Κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για το προσφυγικό

3/10/2019 13:44    Συμβούλιο υπουργών
Κοινή πρωτοβουλία στο μεταναστευτικό μέτωπο της ανατολικής Μεσογείου αποφάσισαν να αναλάβουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφετηρία το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται για την πρώτη κοινή πρωτοβουλία των κρατών μελών πρώτης γραμμής στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρεται, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μεταξύ 19 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν 4.879 αφίξεις μέσω της οδού της ανατολικής Μεσογείου, ενώ μόλις 1.133 αφίξεις μέσω της οδού της δυτικής Μεσογείου και 1.369 μέσω της οδού της κεντρικής Μεσογείου.

Η πρωτοβουλία των τριών χωρών φέρει τον τίτλο «Eastern Mediterranean Migration Route Initiative» και θα παρουσιαστεί επίσημα με κατάθεση συγκεκριμένου κειμένου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της προσεχούς εβδομάδας. Έρχεται δε ως συνέχεια των επισκέψεων του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Οι τρεις χώρες ενθαρρύνουν την ΕΕ και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και να δεσμευθούν περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού στον υπό διαμόρφωση κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2026. Επίσης, σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθεί στην ευρωπαϊκή της διάσταση η μεγάλη μεταναστευτική πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα κράτη στην πρώτη γραμμή της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την ΕΕ στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης, με μετεγκαταστάσεις, ισχυρή πολιτική επιστροφών σε τρίτες χώρες προέλευσης και ενίσχυση των κρατών που πλήττονται άμεσα. Οι τρεις χώρες συνηγορούν και στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας μέσω της εκρίζωσης των δικτύων διακίνησης μεταναστών, της αποτροπής εγκαθίδρυσης νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών προς όλη την Ευρώπη και της διασφάλισης αποτελεσματικών επιστροφών.

Επίσκεψη Γ.Κουμουτσάκου στην Τουρκία

Στην Τουρκία βρίσκεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό- μεταναστευτικό και την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ο κ. Κουμουτσάκος θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, καθώς και με τους υφυπουργούς Εσωτερικών, Ισμαήλ Κατακλί, και Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.


AΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές - Περισσότερες εκδρομές - Περιορισμός στα κινητά

Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές - Περισσότερες εκδρομές - Περιορισμός στα κινητά

19:46 18/8/2026

ένα νέο πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές

Περιφερειακός: Διακοπή κυκλοφορίας από το βράδυ της Τετάρτης

Περιφερειακός: Διακοπή κυκλοφορίας από το βράδυ της Τετάρτης

19:37 18/8/2026

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Μετρό Καλαμαριάς: Εγκαίνια 27 Αυγούστου (βιντεο)

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Μετρό Καλαμαριάς: Εγκαίνια 27 Αυγούστου (βιντεο)

18:05 18/8/2026

βίντεο ανέβασε ο Νίκος Ταχιάος

Δήμος Καλαμαριάς: Προσοχή στα μπάρμπεκιου και μην παρκάρετε σε ξερά χόρτα - κίνδυνος πυρκαγιάς

Δήμος Καλαμαριάς: Προσοχή στα μπάρμπεκιου και μην παρκάρετε σε ξερά χόρτα - κίνδυνος πυρκαγιάς

17:52 18/8/2026

συμμετέχοντας στην καμπάνια ενημέρωσης

Χαλκιδική: Τροχαίο δυστύχημα με έναν 29χρονο νεκρό

Χαλκιδική: Τροχαίο δυστύχημα με έναν 29χρονο νεκρό

15:31 18/8/2026

στη Ε.Ο. Μουδανιών- Συκιάς

Καλαμαριά: Ένταξη παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση - Ποιους αφορά - Τι γίνεται με τα voucher

Καλαμαριά: Ένταξη παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση - Ποιους αφορά - Τι γίνεται με τα voucher

15:18 18/8/2026

Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής

Μετρό - Ταχιάος: Στην Καλαμαριά είναι δύσπιστοι, αλλά πλέον μετράμε ημέρες

Μετρό - Ταχιάος: Στην Καλαμαριά είναι δύσπιστοι, αλλά πλέον μετράμε ημέρες

14:46 18/8/2026

δήλωση του υφυπουργού μεταφορών

Κλασικά Έπιπλα