Ένα σταυρόλεξο στην ποντιακή διάλεκτο!

27/9/2019 16:08    Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Οι «ρίζες» της βρίσκονται στην ιωνική διάλεκτο της αρχαίας ελληνικής, όμως η παρουσία της είναι περισσότερο έντονη από ποτέ. Ο λόγος για την ποντιακή διάλεκτο, που αποτέλεσε το βασικό συστατικό για την έκδοση περιοδικού-σταυρόλεξου από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), στο πλαίσιο των δράσεών της για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το περιοδικό - σταυρόλεξο με τίτλο «'Κι ανασπάλλω» (Δεν ξεχνώ) περιέχει επιμορφωτικά στοιχεία για την ιστορία και την παράδοση των Ποντίων και όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Χρήστος Τοπαλίδης, «πενήντα δύο σελίδες που περιέχουν σταυρόλεξα στην ποντιακή διάλεκτο, κείμενα για την ιστορία και τη λαογραφία, συνθέτουν το συγκεκριμένο εγχείρημα».

«Στόχος είναι να δώσουμε ένα βοήθημα, κυρίως στα νέα παιδιά, αλλά και σε όσους το επιθυμούν να προσεγγίσουν την ποντιακή διάλεκτο» είπε ο κ. Τοπαλίδης.

«Το "Κι' ανασπάλλω" αποτελεί μια καινοτόμα προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Τοπαλίδης, συμπληρώνοντας πως «αυτό που θέλαμε να κάνουμε ενόψει της εκατονταετίας (σ.σ. από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου) είναι να υπάρχει ένα ακόμα εργαλείο στην προσπάθειά μας να φέρουμε τα νέα παιδιά πιο κοντά στην ποντιακή λαογραφία, παράδοση και γλώσσα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το "Κι' ανασπάλλω" είναι μια διαδικασία προσέγγισης της (ποντιακής) διαλέκτου. Όταν μιλάμε για σταυρόλεξο, μιλάμε για ένα γλωσσικό παιχνίδι και με το περιοδικό - σταυρόλεξο πετυχαίνουμε τον στόχο προσέγγισης της ποντιακής διαλέκτου με μία διαδικασία που θυμίζει περισσότερο παιχνίδι, παρά την "παραδοσιακή" μέθοδο διδασκαλίας».


Σταυρόλεξο για δυνατούς και ...αρχάριους λύτες

Κι αν για ορισμένους το περιοδικό με τις πενήντα δύο σελίδες με σταυρόλεξα στην ποντιακή διάλεκτο φαντάζει ... βουνό, ο κ. Τοπαλίδης διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού, όπως είπε, ο βαθμός δυσκολίας κάθε σταυρόλεξου είναι διαφορετικός, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό για όσους δεν ομιλούν επαρκώς ή καθόλου την ποντιακή διάλεκτο, αλλά επιθυμούν να τη μάθουν.

Ανθρώπινες ιστορίες και φόρος τιμής

Οι στόχοι της ΠΟΕ με την κυκλοφορία του σταυρόλεξου αυτού (σ.σ. πέντε χιλιάδες τεύχη θα διατεθούν στους συλλόγους - μέλη της Ομοσπονδίας αλλά και σε ιδιώτες που ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν) είναι να προβάλει τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τη γενοκτονία, να αποτίσει φόρο τιμής στους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους, να αναδείξει όλες τις πτυχές του ποντιακού πολιτισμού, τα ήθη και τα έθιμα καθώς και να θυμίσει σε όλους την αξία της ποντιακής διαλέκτου.  Για τη διάθεση του περιοδικού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία της Ομοσπονδίας (2313054737 e-mail: info@poe.org.gr).

Η ΠΟΕ, συμπλήρωσε ο κ. Τοπαλίδης, απευθύνει ευχαριστίες για την επιμέλεια του περιοδικού - σταυρόλεξου στην Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, στην Αναστασία Μαχαιρίδου (φιλόλογο - εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου) και όλους όσοι συνέβαλαν στην έκδοσή του.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

11:54 28/5/2025

Αναλυτικά τις τιμές ανά ζώνη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

11:48 28/5/2025

Μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 28/5/2025

Τετάρτη 28/5

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Rockwave 2025 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Rockwave 2025 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

20:00 27/5/2025

Δευτέρα 2/6

Η Παράσταση “Μέχρι που Φτάνει Ένας Άντρας” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση “Μέχρι που Φτάνει Ένας Άντρας” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

17:00 27/5/2025

30 Μάι - 1 Ιούν 2025

Η Καλαμαριά φιλοξενεί το Final 8 του Πρωταθλήματος Παμπαίδων Θεσσαλονίκης

Η Καλαμαριά φιλοξενεί το Final 8 του Πρωταθλήματος Παμπαίδων Θεσσαλονίκης

15:00 27/5/2025

27/05 - 2/06

Χαμόγελα, άσκηση, συνεργασία και ευ αγωνίζεσθαι στους 3ους Geri Olympics της Καλαμαριάς

Χαμόγελα, άσκηση, συνεργασία και ευ αγωνίζεσθαι στους 3ους Geri Olympics της Καλαμαριάς

10:52 27/5/2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 27/5/2025

Τρίτη 27/5

Κλειστά τα σχολεία στην Πλατεία Σκρα τη Δευτέρα 26 Μαΐου για απολύμανση μετά από κρούσμα στρεπτόκοκκου

Κλειστά τα σχολεία στην Πλατεία Σκρα τη Δευτέρα 26 Μαΐου για απολύμανση μετά από κρούσμα στρεπτόκοκκου

16:00 26/5/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025

Παραθινούπολη 2025 Πρόγραμμα

Παραθινούπολη 2025 Πρόγραμμα

13:00 26/5/2025

Παραθινούπολη 2025 Πρόγραμμα

Κλασικά Έπιπλα