24 οινοποιεία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης!

18/9/2019 18:14    "ΒορΟινά"
Για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η οινοποίηση και η απόλαυση του κρασιού, κόκκινου κρασιού, είναι παλιά, πολύ παλιά υπόθεση: πριν από 7000 χρόνια, οι άνθρωποι στους νεολιθικούς οικισμούς της Μακεδονίας έφτιαχναν και έπιναν κρασί, ενώ στην ανασκαφή του “ Ντικιλί Τας”, στις Κρηνίδες της Καβάλας, υπάρχει η αρχαιότερη αποδεδειγμένη μαρτυρία οινοποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη, αφού όπως γράφουν οι Nicolas Garnier και Τάνια Βαλαμώτη σε άρθρο τους στο Journal of Archaeological Science (2016), ανιχνεύτηκαν κατάλοιπα από κόκκινο κρασί στο εσωτερικό ενός μεγάλου πιθαριού και μιας μικρής κανάτας σε κατοικία που καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στα 4300 π.Χ. Τα αποτελέσματα της έρευνας, μέρος της οποίας χρηματοδοτήθηκε από την National Geographic Society, επιβεβαίωσαν τις ενδείξεις από τα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα (κουκούτσια και φλούδες σταφυλιού), που είχαν βρεθεί γύρω από τα κομμάτια του πιθαριού (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305440316000558#!)...

Τα παραπάνω επισήμανε σύμφωνα με το ΑΠΕ, η υπεύθυνη του Τμήματος Εκθέσεων Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αγγελική Κουκουβού, στη διάρκεια μιας πολύ ιδιαίτερης βραδινής περιήγησης στις εκθέσεις του Μουσείου, που επικεντρώθηκε σε εκθέματα σχετικά με το κρασί και την άμπελο, σε μια διαδρομή 4000 ετών.



Ανάμεσα στα εκθέματα, ο μοναδικής ομορφιάς "κρατήρας του Δερβενίου", χρονολογούμενος από το 330-320 πΧ, που μοιάζει χρυσός, αλλά είναι φτιαγμένος από κράμα χαλκού και κασσίτερου, και στις ανάγλυφες παραστάσεις του αναπαρίσταται με μεγάλη γλαφυρότητα ο ιερός γάμος του Διονύσου με την Αριάδνη, αλλά και Σάτυροι και Μαινάδες σε οργιαστικούς χορούς, το ψηφιδωτό δάπεδο του 200-250 μΧ, όπου πρωταγωνιστούν ο Διόνυσος και η Αριάδνη, πήλινοι οξυπύθμενοι αμφορείς, που λόγω του ιδιαίτερου σχήματός τους μπορούσαν να αποθηκεύονται εύκολα μπηγμένοι στην άμμο στα αμπάρια των εμπορικών πλοίων, πλούσια διακοσμημένες φαρδιές και ρηχές κύλικες, που οι αρχαίοι Ελληνες ενδέχεται να εμπνεύστηκαν το σχήμα τους από εκείνο των ανοιχτών ενωμένων χεριών με τις παλάμες προς τα πάνω, σκύφη με δύο λαβές και ηθμοί (σουρωτήρια κρασιού)...

Η ξενάγηση, που στη διάρκειά της δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο τελετουργικό των συμποσίων της αρχαιότητας, συνοδεύτηκε από εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων στο αίθριο του μουσείου, ενώ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του 9ου Thessaloniki Food Festival, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την ένωση οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», στο πλαίσιο της ετήσιας οινικής εκδήλωσης των "ΒορΟινών", που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, και πάλι στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. 

Κρασιά από 24 οινοποιεία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 21 Σεπτεμβρίου

Συνεχίζοντας λοιπόν τη διαδρομή αυτή του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι να φτάσουμε στο παρόν, στις 21 Σεπτεμβρίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στην Προβλήτα 1 στο λιμάνι, οι επισκέπτες των "ΒορΟινών" θα μπορούν να γευτούν οίνους λευκούς, ροζέ και ερυθρούς, ξηρούς, ημίξηρους, ημίγλυκους, αφρώδεις και ημιαφρώδεις, γλυκείς και μία σειρά από αμπελοοινικά αποστάγματα, από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια και τα πλέον δημοφιλή οινοποιεία της βόρειας Ελλάδας. Παρόντες στον χώρο, για τυχόν διευκρινίσεις και συζητήσεις θα είναι και οι δημιουργοί των κρασιών. 

Στη διάθεση των επισκεπτών των ΒορΟινών θα βρίσκονται και ειδικά θεματικά περίπτερα: το περίπτερο με την επιγραφή «Ο Τρύγος στην Πόλη, ο Τρύγος αλλιώς....», που απευθύνεται στους μικρούς επισκέπτες των ΒορΟινών, οι οποίοι με διαδραστικό τρόπο θα γνωρίσουν το σταφύλι και τον τρύγο, από το βιωματικό εργαστήρι "Παίζοντας σε Παραδοσιακά Μονοπάτια" (Ώρες: 18:30-19:15, 19:30-20:15 και 20:30-21:15). Στο περίπτερο με «Τα Ροζέ των ΒορΟινών» θα γίνεται γευστική δοκιμή ροζέ οίνων με τις ετικέτες που έχουν επιλέξει οι οινοποιοί της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», ενώ σε εκείνο για τους «Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» θα παρουσιάζεται το οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» με τα επισκέψιμα οινοποιεία και τους αμπελώνες των 27 οινοποιείων-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» (Ώρες:   20:00, 20:30, 21:00 και 21:30).

Παράλληλα, θα υπάρχει γευστική δοκιμή των καλύτερων οίνων και του καλύτερου αποστάγματος του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων 2019», ενώ και το Thessaloniki Food Festival θα συμμετέχει στα ΒορΟινά, με τις ετικέτες «Γοργόνα» του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης και αρτοποιήματα «Κουκουμέρια» εμπνευσμένα από το αμπέλι και το κρασί. «Τα "ΒορΟινά" αποτελούν μία από τις πλέον αγαπητές οινικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα που το οινόφιλο κοινό αγκάλιασε από το 2005 όπου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Από τότε έχει καθιερωθεί και διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο με τη θερμή ανταπόκριση χιλιάδων βορειοελλαδιτών, και όχι μόνο, φίλων του κρασιού, επαγγελματιών και καταναλωτών.

Η είσοδος για την κεντρική εκδήλωση «Τα ΒορΟινά» στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι 5 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει το συλλεκτικό ποτήρι γευσιγνωσίας. Τα ΒορΟινά πραγματοποιούνται  υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Thessaloniki Food Festival» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών.

Στα ΒορΟινά της 21ης Σεπτεμβρίου μετέχουν τα εξής 24 οινοποιεία-μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»: ΑΑΟΣ Βαένι Νάουσα, Δύο Φίλοι, Zoinos Winery, Κατώγι Αβέρωφ, Kitrvs Winery,  Κτήμα Άλφα, Κτήμα Βιβλία Χώρα, Κτήμα Βογιατζή, Κτήμα Γεροβασιλείου, Κτήμα Γκλίναβος Κτήμα Καμκούτη, Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, Κτήμα Λειβαδιώτη, Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Πόρτο Καρράς, Κτήμα Στεργίουμ, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Κτήμα Φλόριαν, Κτήμα Φουντή, Κυρ-Γιάννη, Μυλοπόταμος - Οίνοι Αγίου Όρους, Μπουτάρη, Οινοποιείο Κεχρής και Τsantali. 

Στο πλαίσιο των ΒορΟινών, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το masterclass «Τόπος ή τρόπος;» με τον master of wine Κωνταντίνο Λαζαράκη. Πρόκειται για μία άσκηση πάνω στον αμπελώνα και το στυλ των κορυφαίων οινοποιών της Βόρειας Ελλάδας, με τη συμμετοχή του κοινού.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Θεσσαλονίκη: Ανατριχιαστικό θρίλερ με εξαφάνιση 40χρονης

Θεσσαλονίκη: Ανατριχιαστικό θρίλερ με εξαφάνιση 40χρονης

19:34 29/5/2020

τι ερευνούν οι αρχές

Το Λούβρο ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά για το κοινό στις 6 Ιουλίου

Το Λούβρο ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά για το κοινό στις 6 Ιουλίου

19:17 29/5/2020

Παρίσι

Κορονοϊός: 5 νέα κρούσματα - Κανένας νέος θάνατος

Κορονοϊός: 5 νέα κρούσματα - Κανένας νέος θάνατος

18:18 29/5/2020

νέα ενημέρωση

Πρωτοφανές περιστατικό – Πίθηκοι έκλεψαν δείγματα αίματος ασθενών με κορονοϊό!

Πρωτοφανές περιστατικό – Πίθηκοι έκλεψαν δείγματα αίματος ασθενών με κορονοϊό!

18:01 29/5/2020

στην Ινδία

Μέσω του gov.gr οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου ή θανάτου

Μέσω του gov.gr οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου ή θανάτου

17:58 29/5/2020

υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Με προσφορές και περισσότερα δρομολόγια από την 1η Ιουνίου

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Με προσφορές και περισσότερα δρομολόγια από την 1η Ιουνίου

17:45 29/5/2020

Σε εφαρμογή τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Χαλκιδική: Κατέρρευσε η παραλία της Νέας Ηράκλειας (φωτο - Vid)

Χαλκιδική: Κατέρρευσε η παραλία της Νέας Ηράκλειας (φωτο - Vid)

17:40 29/5/2020

πλήρης αποσάθρωση

Ελεύθερος ξανά ο παιδεραστής του Ρεθύμνου - Είχε όρο να μένει στην Καλαμαριά

Ελεύθερος ξανά ο παιδεραστής του Ρεθύμνου - Είχε όρο να μένει στην Καλαμαριά

16:36 29/5/2020

Υπόθεση Σειραγάκη

Ανοίγουν τα σύνορα για τουρίστες από 29 χώρες - Δείτε τη λίστα

Ανοίγουν τα σύνορα για τουρίστες από 29 χώρες - Δείτε τη λίστα

16:23 29/5/2020

από τις 15 Ιουνίου

Θεσσαλονίκη: 13 συλλήψεις για ναρκωτικά το τελευταίο 24ωρο

Θεσσαλονίκη: 13 συλλήψεις για ναρκωτικά το τελευταίο 24ωρο

16:09 29/5/2020

Συνεχείς και εντατικοί έλεγχοι

Κλασικά Έπιπλα