Σβήνονται χρέη έως 6.000 ευρώ στον πρώην ΟΕΚ - Οι ρυθμίσεις

3/11/2017 04:06     αφορά 81.715 δανειολήπτες
Για το σχέδιο αποπληρωμής με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, που αφορά 81.715 δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, μίλησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου

«Η οικονομική κρίση επέφερε μείωση εισοδημάτων και αδυναμία αποπληρωμής χρεών, διογκώνοντας υπέρμετρα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ, που επαυξήθηκαν περαιτέρω με υψηλούς τόκους υπερημερίας» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «με το σχέδιο της ομάδας εργασίας ΟΑΕΔ-υπουργείου Εργασίας, που ομόφωνα ενέκρινε χθες το ΔΣ του ΟΑΕΔ και θα αποτελέσει τη βάση Υπουργικής Απόφασης, ρυθμίζονται οι οφειλές 81.715 δανειοληπτών, των οποίων το συνολικό χρέος ανέρχεται σήμερα στα 1,463 δισ. Οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στην ανακούφιση των δανειοληπτών από υπέρογκα χρέη, που αδυνατούν αντικειμενικά να τα αποπληρώσουν, παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Όπως διευκρινίζει, αφορούν όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν από κεφάλαια του τέως ΟΕΚ τόσο επισκευής-αποπεράτωσης-επέκτασης κατοικιών (μικρά δάνεια) όσο και αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας (μεγάλα δάνεια), όπως, επίσης και στις οφειλές δικαιούχων από συμβάσεις παραχώρησης διαμερισμάτων που είχε αγοράσει ο τέως ΟΕΚ στην ελεύθερη αγορά (ΠΑΚΑΔΙ, διαμερίσματα σε οικισμούς). Στην περίπτωση των δανείων αγοράς και ανέγερσης κατοικίας, η κ. Καραμεσίνη επισημαίνει ότι μοναδικός όρος είναι η ιδιοκατοίκηση και η χρήση της κατοικίας από τον ιδιοκτήτη και τους συγγενείς του, που διασφαλίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της παροχής στεγαστικών δανείων από των καταργηθέντα Οργανισμό.

«Με τις ρυθμίσεις, ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση του δεύτερου μεγάλου και χρόνιου προβλήματος που παρέλαβε ο ΟΑΕΔ από τον τέως ΟΕΚ, μετά από αυτό των εργατικών κατοικιών» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, «η χθεσινή απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού αντανακλά τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση των ομάδων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και ανταποκρίνεται στο ρόλο του ΟΑΕΔ ως φορέα κοινωνικής πολιτικής. Ρόλο που θα συνεχίσει να παίζει και στο μέλλον, στηρίζοντας σταθερά, όπως οφείλει, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους».

Για το σχέδιο αποπληρωμής με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, που αφορά 81.715 δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, μίλησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha.
«Xθες, ελήφθη μία πολύ σημαντική απόφαση από τον ΟΑΕΔ, που θα προχωρήσει σε ουσιαστικές ρυθμίσεις των οφειλών τους» ανέφερε η υπουργός Εργασίας, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι δανειολήπτες το συνολικό χρέος των οποίων είναι μικρότερο των 6.000 ευρώ θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους.

«Μιλάμε για κούρεμα και της βασικής οφειλής έως 6.000 ευρώ, κλείνουν την οφειλή τους, είναι δηλαδή σαν να εξόφλησαν το δάνειό τους, διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και λοιποί τόκοι, προβλέπονται ιδιαίτερες ρυθμίσεις για τους ανέργους, που θα μπορούν να έχουν μία περίοδο αποπληρωμής με πάγωμα για τρία χρόνια, εφόσον είναι άνεργοι, παράταση στην αποπληρωμή, καθώς και γενναίες εκπτώσεις και στη βασική οφειλή, εφόσον είναι πολύτεκνοι» σημείωσε η κα Αχτσιόγλου.




Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Ιερά πανήγυρις για τον Άγιο Ευγένιο - Σε προσκύνημα το Άφθαρτο χέρι του

Καλαμαριά: Ιερά πανήγυρις για τον Άγιο Ευγένιο - Σε προσκύνημα το Άφθαρτο χέρι του

09:44 23/6/2026

Με αφορμή την Εορτή του Γενεθλίου

Καλαμαριά: Πάρκινγκ και χώρους άθλησης και αναψυχής σχεδιάζει ο δήμος (φωτο)

Καλαμαριά: Πάρκινγκ και χώρους άθλησης και αναψυχής σχεδιάζει ο δήμος (φωτο)

09:08 23/6/2026

δείτε τα οικόπεδα

Καλαμαριά: Μουσική βραδιά δίπλα στη θάλασσα την Πέμπτη δωρεάν για όλους!

Καλαμαριά: Μουσική βραδιά δίπλα στη θάλασσα την Πέμπτη δωρεάν για όλους!

19:42 22/6/2026

Ακτή Αρετσούς

Δήμος Καλαμαριάς: Σε λίγους μήνες πράσινη οδική αρτηρία - Πώς συνδυάζεται με Φοίνικα και Κρήνη

Δήμος Καλαμαριάς: Σε λίγους μήνες πράσινη οδική αρτηρία - Πώς συνδυάζεται με Φοίνικα και Κρήνη

13:06 22/6/2026

Μια ιστορική εξέλιξη για την Καλαμαριά

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε ηλικιωμένη που δε μπορεί να παρακολουθήσει τη μελέτη Αγίας Γραφής (φωτο)

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε ηλικιωμένη που δε μπορεί να παρακολουθήσει τη μελέτη Αγίας Γραφής (φωτο)

12:45 22/6/2026

Μια ευχάριστη έκπληξη

Θεσσαλονίκη: 12 κατηγορούμενοι για τον θάνατο στρατιώτη

Θεσσαλονίκη: 12 κατηγορούμενοι για τον θάνατο στρατιώτη

12:25 22/6/2026

Στο Πενταμελές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης

Κλοπή χρηματοκιβωτίου από κατάστημα ψιλικών - Συνελήφθησαν δύο άτομα

Κλοπή χρηματοκιβωτίου από κατάστημα ψιλικών - Συνελήφθησαν δύο άτομα

12:22 22/6/2026

στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης

Κλασικά Έπιπλα