Θεσσαλονίκη: Το σχέδιο αποτροπής βανδαλισμών των εβραϊκών μνημείων

1/2/2019 22:06    σύσκεψη στο δημαρχείο
Σε Περιφέρεια και υπουργείο το οικονομικό για την αποκατάσταση των μνημείων - Έκκληση από δήμο, ΑΠΘ και Περιφέρεια για περιφρούρηση των μνημείων

Με περισσότερο φωτισμό και αυξημένη επιτήρηση της αστυνομίας θα επιδιώξουν αρμόδιοι φορείς να προστατέψουν τα εβραϊκά μνημεία στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και με τη συμμετοχή της Ισραηλιτικής Κοινότητας, του ΥΜΑΘ, της Περιφέρειας, του ΑΠΘ και της Αστυνομίας.

"Έγινε η συνάντηση για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη βαρβαρότητα. Αυτό που πρυτάνευσε στη συζήτηση είναι ότι τα μνημεία δεν μπορούν να έχουν μόνιμη φύλαξη, δεν μπορούμε να βάλουμε φρουρά για να αποφύγουμε τους βανδαλισμούς", σημείωσε ο κ. Μπουτάρης μετά τη συνάντηση.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι "αυτό θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων. Η Περιφέρεια και το υπουργείο, θα συνεννοηθούν για να συμβάλουν στην οικονομική διαχείριση για την αποκατάσταση των μνημείων και τον φωτισμό".

"Θα τα φωτίσουμε περισσότερο, κυρίως στο Πανεπιστήμιο και να έχουμε αυξημένη επιτήρηση σε αυτούς τους χώρους. Η Αστυνομία θα έχει κι αυτή αυξημένη επιτήρηση όταν θα γίνονται πορείες και διαδηλώσεις οποιουδήποτε τύπου", είπε ο κ. Μπουτάρης.

Έκανε έκκληση στην κοινωνία να μην υποκύψουν στους "βανδαλισμούς, στην αντίληψη και τις ιδέες". "Να δηλώσουμε ότι εάν βανδαλίσουν τα μνημεία 100 φορές, 110 θα τα φτιάξουμε πάλι. Η ιστορία αυτής της πόλης και η συνείδηση της κοινωνίας δεν θα κάνει πίσω σε τέτοιου είδους αντιλήψεις", τόνισε.

"Η θέση η δική μας είναι ότι τα μνημεία δεν μπορούν να φρουρούνται γιατί θα είναι ντροπή, για μας, για την πόλη, για όλους. Τα μνημεία έχουν γίνει από φορείς της πόλης και είναι εκεί για να θυμίσουν κάτι. Δεν μπορεί να έχει έναν αστυνομικό δίπλα", τόνισε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Δαυίδ Σαλτιέλ μετά τη σύσκεψη.





Όπως ανέφερε, "το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει φωτισμός, καλύτερη διαχείριση και κάποτε θα πρέπει να συλληφθούν αυτοί που το κάνουν όχι μόνο για παραδειγματισμό αλλά για να ξέρουν ότι η πόλη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, κάποιος που κάνει μια φθορά θα πρέπει κάποτε να πληρώσει"

"Εκατό φορές αν το καταστρέψουν, 110 θα τα φτιάξουμε όλοι μαζί. Τα μνημεία είναι για να θυμόμαστε και να τιμούμε και άρα κάνουμε μια έκκληση σε όλους τους συμπολίτες να θυμούνται, να τιμούν και να έχουν πιο αυξημένη εγρήγορση για αυτά τα μνημεία, δίνοντας το μήνυμα ότι αυτοί που έκαναν αυτούς τους βανδαλισμούς είναι λίγοι", υπογράμμισε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Θόδωρος Λαόπουλος.

"Είμαστε στον ίδιο βηματισμό, είναι η παρακαταθήκη όλων μας. Η πολιτισμική κληρονομια της πόλης πρέπει να περιφρουρηθεί. Η καταστολή και η πρόληψη αφορά και την εκπαίδευση και καλούμε το Πανεπιστήμιο να περιφρουρήσει το μνημείο. Η ανάπλαση που θα γίνει άμεσα θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά στο μέλλον για οποιαδήποτε πράξη βανδαλισμού. Καλύτερος φωτισμός, σεβασμός και εγρήγορση από τους πολίτες" τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος.



voria
Επόμενο Προηγούμενο
 
Ξανά στο εδώλιο για τρεις βιασμούς ανηλίκων ο Λιγνάδης

Ξανά στο εδώλιο για τρεις βιασμούς ανηλίκων ο Λιγνάδης

19:26 17/6/2026

Αντιμέτωπος με αυστηρότερη ποινική μεταχείριση

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο κάποιους ανθρώπους – Ο ρόλος της μυρωδιάς και της μπίρας

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο κάποιους ανθρώπους – Ο ρόλος της μυρωδιάς και της μπίρας

19:21 17/6/2026

Τα κουνούπια δεν επιλέγουν τυχαία

Δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής - Νέα δίωξη εις βάρος της Αν. Χαλκιά

Δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής - Νέα δίωξη εις βάρος της Αν. Χαλκιά

18:37 17/6/2026

για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Κληρικός συνελήφθη για επεισόδιο σε βάρος της πεθεράς του

Κληρικός συνελήφθη για επεισόδιο σε βάρος της πεθεράς του

18:23 17/6/2026

Παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο

Καλαμαριά: Δε θα γίνει η άσκηση πυρκαγιάς στο Κόδρα, για τεχνικούς λόγους!

Καλαμαριά: Δε θα γίνει η άσκηση πυρκαγιάς στο Κόδρα, για τεχνικούς λόγους!

18:09 17/6/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει...

Καλαμαριά: Ένα καλοκαίρι όνειρο στις παιδικές βιβλιοθήκες - Όαση μάθησης και πολιτισμού

Καλαμαριά: Ένα καλοκαίρι όνειρο στις παιδικές βιβλιοθήκες - Όαση μάθησης και πολιτισμού

14:11 17/6/2026

αναλυτικά το πρόγραμμα των βιβλιοθηκών

Καλαμαριά: Ακυρώνονται και τα ''Κουριώτικα'' λόγω καιρού

Καλαμαριά: Ακυρώνονται και τα ''Κουριώτικα'' λόγω καιρού

11:27 17/6/2026

σύλλογος Μικρασιατών Κουριωτών ''ο Ταξιάρχης''

Κλασικά Έπιπλα