Θεσσαλονίκη: Τα πρώτα πρόστιμα «φωτιά» για το κάπνισμα σε μαγαζιά

10/10/2019 12:14    Φοβούνται πιθανά λουκέτα
Τα πρόστιμα για τον αντικαπνιστικό νόμο έχουν πάρει… φωτιά στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης και οι καταστηματάρχες ήδη βρίσκονται σε απόγνωση για πιθανές επιπτώσεις στον τζίρο των μαγαζιών.

«Δεν είμαστε κατά του αντικαπνιστικού νόμου, ας γίνει βίωμα των Ελλήνων ότι δεν πρέπει να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένας νόμος ρατσιστικός που αποκλείει το 50% των πολιτών από τα μαγαζιά», εξηγεί στο TyposThes ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας.

Αυτό που ζητούν οι καταστηματάρχες είναι ένας ξεχωριστός χώρος για τους καπνίζοντες, για να μπορούν να έχουν την επιλογή, όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες. «Δεν επιτρέπουν ούτε καν να κάνουμε προστατευμένους χώρους εκτός μαγαζιού, μας ζητούν να έχουμε ανοιχτές δύο πλευρές και την… οροφή. Δηλαδή αν βρέχει να μην προστατεύεται όποιος καπνίζει. Εμείς, καταλαβαίνουμε ότι όσοι δεν καπνίζουν έχουν δικαιώματα, αλλά όσοι καπνίζουν, δεν έχουν κανένα δικαίωμα;» διερωτάται ο κ. Φιλοκώστας, ο οποίος απορρίπτει τον αντικαπνιστικό νόμο, σε αυτή τη μορφή.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ένωσης μας υπογράμμισε ότι υπάρχει σχετική έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η οποία αναφέρει ότι αν εφαρμοστεί πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος θα μπουν λουκέτα σε εκατοντάδες καταστήματα και μειωθεί το εργατικό δυναμικό κατά 60 χιλιάδες εργαζόμενους.

Από την άλλη, ο Δήμος έχει αρχίσει εντατικούς ελέγχους στα καταστήματα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και μάλιστα είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον να ενταθούν δραματικά οι έλεγχοι με συμμετοχή και της ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία και τους ελεγκτές της διεύθυνσης υγείας.

«Από το Σεπτέμβριο έχουμε κάνει ελέγχους σε 236 καταστήματα και βεβαιώθηκαν συνολικά 33 πρόστιμα, τόσο σε πελάτες, όσο και στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Μάλιστα ο κύριος όγκος των προστίμων καταγράφηκαν στους ιδιοκτήτες, παρά στους πελάτες», τόνισε στο TyposThes ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα δημοτικής αστυνομίας, Δημήτρης Δαγκλής.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Δαγκλής, το πρόστιμο στους ιδιοκτήτες ανέρχεται στα 600 ευρώ, ενώ στους πελάτες στα 50 ευρώ. «Εμείς, δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν και σας εγγυόμαστε ότι ο έλεγχος θα είναι καθολικός σε όλο το δήμο Θεσσαλονίκης. Να ξέρετε ότι ήδη το ποσοστό συμμόρφωσης στο νόμο είναι πάρα πολύ υψηλό», κατέληξε.


Του Γιώργου Καλλίνη
typosthes
Επόμενο Προηγούμενο
 

Θρίλερ με πτώματα παιδιών στη Λέσβο

Θρίλερ με πτώματα παιδιών στη Λέσβο

08:55 12/11/2017

Δεν έχει δηλωθεί καμία εξαφάνιση

Φονική θεομηνία στην Κέρκυρα με έναν νεκρό - Ανεμοστρόβιλος στη Λευκίμμη

Φονική θεομηνία στην Κέρκυρα με έναν νεκρό - Ανεμοστρόβιλος στη Λευκίμμη

07:24 12/11/2017

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Εκτροπή φορτηγού στη Χαλκιδική ‑ Νεκρός ο οδηγός

Εκτροπή φορτηγού στη Χαλκιδική ‑ Νεκρός ο οδηγός

04:44 9/11/2017

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πολυγύρου

Καλαμαριά: «Στα καλά του καθισμένου» στο Θέατρο Σοφούλη

Καλαμαριά: «Στα καλά του καθισμένου» στο Θέατρο Σοφούλη

04:41 9/11/2017

Ο Δημήτρης Αντωνίου μας ξαφνιάζει για ακόμη μια φορά

Η μεγαλύτερη τεχνητή παραλία της Ευρώπης

Η μεγαλύτερη τεχνητή παραλία της Ευρώπης

04:39 9/11/2017

VIDEO

Θεσσαλονίκη: Νέο κόσμημα στη Νέα Παραλία, με υπογραφή Βαρώτσος!

Θεσσαλονίκη: Νέο κόσμημα στη Νέα Παραλία, με υπογραφή Βαρώτσος!

04:34 9/11/2017

Θα μπει στη θέση που είχε το «Φεγγαράκι της Ακτής»

Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει απευθείας πτήσεις για το Κατάρ!

Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει απευθείας πτήσεις για το Κατάρ!

04:32 9/11/2017

Η σύνδεση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2018

Νέο είδος εντόμου ανακαλύφθηκε στην Ρόδο

Νέο είδος εντόμου ανακαλύφθηκε στην Ρόδο

04:24 9/11/2017

στη Κοιλάδα των Πεταλούδων

Καλαμαριά - Mίσθωση έργου με ιατρό γενικής ιατρικής και ορθοπεδικό

Καλαμαριά - Mίσθωση έργου με ιατρό γενικής ιατρικής και ορθοπεδικό

04:20 9/11/2017

για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στα μέλη των Κ.Α.Π.Η. του Δ.Ο.Π.Α. & Α.Π.Η.

Προμήθεια εξαρτημάτων για τις ανάγκες των οχημάτων – μηχανημάτων του Δήμου Καλαμαριάς

Προμήθεια εξαρτημάτων για τις ανάγκες των οχημάτων – μηχανημάτων του Δήμου Καλαμαριάς

04:17 9/11/2017

γραφείο προμηθειών

Κλασικά Έπιπλα