Ο εγκέφαλος των γυναικών φαίνεται τρία χρόνια νεότερος από των ανδρών

5/2/2019 13:11    επιστημονική έρευνα
  Η φθορά του χρόνου αφήνει περισσότερα ίχνη στον εγκέφαλο των ανδρών από ό,τι των γυναικών, πράγμα που μπορεί να εξηγεί -εν μέρει τουλάχιστον- γιατί οι γυναίκες είναι πιθανότερο να διατηρήσουν κοφτερό μυαλό στα γεράματά τους. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ο εγκέφαλος μιας γυναίκας φαίνεται να είναι κατά μέσο όρο τρία χρόνια νεότερος από ό,τι ο εγκέφαλος ενός συνομήλικου άνδρα, από άποψη μεταβολισμού.

   Με άλλα λόγια, μπορεί ο εγκέφαλος των δύο φύλων να έχει την ίδια χρονολογική ηλικία, όμως η βιολογική ηλικία του γυναικείου εγκεφάλου δείχνει νεότερη σε σχέση με τους ανδρικού. Ίσως γι' αυτό οι γυναίκες της τρίτης ηλικίας συχνά διατηρούν τη νοητική διαύγειά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι άνδρες. Οι ηλικιωμένες γυναίκες έχει διαπιστωθεί ότι τα καταφέρνουν συνήθως καλύτερα από ό,τι οι άνδρες της ίδιας ηλικίας στα νοητικά και μνημονικά τεστ.

   Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για να λειτουργήσει και ο τρόπος που αυτό συμβαίνει, μεταβάλλεται όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Το ποσοστό σακχάρου που χρησιμοποιείται ως εγκεφαλικό «καύσιμο», συνεχώς μειώνεται με την ηλικία. Καθώς ο εγκέφαλος τείνει να συρρικνωθεί με το πέρασμα του χρόνου, η λειτουργία του μεταβολισμού στον εγκέφαλο γίνεται επίσης πιο αργή στους ηλικιωμένους. Και στις δύο περιπτώσεις οι άνδρες φαίνεται να υστερούν, καθώς ο ανδρικός εγκέφαλος τείνει να συρρικνωθεί ταχύτερα από τον γυναικείο, ενώ και ο μεταβολισμός του ανδρικού εγκεφάλου επιβραδύνεται πιο γρήγορα από ό,τι του γυναικείου.

   Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ακτινολογίας και νευρολογίας-νευροεπιστήμης Μανού Γκογιάλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν με απεικόνιση ΡΕΤ (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) τους εγκεφάλους 121 γυναικών και 84 ανδρών ηλικίας 20 έως 82 ετών, μετρώντας την κυκλοφορία οξυγόνου και σακχάρου (γλυκόζης) στον εγκέφαλο.

   Με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, ανέλυσαν τη σχέση ανάμεσα στη χρονολογική ηλικία καθενός συμμετέχοντος και στον μεταβολισμό του εγκεφάλου του. Ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης υπολόγισε ότι ο εγκέφαλος μιας γυναίκας έχει κατά μέσο όρο 3,8 χρόνια μικρότερη βιολογική ηλικία από ό,τι η χρονολογική ηλικία της.

   Αντίθετα, στην περίπτωση των ανδρών ο αλγόριθμος εκτίμησε ότι η βιολογική ηλικία του εγκεφάλου τους είναι κατά μέσο όρο 2,4 χρόνια μεγαλύτερη από την χρονολογική ηλικία. Η συγκριτικά πιο νεανική βιολογική εικόνα του γυναικείου εγκεφάλου σε σχέση με τον ανδρικό ήταν ορατή ακόμη και σε άτομα 20 έως 30 ετών.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Καλαμαριά φιλοξενεί τη συνάντηση των Δημάρχων του Δικτύου Πάφου

Η Καλαμαριά φιλοξενεί τη συνάντηση των Δημάρχων του Δικτύου Πάφου

11:14 12/6/2025

Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 12/6/2025

Πέμπτη 12/6

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγή στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγή στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

20:00 11/6/2025

Στην Νικ. Πλαστήρα αυτό το Σαββατοκύριακο (14-15/6)

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:05 11/6/2025

Από Πέμπτη 5/6 ως Τετάρτη 11/6

Ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς για τους βανδαλισμούς στο 3ο και 10ο Γυμνάσιο

Ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς για τους βανδαλισμούς στο 3ο και 10ο Γυμνάσιο

15:09 11/6/2025

Εικόνες καταστροφής

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 11/6/2025

Τετάρτη 11/6

1o Yard Craft Beer Festival

1o Yard Craft Beer Festival

20:00 10/6/2025

Το 1o Yard Craft Beer Festival είναι γεγονός!

Ακυρώνεται η συναυλία του Γιώργου Μαζωνάκη

Ακυρώνεται η συναυλία του Γιώργου Μαζωνάκη

17:00 10/6/2025

Τετάρτη 11/6

Ξεκινούν οι αιτήσεις για παραχώρηση σχολικών χώρων και γυμναστηρίων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους

Ξεκινούν οι αιτήσεις για παραχώρηση σχολικών χώρων και γυμναστηρίων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους

14:21 10/6/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανακοινώνει

Προσωρινή διακοπή στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων

Προσωρινή διακοπή στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων

12:14 10/6/2025

Εκτός λειτουργίας το ΚΔΑΥ της Θέρμης

Κλασικά Έπιπλα