Μυλόπουλος: Το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι πια ανέκδοτο – Τι θα γίνει με επεκτάσεις (Video)

14/9/2017 02:36    Το έργο σήμερα «τρέχει» και στη βασική γραμμή και στη γραμμή της Καλαμαριάς
Το μετρό έπαψε να είναι ανέκδοτο. Ανέκδοτο έγιναν εκείνοι που το σταμάτησαν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Γιάννης Μυλόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η οποία δόθηκε στο βαγόνι του μετρό που εκτίθεται στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Το έργο σήμερα «τρέχει» και στη βασική γραμμή και στη γραμμή της Καλαμαριάς, είπε ο κ. Μυλόπουλος και υπενθύμισε ότι το έργο ξεκίνησε το 2006 και έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2012. «Το 2013 άρχισε να εγκαταλείπεται, το 2014 εγκαταλήφθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά και επανεκκίνησε τον Μάρτιο του 2016. «Ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσπάθεια να αναστήσουμε ουσιαστικά ένα έργο το οποίο ήταν πεθαμένο. Είχαμε στο παρελθόν μια σειρά από παλινωδίες προβλήματα και καθυστερήσεις. Είχαμε εμπόδια αντικειμενικά αλλά και υποκειμενικά, όπως εκείνο το ανιστόρητο δίλημμα ή αρχαία ή μετρό», υπενθύμισε κάνοντας έναν απολογισμό των προβλημάτων που όπως είπε έχουν λυθεί και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το έργο. «Είναι η πρώτη φορά που το μετρό βλέπει σαφή ορίζοντα ολοκλήρωσης», υπογράμμισε.

Βρήκαμε τη βασική γραμμή σε επίπεδο εκτέλεσης 40% και σήμερα βρίσκεται στο 55%. Δηλαδή από το 2006 μέχρι το 2015 σε δέκα χρόνια το έργο προχώρησε και έφτασε στο 40%. Σε 1,5 χρόνο το έργο προχώρησε κατά 15%. Άρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το έργο είχε μέση ετήσια πρόοδο της τάξης του 10% του έργου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε 4%.

«Τρέχουμε για να προλάβουμε το χαμένο χρόνο, 2,5 με 3 φορές ταχύτερα. Αντίστοιχα για την Καλαμαριά, το έργο από το 2013 μέχρι το 2015 το έργο προχώρησε κατά 11% περίπου. Αντίστοιχα από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι σήμερα έτρεξε 24,8%.

Επέκταση προς Δυτικά και αεροδρόμιο

Σχετικά με τις επεκτάσεις του μετρό ο κ. Μυλόπουλος ανέφερε τα εξής: Έχουμε τρεις επεκτάσεις που μελετούμε αυτήν τη στιγμή, δύο προς τις δυτικές συνοικίες και μία προς το αεροδρόμιο. Εάν υπάρχει μεγάλη οικονομική σημασία στη σύνδεση του μετρό με το αεροδρόμιο, υπάρχει μια τεράστια κοινωνική σημασία στη σύνδεση με τις δυτικές συνοικίες, όπου οι άνθρωποι καθημερινά χρησιμοποιούν δυο και τρεις γραμμές για να πάνε στις δουλειές τους και η πολιτεία έχει υποχρέωση να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε ολοκληρώσει ήδη γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες στη γραμμή προς Σταυρούπολη-Πολίχνη και εντός του 2018 ξεκινάμε τις πρόδρομες εργασίες στις δυο γραμμές προς δυτικές συνοικίες. Στο αεροδρόμιο, η λύση την οποία προτείνουμε και μελετούμε και την οποία αποδέχθηκαν οι δήμαρχοι της περιοχής είναι η λύση του υπέργειου έργου. Θα είναι σε ύψος 5,5 μέτρα πάνω από το δρόμο της Γεωργικής Σχολής. Και θα κοστίσει λιγότερο και θα ολοκληρωθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η πρόοδος των εργασιών σήμερα

Όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος σχετικά με την πρόοδο των εργασιών σήμερα: Έχει ολοκληρωθεί το 100% των σηράγγων, έχουμε 95% ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών, ολοκλήρωση κατά 80% του κατασκευαστικού κομματιού (εάν εξαιρέσει κανείς τη Βενιζέλου που τώρα ξεκινάει, η κατασκευή των υπολοίπων σταθμών είναι στο 95%). Έχει ολοκληρωθεί και το 35% των αρχιτεκτονικών εργασιών και ξεκινά και το 6% των έργων ηλεκτρολόγου μηχανολόγου. Μεγάλη πρόοδος υπάρχει και στην «καρδιά» και το μυαλό» του μετρό, στο αμαξοστάσιο, που επισκέφθηκε νωρίτερα ο υπουργός κ. Σπίρτζης. Εκεί η πρόοδος είναι της τάξεως του 90%. Στο τέλος του 2018 το αμαξοστάσιο θα είναι πλήρως έτοιμο για να δεχθεί τους 18 συρμούς, ώστε αρχές του 2019 να ηλεκτροδοτηθεί το αμαξοστάσιο και εντός του 2019 να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές λειτουργίες. Χρειαζόμαστε περίπου ένα χρόνο δοκιμών, γιατί το έργο είναι χωρίς οδηγό και αυτό απαιτεί μεγάλο χρόνο γιατί πρέπει στο «μυαλό» του μετρό να μεταφερθούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.  

Για το σταθμό Βενιζέλου

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που βοήθησε πολύ στην πρόοδο του έργου ήταν η λύση στο θέμα της αρμονικής συνύπαρξης αρχαίων και μετρό. Επανέλαβε ότι ο συγκεκριμένο σταθμός θα γίνει ένα διεθνές τοπόσημο. «Είναι μια καινοτομία, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο σταθμός στο κέλυφος του οποίου να υπάρχει ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος. Αυτό είναι μια δική μας καινοτομία που προϋποθέτει και μια δύσκολη τεχνική λύση», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο αυτό θα κάνει το Μετρό της Θεσσαλονίκης να γίνει το επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος. Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από μεγάλα μέσα του εξωτερικού να επισκεφθούν τον σταθμό αυτό. Όσο για το λόγο καθυστέρησης παράδοσης του συγκεκριμένου σταθμού ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι «όταν ξεκινήσαμε το 2016 στη Βενιζέλου, βρήκαμε μόνο αρχαία. Δεν βρέθηκε καμία κατασκευαστική πρόοδος. Μάλωναν για τα αρχαία και το μετρό και δεν έκαναν την παραμικρή δουλειά».

Δείτε στιγμιότυπο από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Μυλόπουλου


ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ


typosthes

Επόμενο Προηγούμενο
 
Μητρόπολη Καλαμαριάς: Καθιερώνεται εορτασμός στην Παναγία Φανερωμένη Ν. Μηχανιώνας

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Καθιερώνεται εορτασμός στην Παναγία Φανερωμένη Ν. Μηχανιώνας

18:08 10/5/2019

Συνάξεως της θαυματουργού εικόνος

Βρέθηκε πτώμα σε μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων

Βρέθηκε πτώμα σε μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων

17:27 10/5/2019

Κοζάνη

Δείτε σε ποια καλλυντικά απαγορεύτηκε η κυκλοφορία

Δείτε σε ποια καλλυντικά απαγορεύτηκε η κυκλοφορία

16:48 10/5/2019

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Φρίκη: 16χρονη βιαζόταν για χρόνια από τον θείο και τον αδερφό της

Φρίκη: 16χρονη βιαζόταν για χρόνια από τον θείο και τον αδερφό της

16:36 10/5/2019

στην Ηλεία

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών

16:24 10/5/2019

στην Αλεξανδρούπολη

Αυτός είναι ο πρώτος συρμός του Μετρό

Αυτός είναι ο πρώτος συρμός του Μετρό

16:20 10/5/2019

αποκαλυπτήρια

Θεσσαλονίκη: Κλείνουν την Κυριακή, λόγω έργων, 2 δρόμοι στα δυτικά

Θεσσαλονίκη: Κλείνουν την Κυριακή, λόγω έργων, 2 δρόμοι στα δυτικά

16:14 10/5/2019

Εργασίες ασφαλτόστρωσης

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Πανηγυρικός Εορτασμός Αγίου Αργυρίου του Επανομίτου

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Πανηγυρικός Εορτασμός Αγίου Αργυρίου του Επανομίτου

16:01 10/5/2019

δειτε το πρόγραμμα

Καλαμαριά: 3ο σεμινάριο βασικής υποστήριξης της ζωής

Καλαμαριά: 3ο σεμινάριο βασικής υποστήριξης της ζωής

15:52 10/5/2019

και αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή

Απόπειρα κλοπής τηλεφώνου σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Απόπειρα κλοπής τηλεφώνου σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

15:27 10/5/2019

Άμεση ήταν η αντίδραση

Κλασικά Έπιπλα