Αντιπλημμυρικά έργα στην Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική

14/10/2019 21:08    ύψους τριάντα εκ. ευρώ
      Σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, συνολικού ύψους τριάντα εκατομμυρίων ευρώ, προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι σχετικές παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν, μεταξύ άλλων, στη Νικόπολη και την Ευκαρπία του Δήμου Παύλου Μελά όπου πριν λίγες εβδομάδες σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι λάσπης και άλλα φερτά υλικά να καταλήξουν μέσα σε σπίτια. Τα έργα θα συνοδεύονται και από υποστηρικτικές δράσεις πρόληψης και προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων. Έργα θα γίνουν επίσης στην Πυλαία αλλά και σε περιοχές των Δήμων Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου Χαλκιδικής. 

    Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα εισήγηση για την υποβολή πρότασης ένταξης των έργων στο πρόγραμμα "Φιλόδημος 1" του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια, πρόκειται για έργα που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα και θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών όπου θα εκτελεστούν. 
   
     Αναλυτικότερα στον νομό Θεσσαλονίκης προβλέπονται έργα δημιουργίας δικτύου ομβρίων στην Νικόπολη του Δήμου Παύλου Μελά, έργα διευθέτησης του ρέματος Ευκαρπίας επίσης στον Δήμο Παύλου Μελά και έργα διευθέτησης του ρέματος Κυψέλης στην Πυλαία. Στη Χαλκιδική προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις αποστράγγισης ομβρίων υδάτων στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Νέας Προποντίδας μαζί με τις τεχνικές μελετητικές υπηρεσίες που θα τις συνοδεύουν, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στους οικισμούς Ορμύλια και Ψακούδια του Δήμου Πολυγύρου, και δράσεις ανακύκλωσης για τα σχετικά έργα. Στις παραπάνω παρεμβάσεις προβλέπονται επίσης δαπάνες αρχαιολογίας και δαπάνες που αφορούν τα δίκτυα οργανισμών κοινής ωφελείας.

    Φορέας υλοποίησης για τα έργα στον νομό Θεσσαλονίκης θα είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας ενώ για τα έργα στη Χαλκιδική οι Δήμοι Προποντίδας και Πολυγύρου. 

      Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης η Δήμητρα Θωμά, από την παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά", τάχθηκε υπέρ της εκτέλεσης τέτοιων έργων αρκεί, όπως είπε, η διαδικασία να γίνεται με ανοιχτό διαγωνισμό και να εξασφαλίζονται τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η ποιότητα του έργου. Ο Χρήστος Παπαστεργίου, από την παράταξη "Πράξεις για τη Μακεδονία", τόνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να συζητώνται στο περιφερειακό συμβούλιο με έναν ολοκληρωμένο τρόπο. Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, από τη "Λαϊκή Συσπείρωση", σχολίασε ότι η ένταξη των έργων αυτών στο εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν κρύβει την απουσία ολοκληρωμένου σχεδασμού ανά περιφερειακή ενότητα και τις τραγικές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν. "Λευκό" ψήφισαν ο Φίλιππος Γκανούλης, από την "Οικολογία Πράσινη Λύση" και ο Θανάσης Αγαπητός, από την "Ανταρσία", ενώ υπέρ η παράταξη "Πρώτη δύναμη για τη Μακεδονία". Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από την "Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία", υπερψήφισε την υποβολή της πρότασης, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλες μελέτες για την πλήρη αντιπλημμυρική προστασία της Περιφέρειας. 


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Δύο συλλήψεις για τηλεφωνικές απάτες άνω των 120.000 ευρώ

Δύο συλλήψεις για τηλεφωνικές απάτες άνω των 120.000 ευρώ

14:57 24/5/2026

σε Δυτική Μακεδονία και Δράμα

Συνελήφθη αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών

Συνελήφθη αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών

14:55 24/5/2026

σε περιοχή της Χαλκιδικής

Καλαμαριά: Εκδήλωση για τις «Αλλαγές στην Εφηβεία» - Γονείς συζήτησαν και ενημερώθηκαν στο 10ο δημοτικό

Καλαμαριά: Εκδήλωση για τις «Αλλαγές στην Εφηβεία» - Γονείς συζήτησαν και ενημερώθηκαν στο 10ο δημοτικό

14:49 24/5/2026

με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων

Καλαμαριά: Ένας γίγαντας... στο Ρεμέτζο - Παιδικά χαμόγελα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη

Καλαμαριά: Ένας γίγαντας... στο Ρεμέτζο - Παιδικά χαμόγελα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη

14:35 24/5/2026

Παρουσίαση βιβλίου του Ιωάννη Γλωσσόπουλου

Καλαμαριά: Συγκίνηση στην εκδήλωση του 20ου δημοτικού για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο)

Καλαμαριά: Συγκίνηση στην εκδήλωση του 20ου δημοτικού για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο)

13:30 24/5/2026

Μια σεμνή και βαθύτητα συγκινητική γιορτή

Καλαμαριά - ΧΟΘ: Δυο βραδιές γεμάτες γλέντι για όλους μπροστά στο δημαρχείο

Καλαμαριά - ΧΟΘ: Δυο βραδιές γεμάτες γλέντι για όλους μπροστά στο δημαρχείο

12:27 24/5/2026

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Θεσσαλονίκη: Αυτόφωρες συλλήψεις 10 ατόμων

Θεσσαλονίκη: Αυτόφωρες συλλήψεις 10 ατόμων

12:11 24/5/2026

σε διάφορες περιοχές του Νομού

Κλασικά Έπιπλα