Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε τρεις ώρες με το τρένο το 2021

25/9/2019 13:21    ΟΣΕ
Με στόχο να μειώσει σε τρεις ώρες, από τέσσερις σήμερα, τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη με τρένο το 2021 θα εργαστεί η νέα διοίκηση του ΟΣΕ με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΥΜΕ). Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής, θα χρειαστεί, εκτός από την ανάπτυξη της σηματοδότησης, εκτεταμένη συντήρηση και σε πολλά σημεία ανάταξη της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά την ακρόαση της νέας διοίκησης του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης, πρώτης προτεραιότητας είναι τα έργα αναβάθμισης / ανάταξης του άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη και σε δεύτερη φάση η επαναχάραξη / αναβάθμιση του ανατολικού κλάδου της σιδηροδρομικής Εγνατίας και η αναβάθμιση της γραμμής Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συνδέσεις λιμένων με το κύριο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως είναι η σύνδεση του λιμένα Καβάλας, του προβλήτα 6 που θα δημιουργήσει ο ΟΛΘ στον λιμένα της Θεσσαλονίκης κ.ά.

Ο υπουργός Υποδομών, ωστόσο, άφησε λίγα περιθώρια για τις υπογειοποιήσεις σιδηροδρομικών γραμμών που βρίσκονται κυρίως σε κατοικημένες περιοχές. Ο ίδιος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση και τον προκάτοχό του Χρ. Σπίρτζη, που καλλιέργησε κλίμα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο (π.χ. Πάτρα), τη στιγμή όμως που δεν υπάρχουν μελέτες και κυρίως απουσιάζει η χρηματοδότηση. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε «βυθίσεις» της σιδηροδρομικής γραμμής, παρά τη δημιουργία τούνελ τύπου μετρό. Για το έργο της Πάτρας υπογράμμισε ότι «δεν έχει βρεθεί ποτέ μια λύση, γιατί είναι ένα έργο πανάκριβο, δύσκολο και δεν υπάρχει χρηματοδότηση», ενώ για το έργο της Λάρισας σημείωσε ότι «θα ήταν ίσως υπερβολή να πούμε για την πόλη της Λάρισας ότι θα κάνουμε υπόγειο σιδηρόδρομο». Το έργο που θα προχωρήσει είναι η υπογειοποίηση –ορθότερα η «βύθιση»– του δικτύου στα Σεπόλια, για την οποία υπάρχει σύμβαση από τον Οκτώβριο του 2018, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει. Προς την κατεύθυνση αυτή ευθύνεται και η ασυνεννοησία των προηγούμενων διοικήσεων ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια τέτοια αντιπαλότητα μεταξύ διοικήσεων μητρικής και θυγατρικής εταιρείας, και τα έργα που ολοκλήρωνε η ΕΡΓΟΣΕ δεν τα παραλάμβανε η μητρική ΟΣΕ. Ερωτηθείς σχετικά για το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο επιχειρήσεων προκειμένου να αποσοβηθούν στο μέλλον αντίστοιχα φαινόμενα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι παραμένει ανοιχτό, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Για τις νέες διοικήσεις σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ η αρμόδια επιτροπή της Βουλής γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία.



kathimerini
Επόμενο Προηγούμενο
 

Μεγάλη συμμετοχή στις δωρεάν εξετάσεις για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Μεγάλη συμμετοχή στις δωρεάν εξετάσεις για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

11:15 6/6/2025

O Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 6/6/2025

Παρασκευή 6/6

Motor Festival 2025 για Πρώτη Φορά στην Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ

Motor Festival 2025 για Πρώτη Φορά στην Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ

20:00 5/6/2025

6 Ιούν - 15 Ιούν 2025

Επιστρέφει το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Επιστρέφει το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

17:00 5/6/2025

27 Ιουνίου - 13 Ιουλίου 2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς δίπλα στην τρίτη ηλικία

Ο Δήμος Καλαμαριάς δίπλα στην τρίτη ηλικία

15:05 5/6/2025

Ενημερωτικές ομιλίες για την πρόληψη εγκλημάτων και την προστασία από απάτες στα ΚΑΠΗ

Νέος καθαρισμός κεντρικού κτηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα από τον Δήμο Καλαμαριάς

Νέος καθαρισμός κεντρικού κτηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα από τον Δήμο Καλαμαριάς

12:13 5/6/2025

Στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 5/6/2025

Πέμπτη 5/6

Γιορτή Πανσελήνου 2025 σε Ρυθμούς Ντίσκο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Γιορτή Πανσελήνου 2025 σε Ρυθμούς Ντίσκο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

20:00 4/6/2025

Παρασκευή 13/6

Δράσεις προληπτικής υγείας στην Καλαμαριά

Δράσεις προληπτικής υγείας στην Καλαμαριά

16:00 4/6/2025

Σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.Ομ.Υ) του ΕΟΔΥ

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

11:17 4/6/2025

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Κλασικά Έπιπλα