Κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για το προσφυγικό

3/10/2019 13:44    Συμβούλιο υπουργών
Κοινή πρωτοβουλία στο μεταναστευτικό μέτωπο της ανατολικής Μεσογείου αποφάσισαν να αναλάβουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφετηρία το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται για την πρώτη κοινή πρωτοβουλία των κρατών μελών πρώτης γραμμής στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρεται, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μεταξύ 19 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν 4.879 αφίξεις μέσω της οδού της ανατολικής Μεσογείου, ενώ μόλις 1.133 αφίξεις μέσω της οδού της δυτικής Μεσογείου και 1.369 μέσω της οδού της κεντρικής Μεσογείου.

Η πρωτοβουλία των τριών χωρών φέρει τον τίτλο «Eastern Mediterranean Migration Route Initiative» και θα παρουσιαστεί επίσημα με κατάθεση συγκεκριμένου κειμένου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της προσεχούς εβδομάδας. Έρχεται δε ως συνέχεια των επισκέψεων του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Οι τρεις χώρες ενθαρρύνουν την ΕΕ και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και να δεσμευθούν περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού στον υπό διαμόρφωση κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2026. Επίσης, σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθεί στην ευρωπαϊκή της διάσταση η μεγάλη μεταναστευτική πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα κράτη στην πρώτη γραμμή της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την ΕΕ στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης, με μετεγκαταστάσεις, ισχυρή πολιτική επιστροφών σε τρίτες χώρες προέλευσης και ενίσχυση των κρατών που πλήττονται άμεσα. Οι τρεις χώρες συνηγορούν και στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας μέσω της εκρίζωσης των δικτύων διακίνησης μεταναστών, της αποτροπής εγκαθίδρυσης νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών προς όλη την Ευρώπη και της διασφάλισης αποτελεσματικών επιστροφών.

Επίσκεψη Γ.Κουμουτσάκου στην Τουρκία

Στην Τουρκία βρίσκεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό- μεταναστευτικό και την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ο κ. Κουμουτσάκος θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, καθώς και με τους υφυπουργούς Εσωτερικών, Ισμαήλ Κατακλί, και Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.


AΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Έκτακτο: Τηλεφώνημα για βόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Έκτακτο: Τηλεφώνημα για βόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

10:27 10/3/2020

τι είπε ο άγνωστος

Εκτακτο: Πέντε νέα κρούσματα κορονοϊού - Σε κρίσιμη κατάσταση ασθενής στην Πάτρα

Εκτακτο: Πέντε νέα κρούσματα κορονοϊού - Σε κρίσιμη κατάσταση ασθενής στην Πάτρα

10:05 10/3/2020

Συνολικά 89

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι πέταξαν μπογιές και μπουκάλια στην ΕΡΤ3

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι πέταξαν μπογιές και μπουκάλια στην ΕΡΤ3

09:51 10/3/2020

το πρωί

Θεσσαλονίκη: Κατάληψη σε Λύκειο λόγω έλλειψης χημικού

Θεσσαλονίκη: Κατάληψη σε Λύκειο λόγω έλλειψης χημικού

09:45 10/3/2020

φωτο

24ωρη βοήθεια σε 3000 ηλικιωμένους - Ποιους αφορά

24ωρη βοήθεια σε 3000 ηλικιωμένους - Ποιους αφορά

23:53 9/3/2020

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Κορωνοϊός: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απαγόρευσε το φίλημα του Σταυρού

Κορωνοϊός: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απαγόρευσε το φίλημα του Σταυρού

23:23 9/3/2020

Ελπιδοφόρος

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα όλη η Ιταλία - Περιορισμός μετακινήσεων

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα όλη η Ιταλία - Περιορισμός μετακινήσεων

23:19 9/3/2020

«Κόκκινη Ζώνη»

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Προσωρινή αναστολή δρομολογίου Θεσσαλονίκη - Αθήνα

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Προσωρινή αναστολή δρομολογίου Θεσσαλονίκη - Αθήνα

23:01 9/3/2020

ανακοίνωση

Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος στην ανατολική Θεσσαλονίκη

22:56 9/3/2020

Λιμενικό σώμα

Θεσσαλονίκη: Ρύπανση στον Θερμαϊκό - Έπεσε μαζούτ

Θεσσαλονίκη: Ρύπανση στον Θερμαϊκό - Έπεσε μαζούτ

22:48 9/3/2020

στο λιμάνι

Κλασικά Έπιπλα