Τεχνολογίες "έξυπνου σπιτιού" αναπτύσσονται στη Θεσσαλονίκη

9/5/2019 21:15     ΕΚΕΤΑ
Για τις μελλοντικές εκδόσεις του "Έξυπνου Σπιτιού" του ΕΚΕΤΑ, ενός χώρου-πλατφόρμας, μέσα στην οποία Έλληνες επιστήμονες εξελίσσουν με συνεργατικό τρόπο όλες τις τεχνολογίες που σε μερικά χρόνια θα βρίσκουμε, μετά το στάδιο ωρίμανσης τους, στο εμπόριο, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" ο Δημοσθένης Ιωαννίδης, συνεργαζόμενος μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ (Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης).

«Οι τεχνολογίες που εφαρμόζουμε στο συγκεκριμένο κτίριο είναι μια εξέλιξη που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι μιλάμε για μια κοινοτική οδηγία, με βάση την οποία τα κτίρια σιγά-σιγά μετατρέπονται τουλάχιστον σε κτίρια βελτιστοποίησης και εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι που συμβαίνει π.χ με το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον". Καθώς πηγαίνουμε όμως στα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να είναι πλέον μηδενικής κατανάλωσης" τόνισε ο Έλληνας ειδικός επιστήμονας, περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, σε ευρωπαϊκό έστω επίπεδο, η Έρευνα και Ανάπτυξη τεχνολογιών, που σχετίζονται με τα "Έξυπνα Κτίρια" και, ταυτόχρονα, με τα κοινά, ευρείας διάθεσης, σπίτια του μέλλοντος».

Έτσι, μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ.Ιωαννίδη, θα πρέπει να τοποθετηθούν -σίγουρα και κατ' ελάχιστον στο βαθμό που θα εξυπηρετούνται οι εκάστοτε ενεργειακές ανάγκες- φωτοβολταϊκά συστήματα στα κτίρια που θα κατασκευάζονται. 'Οπως εξήγησε ο Έλληνας ειδικός, αυτά θα πρέπει να συνεργαστούν με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα όμως, και αυτή είναι σημαντικότερη δράση από τώρα και "μέσα στα επόμενα 15 χρόνια", όπως εξήγησε ο κ.Ιωαννίδης, στην ΕΕ υπάρχει μια σημαντική κατεύθυνση για μη σπατάλη ενέργειας, "πάμε για κτίρια θετικού ισοζυγίου", όπως εξηγεί ο Έλληνας ερευνητής. Αυτό, τονίζει, σημαίνει π.χ πως σε μια ευρύτερη κοινότητα, τα σπίτια θα μπορούν να είναι ενεργειακά διασυνδεδεμένα και έτσι να υπάρχει η δυνατότητα να "είναι και αυτόνομα ενεργειακά, και να διαχειρίζονται την ενέργειά τους, αλλά και όταν υπάρχουν ενεργειακές κοινότητες να μπορούν να διαμοιράζονται την ενέργεια και να βελτιστοποιείται έτσι αυτή η διαχείρισή της". 




Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 15/7/2025

Τρίτη 15/7

To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Tornado έρχεται στη θάλασσα της Καλαμαριάς

To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Tornado έρχεται στη θάλασσα της Καλαμαριάς

18:00 14/7/2025

18/07 - 25/07

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

13:29 14/7/2025

Δευτέρα 14/7

Αυτοσχεδιαστική stand up Comedy: «Καλά θα Πάει» στη Θεσσαλονίκη

Αυτοσχεδιαστική stand up Comedy: «Καλά θα Πάει» στη Θεσσαλονίκη

17:10 13/7/2025

Δευτέρα 14/7

Θερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν

Θερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν

13:00 13/7/2025

Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 13/7/2025

Κυριακή 13/7

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργο

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργο

18:00 12/7/2025

27 Ιούν - 13 Ιούλ 2025

Καίτη Γαρμπή-Διονύσης Σχοινάς στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Καίτη Γαρμπή-Διονύσης Σχοινάς στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

17:00 12/7/2025

14 Ιούλ - 16 Αυγ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 12/7/2025

Σάββατο 12/7

Υλοποίηση προγράμματος καθαρισμού σε όλες τις περιοχές της Καλαμαριάς

Υλοποίηση προγράμματος καθαρισμού σε όλες τις περιοχές της Καλαμαριάς

11:32 11/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τον εντατικό καθαρισμό και ευπρεπισμό σε κάθε γειτονιά της πόλης

Κλασικά Έπιπλα