμού για ενήλικες

09:00 15/4/2024

Νέα τμήματα μαζικού αθλητισμού για ενήλικες

Κλασικά Έπιπλα