Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι αλλάζει στη χρήση μολότοφ και τις άδειες κρατουμένων

16/10/2019 12:58    αλλαγές στην απονομή ποινικής δικαιοσύνης
Σημαντικές αλλαγές στην απονομή ποινικής δικαιοσύνης έρχονται με τις τροποποιήσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και θα φέρει τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρας.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές, η χρήση και κατοχή μολότοφ μέσα στο πλήθος θα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος ενώ κακουργηματική μορφή αποκτά ξανά και το αδίκημα της δωροδοκίας των υπαλλήλων, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).

Επιπλέον, αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για την υφ΄ όρων απόλυση για κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί περισσότερες από μία φορά σε ισόβια κάθειρξη, θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση αφού θα έχουν εκτίσει 20 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί.

Την ίδια ώρα, σημαντικές αλλαγές επήλθαν και στις διατάξεις για τα εγκλήματα τρομοκρατίας, με την ενσωμάτωση σχετικών κοινοτικών οδηγιών στο εσωτερικό δίκαιο.

Συγκεκριμένα:

- Ποινές στερητικές της ελευθερίας ανώτερες του ενός έτους που επιβάλλονται για κακούργημα ή πλημμέλημα με δόλο, το οποίο τέλεσε κρατούμενος κατά τη διάρκεια της αδείας του, εκτίονται ολόκληρες μετά την έκτιση της ποινής που επιβλήθηκε ή θα επιβληθεί για την πράξη για την οποία ήταν κρατούμενος.

- Αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στη φυλακή προκειμένου ο κρατούμενος να υποβάλει αίτηση για υφ΄ όρων απόλυση υπό τον όρο της κατ΄ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονικής επιτήρηση (βραχιολάκι).

- Αυξάνεται η προβλεπόμενη ποινή για την ενεργητική δωροδοκία χάριν πράξεων αντιτιθέμενων στα καθήκοντα του υπαλλήλου η οποία από πλημμέλημα μετατρέπεται σε κακούργημα, με απειλούμενη ποινή κάθειρξης έως οκτώ έτη. Επιπλέον, τροποποιείται η συγκεκριμένη διάταξη ώστε να είναι σαφές πως τα διευθυντικά στελέχη νομικών προσώπων θα πρέπει να καλύπτουν με δόλο την παραβίαση συγκεκριμένων καθηκόντων τους, λόγω της οποίας από αμέλειά τους καθίσταται δυνατή μία πράξη δωροδοκίας.

-Προστίθεται διάταξη με την οποία προβλέπεται κακουργηματική μορφή του αδικήματος της κατοχής, της χρήσης, μολότοφ όταν αυτό τελείται από δράστη ο οποίος συμμετέχει σε πλήθος που διαπράττει βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων ή πραγμάτων ή εισβάλλει παράνομα σε ξένα σπίτια ή άλλα ακίνητα. Η απειλή κάθειρξης έως δέκα έτη δικαιολογείται στην περίπτωση αυτή λόγω της αμεσότητας του κινδύνου που ενέχει η κατοχή εκρηκτικών υπό αυτές τις περιστάσεις.

- Προστίθεται κακουργηματική μορφή κλοπής όταν αυτή τελείται με διάρρηξη από δύο ή περισσότερα μέλη συμμορίας που έχουν οργανωθεί για τη διάπραξη κλοπών αυτού του είδους. Η απειλή κάθειρξης έως δέκα έτη δικαιολογείται από τον συνδυασμό των χαρακτηριστικών της πράξης με την επικινδυνότητα της συμμορίας.

-Μετά την κατάργηση των πταισμάτων, επιβάλλεται για την άμεση και αδιάκοπη προστασία του ευαίσθητου ζητήματος της κοινής ησυχίας, η αναγωγή τους σε ελαφρά πλημμελήματα, ώστε να εξασφαλίζεται η βεβαίωση αυτών των ποινικών παραβάσεων από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα.

Στις επερχόμενες αλλαγές του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπεται μεταξύ άλλων ο θεσμός αναπληρωτή εισαγγελέα Διαφθοράς, κατά τα πρότυπα της Οικονομικής Εισαγγελίας, ενώ επανέρχονται οι αρμοδιότητες των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων στο εύρος που είχαν πριν την 1η Ιουλίου 2019 που τέθηκε σε ισχύ ο Ποινικός Κώδικας.

Το νομοσχέδιο που αφορά τις τροποποιήσεις διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και Ποινικού Κώδικα θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Παρασκευή το πρωί.


real
Επόμενο Προηγούμενο
 

Αυτό το Σαββατοκύριακο η καρδιά του θεάτρου χτυπά στην Καλαμαριά

Αυτό το Σαββατοκύριακο η καρδιά του θεάτρου χτυπά στην Καλαμαριά

17:00 21/6/2025

19/06 - 8:30 μμ - 10:30 μμ

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλαμαριάς

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλαμαριάς

20:00 20/6/2025

παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

16:00 20/6/2025

Από σήμερα μέχρι και Τετάρτη 25/6

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

13:00 20/6/2025

Με την παρότρυνση «ελάτε όσο γυμν* τολμάτε»

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

11:16 20/6/2025

Με χρώματα

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

20:00 17/6/2025

Τα VW Beetle στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 22/6

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

15:00 17/6/2025

Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας με έμφαση σε δράσεις για νέους και τρίτη ηλικία

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

11:16 17/6/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

19:00 16/6/2025

Ένα δυναμικό και γεμάτο ενέργεια Σαββατοκύριακο έζησε η Καλαμαριά

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

14:00 16/6/2025

Mια ιστορική περιβαλλοντική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στην Καλαμαριά

Κλασικά Έπιπλα