Πήρε τις άδειες για Σκουριές και Ολυμπιάδα η Eldorado Gold

5/9/2019 10:01    υπουργείο Περιβάλλοντος
Εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τρεις αιτήσεις της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός για παράταση / τροποποίηση αδειών της εγκατάστασης στις Σκουριές, ανακοίνωσε η εταιρία εκφράζοντας την ικανοποίησή της και σημειώνοντας ότι μετά την εξέλιξη αυτή θα πραγματοποιήσει κατασκευαστικές εργασίες που διακόπηκαν το 2017, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του κτιρίου του εργοστασίου εμπλουτισμού, προκειμένου να προστατέψει τον μέχρι σήμερα εκτεθειμένο εξοπλισμό. Η επένδυση για αυτές τις εργασίες προστασίας των υποδομών της εκτιμάται στα 5 εκατ. δολάρια.

Με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν εγκρίνεται η τροποποίηση άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το έργο του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, καθώς η επικαιροποίηση – συμπλήρωση των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας και πρόσθετου εξοπλισμού για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας (αναβαθμισμένος υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας και βοηθητικές κτηριακές υποδομές).

Οι αιτήσεις για τις άδειες είχαν κατατεθεί το 2016-2017, η εταιρία προσέφυγε εν τω μεταξύ στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το δικαστήριο την δικαίωσε με τρεις αποφάσεις (1531, 1532 και 1533), που κάνουν αποδεκτές στο σύνολό τους τις αιτήσεις ακύρωσης.

Σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΝ έκανε λόγο για εμμονές και ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εμπόδιζαν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ ανήγγειλε ότι το ΥΠΕΝ θα συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με τις αποφάσεις του ΣτΕ και θα εκδώσει τις σχετικές άδειες, όπως και έγινε.

Η Ελληνικός Χρυσός επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι με την μητρική της εταιρεία Eldorado Gold εργάζονται από κοινού με την Ελληνική Κυβέρνηση για να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη επανεκκίνηση της κατασκευής στο έργο των Σκουριών. Αυτές περιλαμβάνουν ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο, διασφαλίσεις για την προστασία των άμεσων ξένων επενδύσεων και μηχανισμούς διευθέτησης διαφορών, καθώς και την έγκαιρη έγκριση και χορήγηση των επικείμενων αδειών και τεχνικών μελετών.

«Το αρμόδιο υπουργείο, προσθέτει, συνεργάζεται με την εταιρεία προς τη διαμόρφωση ενός αμοιβαία αποδεκτού αναπτυξιακού σχεδιασμού, για την κατασκευή και λειτουργία ασφαλών και σύγχρονων εγκαταστάσεων παγκοσμίου βεληνεκούς στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης για την εφαρμογή της μεθόδου ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές. Πρόκειται για τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία, που αναμένεται να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου κατά περίπου 40%, καθώς και την κατανάλωση νερού στο έργο».

Ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη λήψη αυτών των πολυαναμενόμενων αδειών, οι οποίες μάς επιτρέπουν να προστατεύσουμε την υπάρχουσα επένδυσή μας. Μάς ενθαρρύνει δε ιδιαιτέρως η έως τώρα συνεργασία μας με την Πολιτεία και προσβλέπουμε σε μια εξίσου εποικοδομητική συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία. Πιστεύουμε ότι το έργο στις Σκουριές προσφέρει σημαντική αξία στους επενδυτές μας και οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία, πάντοτε στο πλαίσιο της πλήρους εναρμόνισης με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα».


dailythess
Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 15/7/2025

Τρίτη 15/7

To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Tornado έρχεται στη θάλασσα της Καλαμαριάς

To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Tornado έρχεται στη θάλασσα της Καλαμαριάς

18:00 14/7/2025

18/07 - 25/07

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

13:29 14/7/2025

Δευτέρα 14/7

Αυτοσχεδιαστική stand up Comedy: «Καλά θα Πάει» στη Θεσσαλονίκη

Αυτοσχεδιαστική stand up Comedy: «Καλά θα Πάει» στη Θεσσαλονίκη

17:10 13/7/2025

Δευτέρα 14/7

Θερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν

Θερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν

13:00 13/7/2025

Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 13/7/2025

Κυριακή 13/7

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργο

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργο

18:00 12/7/2025

27 Ιούν - 13 Ιούλ 2025

Καίτη Γαρμπή-Διονύσης Σχοινάς στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Καίτη Γαρμπή-Διονύσης Σχοινάς στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

17:00 12/7/2025

14 Ιούλ - 16 Αυγ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 12/7/2025

Σάββατο 12/7

Υλοποίηση προγράμματος καθαρισμού σε όλες τις περιοχές της Καλαμαριάς

Υλοποίηση προγράμματος καθαρισμού σε όλες τις περιοχές της Καλαμαριάς

11:32 11/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τον εντατικό καθαρισμό και ευπρεπισμό σε κάθε γειτονιά της πόλης

Κλασικά Έπιπλα