Εορτή του Αγίου Νεκταρίου

9/11/2017 03:04    9 Νοεμβρίου
Τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου του Μητροπολίτου Πενταπόλεως τιμά σήμερα, 9 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Γεννήθηκε τη 1η Οκτωβρίου του 1846 μ.Χ. στη Σηλυβρία της Θράκης από τον Δήμο και τη Βασιλική Κεφάλα και ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά τους. Το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος. 

Μικρός, 14 ετών, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάστηκε ως υπάλληλος και κατόπιν ως παιδονόμος στο σχολείο του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου. Κατόπιν πήγε στη Χίο, όπου, από το 1866 μ.Χ. μέχρι το 1876 μ.Χ. χρημάτισε δημοδιδάσκαλος στο χωριό Λίθειο.

Το 1876 μ.Χ. εκάρη μοναχός στη Νέα Μονή Χίου με το όνομα Λάζαρος και στις 15 Ιανουαρίου 1877 μ.Χ. χειροτονήθηκε διάκονος ονομασθείς Νεκτάριος, από τον Μητροπολίτη Χίου Γρηγόριο (1860 – 1877 μ.Χ.), και ανέλαβε τη Γραμματεία της Μητροπόλεως.

Το 1881 μ.Χ. ήλθε στην Αθήνα, όπου με έξοδα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου Δ’ (1870 – 1899 μ.Χ.), σπούδασε Θεολογία και πήρε το πτυχίο του το 1885 μ.Χ. Έπειτα, ο ίδιος προαναφερόμενος Πατριάρχης, τον χειροτόνησε το 1886 μ.Χ. πρεσβύτερο και του έδωσε τα καθήκοντα του γραμματέα και Ιεροκήρυκα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Διετέλεσε επίσης πατριαρχικός επίτροπος στο Κάιρο.

Στις 15 Ιανουαρίου 1889 μ.Χ., χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως. Η δράση του ως Μητροπολίτου ήταν καταπληκτική και ένεκα αυτού ήταν βασικός υποψήφιος του πατριαρχικού θρόνου Αλεξανδρείας. Λόγω όμως φθονερών εισηγήσεων (αισχρών συκοφαντιών), προς τον Πατριάρχη Σωφρόνιο, ο ταπεινόφρων Νεκτάριος, για να μη λυπήσει τον γέροντα Πατριάρχη, επέστρεψε στην Ελλάδα (1889 μ.Χ.).

Διετέλεσε Ιεροκήρυκας (Ευβοίας) (1891 – 1893 μ.Χ.), Φθιώτιδος και Φωκίδας (1893 – 1894 μ.Χ.) και διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στην Αθήνα (1894 – 1904 μ.Χ.).

Μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου (1899 μ.Χ.), ο Νεκτάριος εκλήθη να τον διαδεχθεί, αλλά ο Άγιος αρνήθηκε.

Στα κηρύγματα του, πλήθος λαού μαζευόταν, για να «ρουφήξει» το νέκταρ των Ιερών λόγων του.

Το 1904 μ.Χ. ίδρυσε γυναικεία Μονή στην Αίγινα, της οποίας ανέλαβε προσωπικά τη διοίκηση, αφού εγκαταβίωσε εκεί το 1908 μ.Χ., μετά την παραίτηση του από τη Ριζάρειο Σχολή.

Έγραψε αρκετά συγγράμματα, κυρίως βοηθητικά του θείου κηρύγματος. Η ταπεινοφροσύνη του και η φιλανθρωπία του υπήρξαν παροιμιώδεις.

Πέθανε το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου 1920 μ.Χ. Τόση δε ήταν η αγιότητά του, ώστε επετέλεσε πολλά θαύματα, πριν αλλά και μετά τον θάνατο του. Ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην Αίγινα.

Η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1953 μ.Χ. και στις 20 Απριλίου του 1961 μ.Χ. με Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διακηρύχτηκε Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Απολυτίκιο:
Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.
Σηλυβρίας τον γόνον και Αιγίνης τον έφορον, τον εσχάτοις χρόνοις φανέντα αρετής φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ως ένθεον θεράποντα Χριστού, αναβλύζει γαρ ιάσεις παντοδαπάς τοις ευλαβώς κραυγάζουσι. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε θαυματώσαντι, δόξα τω ενεργούντι διά σού πάσιν ιάματα.



vimaorthodoxias

Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά - Περσίδης στο δημοτικό συμβούλιο: Δε θα με φιμώσετε, μιλάω με στοιχεία (βίντεο)

Καλαμαριά - Περσίδης στο δημοτικό συμβούλιο: Δε θα με φιμώσετε, μιλάω με στοιχεία (βίντεο)

22:17 21/5/2026

Ο επικεφαλής της παράταξης ''Η Καλαμαριά που μας αξίζει''

Καλαμαριά: Ακυρώνεται το Food Art Festival του δήμου, στον Φοίνικα

Καλαμαριά: Ακυρώνεται το Food Art Festival του δήμου, στον Φοίνικα

17:57 21/5/2026

νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα!

Καλαμαριά: Αλλάζει ημερομηνία η Γιορτή Νεολαίας λόγω κακοκαιρίας (φωτο)

Καλαμαριά: Αλλάζει ημερομηνία η Γιορτή Νεολαίας λόγω κακοκαιρίας (φωτο)

17:44 21/5/2026

Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Οι εργαζόμενοι του δήμου ζήτησαν δεσμεύσεις και όχι υποσχέσεις - Δυναμική παρέμβαση

Καλαμαριά: Οι εργαζόμενοι του δήμου ζήτησαν δεσμεύσεις και όχι υποσχέσεις - Δυναμική παρέμβαση

17:14 21/5/2026

στο δημοτικό συμβούλιο

Καλαμαριά: Εντυπωσιακή συμμετοχή στους προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους του δήμου (φωτο)

Καλαμαριά: Εντυπωσιακή συμμετοχή στους προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους του δήμου (φωτο)

16:35 21/5/2026

«Καλαμαριά: Υγεία για όλους»

Θεσσαλονίκη: 14 αυτόφωρες συλλήψεις εχθές

Θεσσαλονίκη: 14 αυτόφωρες συλλήψεις εχθές

15:51 21/5/2026

Γενική Αστυνομική Διεύθυνση

Καλαμαριά: Η Μητρόπολη μας καλεί σε συναυλία!

Καλαμαριά: Η Μητρόπολη μας καλεί σε συναυλία!

15:36 21/5/2026

στην Κεντρική Αίθουσα Θεάτρου του Προκοπείου

Κλασικά Έπιπλα