Τεχνολογίες "έξυπνου σπιτιού" αναπτύσσονται στη Θεσσαλονίκη

9/5/2019 21:15     ΕΚΕΤΑ
Για τις μελλοντικές εκδόσεις του "Έξυπνου Σπιτιού" του ΕΚΕΤΑ, ενός χώρου-πλατφόρμας, μέσα στην οποία Έλληνες επιστήμονες εξελίσσουν με συνεργατικό τρόπο όλες τις τεχνολογίες που σε μερικά χρόνια θα βρίσκουμε, μετά το στάδιο ωρίμανσης τους, στο εμπόριο, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" ο Δημοσθένης Ιωαννίδης, συνεργαζόμενος μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ (Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης).

«Οι τεχνολογίες που εφαρμόζουμε στο συγκεκριμένο κτίριο είναι μια εξέλιξη που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι μιλάμε για μια κοινοτική οδηγία, με βάση την οποία τα κτίρια σιγά-σιγά μετατρέπονται τουλάχιστον σε κτίρια βελτιστοποίησης και εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι που συμβαίνει π.χ με το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον". Καθώς πηγαίνουμε όμως στα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να είναι πλέον μηδενικής κατανάλωσης" τόνισε ο Έλληνας ειδικός επιστήμονας, περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, σε ευρωπαϊκό έστω επίπεδο, η Έρευνα και Ανάπτυξη τεχνολογιών, που σχετίζονται με τα "Έξυπνα Κτίρια" και, ταυτόχρονα, με τα κοινά, ευρείας διάθεσης, σπίτια του μέλλοντος».

Έτσι, μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ.Ιωαννίδη, θα πρέπει να τοποθετηθούν -σίγουρα και κατ' ελάχιστον στο βαθμό που θα εξυπηρετούνται οι εκάστοτε ενεργειακές ανάγκες- φωτοβολταϊκά συστήματα στα κτίρια που θα κατασκευάζονται. 'Οπως εξήγησε ο Έλληνας ειδικός, αυτά θα πρέπει να συνεργαστούν με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα όμως, και αυτή είναι σημαντικότερη δράση από τώρα και "μέσα στα επόμενα 15 χρόνια", όπως εξήγησε ο κ.Ιωαννίδης, στην ΕΕ υπάρχει μια σημαντική κατεύθυνση για μη σπατάλη ενέργειας, "πάμε για κτίρια θετικού ισοζυγίου", όπως εξηγεί ο Έλληνας ερευνητής. Αυτό, τονίζει, σημαίνει π.χ πως σε μια ευρύτερη κοινότητα, τα σπίτια θα μπορούν να είναι ενεργειακά διασυνδεδεμένα και έτσι να υπάρχει η δυνατότητα να "είναι και αυτόνομα ενεργειακά, και να διαχειρίζονται την ενέργειά τους, αλλά και όταν υπάρχουν ενεργειακές κοινότητες να μπορούν να διαμοιράζονται την ενέργεια και να βελτιστοποιείται έτσι αυτή η διαχείρισή της". 




Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Φορτωμένες μετάλλια επιστρέφουν τα χρυσά κορίτσια από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Καλαμαριά: Φορτωμένες μετάλλια επιστρέφουν τα χρυσά κορίτσια από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

22:51 11/6/2026

Ιδανικό φινάλε για τις αθλήτριες του Κολυμβητικού Ομίλου

Η Θεσσαλονίκη θα χορέψει ζεϊμπέκικο για να σπάσει το Ρεκόρ Γκίνες - Μπορούν να χορέψουν όλοι

Η Θεσσαλονίκη θα χορέψει ζεϊμπέκικο για να σπάσει το Ρεκόρ Γκίνες - Μπορούν να χορέψουν όλοι

19:29 11/6/2026

Κυριακή 14 Ιουνίου

Καλαμαριά: Στον Μητροπολίτη ο Υπουργός Μεταφορών συζήτησαν για μετρό και Πόντου

Καλαμαριά: Στον Μητροπολίτη ο Υπουργός Μεταφορών συζήτησαν για μετρό και Πόντου

19:15 11/6/2026

στο πλαίσιο της επίσκεψής του

Καλαμαριά: Προσοχή αλλάζουν δρομολόγια τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ λόγω έργων

Καλαμαριά: Προσοχή αλλάζουν δρομολόγια τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ λόγω έργων

15:05 11/6/2026

δείτε τις γραμμές που επηρεάζονται

Καλαμαριά: Παρουσίαση Βιβλίου στο Ρεμέτζο  - Της Γεωργίας Μαντζαγρή

Καλαμαριά: Παρουσίαση Βιβλίου στο Ρεμέτζο - Της Γεωργίας Μαντζαγρή

14:54 11/6/2026

«Μινυρίσματα»

Καλαμαριά: Συναυλία με ελεύθερη είσοδο με τη φιλαρμονική του δήμου στην πλατεία Θέρμης

Καλαμαριά: Συναυλία με ελεύθερη είσοδο με τη φιλαρμονική του δήμου στην πλατεία Θέρμης

14:33 11/6/2026

Νεανικά Μουσικά Σύνολα σε Swing και Pop Ρυθμούς

Θεσσαλονίκη: Άνδρας παρενόχλησε 16χρονες σε λεωφορείο

Θεσσαλονίκη: Άνδρας παρενόχλησε 16χρονες σε λεωφορείο

13:51 11/6/2026

Θώπευσε μία κοπέλα

Κλασικά Έπιπλα