Από τί κινδυνεύουν όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες

3/10/2019 14:26    νέα έρευνα
Οι επαρκείς ώρες ύπνου είναι πολύ σημαντικές για την υγεία μας, αλλά όταν συνυπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, διαβήτης τύπου 2, καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο τότε η ανάγκη για επαρκείς ώρες ύπνου καθίσταται επιτακτική σύμφωνα με νέα έρευνα που αποκαλύπτει ότι στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος καρκίνου και πρόωρου θανάτου είναι υψηλότερος. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο  Journal of the American Heart Association

«Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι η επίτευξη των ιδανικών ωρών ύπνου μπορεί να είναι προστατευτική για ορισμένους ανθρώπους με αυτά τα προβλήματα υγείας» σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Julio Fernandez-Mendoza επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Κολλέγιο Ιατρικής της Πενσυλβάνια και ψυχολόγος ύπνου στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ύπνου του Ιατρικού Κέντρου Milton S. Hershey στο Hershey της Πενσυλβάνια. «Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί κατά πόσο η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου με ιατρικές ή συμπεριφορικές θεραπείες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου» συμπληρώνει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 1600 ενήλικες 20-74 ετών, οι μισοί εκ των οποίων γυναίκες, από την κοόρτη Penn State Adult Cohort  οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν σε δυο ομάδες: σε όσους είχαν υπέρταση σταδίου ΙΙ ή διαβήτη τύπου 2 και σε όσους είχαν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν στο εργαστήριο ύπνου (1991-1998) για μια βραδιά και στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν την αιτία θανάτου τους μέχρι το τέλος του 2016.

Τα ευρήματα

Σημειώθηκαν 512 θάνατοι εκ των οποίων το ένα τρίτο οφειλόμενοι σε στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο και το το ένα τέταρτο σε καρκίνο.

Οι άνθρωποι με υπέρταση ή διαβήτη που κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες είχαν διπλάσια αυξημένο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι άνθρωποι που έπασχαν από στεφανιαία νόσο ή είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες είχαν τριπλάσια αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους ανθρώπους με υπέρταση ή διαβήτη ήταν αμελητέος εάν κοιμούνταν περισσότερο από έξι ώρες.

«Η μικρή διάρκεια ύπνου θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στους παράγοντες κινδύνου για την πρόβλεψη της πορείας της υγείας των πασχόντων από αυτές τις νόσους και η βελτίωσή της να αποτελέσει στόχο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» σχολίασε ο Δρ. Fernandez-Mendoza

Στους περιορισμούς της έρευνας αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες πέρασαν μόνο μια νύχτα στο εργαστήριο ύπνου, συνεπώς τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονται από το φαινόμενο του άγχους της πρώτης βραδιάς, όπου οι συμμετέχοντες συνήθως δεν κοιμούνται καλά, ενώ στην πορεία ο ύπνος τους βελτιώνεται.


ygeiamou

Επόμενο Προηγούμενο
 
Προβληματισμός στο υπουργείο Άμυνας από τις πρώτες αναβολές γυναικών!

Προβληματισμός στο υπουργείο Άμυνας από τις πρώτες αναβολές γυναικών!

19:38 12/6/2026

κατατάχθηκαν προ ημερών εθελοντικά στον Στρατό

Αποκαλυπτικοί διάλογοι των συμμοριών που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία

Αποκαλυπτικοί διάλογοι των συμμοριών που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία

19:31 12/6/2026

τους ανήλικους που στρατολογούσαν

Καλαμαριά - Προσοχή: Προειδοποίηση για Ισχυρές βροχές με έντονους κεραυνούς

Καλαμαριά - Προσοχή: Προειδοποίηση για Ισχυρές βροχές με έντονους κεραυνούς

19:20 12/6/2026

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Καλαμαριά - Μετρό: Σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης από στελέχη της TUV

Καλαμαριά - Μετρό: Σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης από στελέχη της TUV

17:46 12/6/2026

Παρουσία του διεθνούς οργανισμού πιστοποίησης

Καλαμαριά: Λαϊκό Πανηγύρι με τον Γιώργο Σφακιανάκη από την Μητρόπολη

Καλαμαριά: Λαϊκό Πανηγύρι με τον Γιώργο Σφακιανάκη από την Μητρόπολη

16:44 12/6/2026

στο Άλσος της Νέας Κρήνης

Καλαμαριά: Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Χειροτονία, Αγρυπνίες, Λιτανεία, επισκέψεις, γιορτή νεολαίας

Καλαμαριά: Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Χειροτονία, Αγρυπνίες, Λιτανεία, επισκέψεις, γιορτή νεολαίας

15:37 12/6/2026

Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Προσλήψεις 171 οδηγών στον ΟΑΣΘ για την ενίσχυση των δρομολογίων

Προσλήψεις 171 οδηγών στον ΟΑΣΘ για την ενίσχυση των δρομολογίων

15:29 12/6/2026

εγκρίθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία

Κλασικά Έπιπλα