Γρίπη - φονιάς: Στους 40 οι νεκροί - Τα ύποπτα συμπτώματα

8/2/2019 09:59     οδηγίες προφύλαξης
«Έκρηξη» θανάτων από την γρίπη καταγράφεται στην Ελλάδα, καθώς υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των θυμάτων μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, με τους λοιμωξιολόγους να κρούουν "καμπανάκι κινδύνου", καλώντας ωστόσο τον πληθυσμό να παραμείνει ψύχραιμος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία συνολικά 40 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την γρίπη στην χώρα αυτόν τον χειμώνα, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, το οποίο δεν είχε συμπληρώσει τον έναν χρόνο ζωής.

Είναι το δεύτερο παιδί που σκοτώνει φέτος ο φονικός ιός της γρίπης, μετά την μικρή στην Κρήτη που ξεψύχησε στην Εντατική, πριν από λίγες ημέρες.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), εφιστούν την προσοχή στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.

Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι

καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών

τακτικό πλύσιμο χεριών

βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα

όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι. 

Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.

Τι λέει στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθ. Τσακρής:



ant1news - real
Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Ευχάριστα νέα για τη μεταφορά μαθητών - Εγκρίθηκε η αύξηση του οικονομικού τιμήματος

Θεσσαλονίκη: Ευχάριστα νέα για τη μεταφορά μαθητών - Εγκρίθηκε η αύξηση του οικονομικού τιμήματος

20:31 4/8/2026

Σημαντική εξέλιξη..

Φρίκη: Κρατούσε τον νεκρό πατέρα του σε καταψύκτη για να παίρνει τη σύνταξή του

Φρίκη: Κρατούσε τον νεκρό πατέρα του σε καταψύκτη για να παίρνει τη σύνταξή του

19:32 4/8/2026

στο Μυστρά

Κρανίου τόπος εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, καμένα σπίτια και περιουσίες (βιντεο)

Κρανίου τόπος εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, καμένα σπίτια και περιουσίες (βιντεο)

19:25 4/8/2026

κατέγραψε το μέγεθος της καταστροφής

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης για τις επιτυχίες των αθλητών ''Με βαθιά συγκίνηση, θερμά συγχαρητήρια''

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης για τις επιτυχίες των αθλητών ''Με βαθιά συγκίνηση, θερμά συγχαρητήρια''

19:12 4/8/2026

Ἡ θαλασσοκρατοῦσσα Καλαμαριά πανηγυρίζει..

Καλαμαριά: Απόψε παραδοσιακοί χοροί από Ποντιακούς συλλόγους μπροστά στο δημαρχείο

Καλαμαριά: Απόψε παραδοσιακοί χοροί από Ποντιακούς συλλόγους μπροστά στο δημαρχείο

18:48 4/8/2026

γιορτή αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά

Καλαμαριά: Τα Village Cinemas έρχονται στον Σκλαβενίτη στον Φοίνικα! (βιντεο)

Καλαμαριά: Τα Village Cinemas έρχονται στον Σκλαβενίτη στον Φοίνικα! (βιντεο)

15:38 4/8/2026

στο εμπορικό Μακεδονία

Καλαμαριά: Επικίνδυνη εστία ρύπανσης στο Κόδρα - Επέμβαση του δήμου (φωτο)

Καλαμαριά: Επικίνδυνη εστία ρύπανσης στο Κόδρα - Επέμβαση του δήμου (φωτο)

15:21 4/8/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς απευθύνει έκκληση...

Κλασικά Έπιπλα