Λιμάνι: Ελεύθεροι με χρηματικές εγγυήσεις οι 4 πλοιοκτήτες και οι 7 υπάλληλοι

6/10/2019 18:20    για την υπόθεση χρηματισμού
Ελεύθεροι υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας, ύψους 50.000 ευρώ, αφέθηκαν, μετά την απολογία τους στην Α' ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, οι τέσσερις ιδιοκτήτες εταιρειών με ρυμουλκά σκάφη που κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση χρηματισμού ανώτερων λιμενικών υπαλλήλων της πόλης προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δικά τους συμφέροντα έναντι άλλης ανταγωνίστριας εταιρείας.

Την ίδια ποινική μεταχείριση με τους πλοιοκτήτες είχαν και οι επτά συγκατηγορούμενοι υπάλληλοί τους που αφέθηκαν ελεύθεροι με μοναδικό όρο την καταβολή εγγύησης 2.000 ή 10.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Τη «σκυτάλη» των απολογιών παίρνουν αύριο το πρωί ο επί σειρά ετών κεντρικός λιμενάρχης της Θεσσαλονίκης και οι έξι πλοηγοί του λιμένα της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε γύρω στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ, οι τέσσερις κατηγορούμενοι πλοιοκτήτες αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες κακουργηματικές πράξεις της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της εκβίασης. Όπως έγινε γνωστό, επισήμαναν ότι δεν τεκμηριώνεται οικονομία ζημία εις βάρος της φερόμενης ως θιγόμενης εταιρείας, την οποία κατονόμασαν ως υπαίτια για την εμπλοκή τους στην συγκεκριμένη υπόθεση, λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά τα όσα τους καταλογίζει το κατηγορητήριο περί χρηματισμού πλοηγών του λιμανιού, οι τέσσερις πλοιοκτήτες φέρεται να μίλησαν για «φιλοδωρήματα», μικρή κλίμακας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «έθιμο», δηλαδή είναι κάτι σύνηθες. Ερωτηθέντες, δε, για οικονομικά ωφελήματα που φέρεται να εισέπραττε σε μηναία βάση ο κεντρικός λιμενάρχης, κατά πληροφορίες του ΑΠΕ, τονίστηκε ότι επρόκειτο για ποσά που συνδέονταν με την αγορά εξοπλισμού.

Από την άλλη, οι υπάλληλοι των εμπλεκόμενων εταιρειών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφεραν στις απολογίες τους ότι εκτελούσαν απλά εντολές, ενώ αρνήθηκαν το σύνολο των κατηγοριών που τους καταλογίζονται.

Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως αποφασίστηκε τελικά να αφεθούν ελεύθεροι και οι έντεκα παραπάνω κατηγορούμενοι, με μοναδικό όρο την καταβολή εγγύησης.

Στο μεταξύ, το κατώφλι του γραφείου της ίδιας ανακρίτριας θα περάσουν αύριο ο κεντρικός λιμενάρχης Θεσσαλονίκης και οι έξι πλοηγοί του ίδιου λιμένα που συνελήφθησαν κατά την ίδια επιχείρησης των «αδιάφθορων» των Σωμάτων Ασφαλείας και ήδη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή αυτοδίκαιη αργία. Σύμφωνα με τη δίωξη που τους ασκήθηκε κατηγορούνται, εκτός από εγκληματική οργάνωση και εκβίαση, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροληψία υπαλλήλου, σε βαθμό κακουργήματος.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά: Πως θα λειτουργήσει το παρεκκλήσι Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Παλατάκι

Καλαμαριά: Πως θα λειτουργήσει το παρεκκλήσι Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Παλατάκι

20:35 19/5/2026

εν όψει της πανηγύρεώς των Αγίων

Καλαμαριά: Τρία άτομα μάζεψαν 40 σακούλες σκουπίδια - Πόρτες και στρώματα (φωτο)

Καλαμαριά: Τρία άτομα μάζεψαν 40 σακούλες σκουπίδια - Πόρτες και στρώματα (φωτο)

18:42 19/5/2026

οι The Cleaningans ξαναχτύπησαν

Καλαμαριά: Ερωτήματα για τις δηλώσεις Βασιλείου για τη μαρίνα Αρετσούς - Τί σχεδιάζεται ερήμην μας;

Καλαμαριά: Ερωτήματα για τις δηλώσεις Βασιλείου για τη μαρίνα Αρετσούς - Τί σχεδιάζεται ερήμην μας;

18:13 19/5/2026

εκπρόσωπος του Υπερταμείου

Καλαμαριά: Τόνοι τα φύκια στην παραλία - Τα καθαρίζουμε και γεμίζουν πάλι λέει η δήμαρχος

Καλαμαριά: Τόνοι τα φύκια στην παραλία - Τα καθαρίζουμε και γεμίζουν πάλι λέει η δήμαρχος

17:59 19/5/2026

διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η εικόνα

Καλαμαριά: Με λαμπρότητα και γλέντι εορτάστηκε η Παναγία η Πορταΐτισσα (φωτο)

Καλαμαριά: Με λαμπρότητα και γλέντι εορτάστηκε η Παναγία η Πορταΐτισσα (φωτο)

17:46 19/5/2026

στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Νέας Κρήνης

Καλαμαριά: Μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Φίλιππο Γράψα με ελεύθερη είσοδο!

Καλαμαριά: Μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Φίλιππο Γράψα με ελεύθερη είσοδο!

17:35 19/5/2026

ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους στιχουργούς

Καλαμαριά: 5 ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιους αφορά

Καλαμαριά: 5 ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιους αφορά

16:13 19/5/2026

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας Ύδρευσης

Κλασικά Έπιπλα