Από τί κινδυνεύουν όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες

3/10/2019 14:26    νέα έρευνα
Οι επαρκείς ώρες ύπνου είναι πολύ σημαντικές για την υγεία μας, αλλά όταν συνυπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, διαβήτης τύπου 2, καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο τότε η ανάγκη για επαρκείς ώρες ύπνου καθίσταται επιτακτική σύμφωνα με νέα έρευνα που αποκαλύπτει ότι στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος καρκίνου και πρόωρου θανάτου είναι υψηλότερος. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο  Journal of the American Heart Association

«Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι η επίτευξη των ιδανικών ωρών ύπνου μπορεί να είναι προστατευτική για ορισμένους ανθρώπους με αυτά τα προβλήματα υγείας» σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Julio Fernandez-Mendoza επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Κολλέγιο Ιατρικής της Πενσυλβάνια και ψυχολόγος ύπνου στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ύπνου του Ιατρικού Κέντρου Milton S. Hershey στο Hershey της Πενσυλβάνια. «Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί κατά πόσο η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου με ιατρικές ή συμπεριφορικές θεραπείες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου» συμπληρώνει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 1600 ενήλικες 20-74 ετών, οι μισοί εκ των οποίων γυναίκες, από την κοόρτη Penn State Adult Cohort  οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν σε δυο ομάδες: σε όσους είχαν υπέρταση σταδίου ΙΙ ή διαβήτη τύπου 2 και σε όσους είχαν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν στο εργαστήριο ύπνου (1991-1998) για μια βραδιά και στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν την αιτία θανάτου τους μέχρι το τέλος του 2016.

Τα ευρήματα

Σημειώθηκαν 512 θάνατοι εκ των οποίων το ένα τρίτο οφειλόμενοι σε στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο και το το ένα τέταρτο σε καρκίνο.

Οι άνθρωποι με υπέρταση ή διαβήτη που κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες είχαν διπλάσια αυξημένο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι άνθρωποι που έπασχαν από στεφανιαία νόσο ή είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες είχαν τριπλάσια αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους ανθρώπους με υπέρταση ή διαβήτη ήταν αμελητέος εάν κοιμούνταν περισσότερο από έξι ώρες.

«Η μικρή διάρκεια ύπνου θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στους παράγοντες κινδύνου για την πρόβλεψη της πορείας της υγείας των πασχόντων από αυτές τις νόσους και η βελτίωσή της να αποτελέσει στόχο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» σχολίασε ο Δρ. Fernandez-Mendoza

Στους περιορισμούς της έρευνας αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες πέρασαν μόνο μια νύχτα στο εργαστήριο ύπνου, συνεπώς τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονται από το φαινόμενο του άγχους της πρώτης βραδιάς, όπου οι συμμετέχοντες συνήθως δεν κοιμούνται καλά, ενώ στην πορεία ο ύπνος τους βελτιώνεται.


ygeiamou

Επόμενο Προηγούμενο
 
Δήμος Καλαμαριάς: Σε λίγους μήνες πράσινη οδική αρτηρία - Πώς συνδυάζεται με Φοίνικα και Κρήνη

Δήμος Καλαμαριάς: Σε λίγους μήνες πράσινη οδική αρτηρία - Πώς συνδυάζεται με Φοίνικα και Κρήνη

13:06 22/6/2026

Μια ιστορική εξέλιξη για την Καλαμαριά

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε ηλικιωμένη που δε μπορεί να παρακολουθήσει τη μελέτη Αγίας Γραφής (φωτο)

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε ηλικιωμένη που δε μπορεί να παρακολουθήσει τη μελέτη Αγίας Γραφής (φωτο)

12:45 22/6/2026

Μια ευχάριστη έκπληξη

Θεσσαλονίκη: 12 κατηγορούμενοι για τον θάνατο στρατιώτη

Θεσσαλονίκη: 12 κατηγορούμενοι για τον θάνατο στρατιώτη

12:25 22/6/2026

Στο Πενταμελές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης

Κλοπή χρηματοκιβωτίου από κατάστημα ψιλικών - Συνελήφθησαν δύο άτομα

Κλοπή χρηματοκιβωτίου από κατάστημα ψιλικών - Συνελήφθησαν δύο άτομα

12:22 22/6/2026

στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: 19χρονος έτρεχε με 195 στη Μουδανίων!

Θεσσαλονίκη: 19χρονος έτρεχε με 195 στη Μουδανίων!

11:28 22/6/2026

υπερδιπλάσια ταχύτητα από το επιτρεπόμενο

Καλαμαριά: Ζητούνται εθελοντές για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας - Γεύματα και βεβαίωση συμμετοχής

Καλαμαριά: Ζητούνται εθελοντές για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας - Γεύματα και βεβαίωση συμμετοχής

11:11 22/6/2026

Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς

Νεκρός 24χρονος μετά από πτώση με Ι.Χ. σε αρδευτικό κανάλι

Νεκρός 24χρονος μετά από πτώση με Ι.Χ. σε αρδευτικό κανάλι

10:16 22/6/2026

Βέροια

Κλασικά Έπιπλα