Δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στη βρετανική Βουλή για το Brexit

22/10/2019 15:22    σήμερα
Με δύο σημαντικές ψηφοφορίες θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπη η βρετανική κυβέρνηση, μία για το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, που κατοχυρώνει τη συμφωνία που πέτυχε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα με τις Βρυξέλλες για το Brexit, και μία για το εσπευσμένο πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι την Πέμπτη.

Η ψηφοφορία για την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου αναμένεται, εκτός απροόπτου γύρω στις 19.00 (ώρα Βρετανίας), και στη συνέχεια ενδέχεται να υπάρξει ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας. Ακόμη και με αυτά τα θέματα λυμένα, η νομοθεσία κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, στην περίπτωση που κατατεθούν και εγκριθούν τροπολογίες που να σχετίζονται με μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, ένα δημοψήφισμα ή μία παράταση της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ πέραν του 2020, προτάσεις που εξετάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εάν εγκριθούν πάντως τροπολογίες, τις οποίες η κυβέρνηση θεωρήσει απαράδεκτες, δεν αποκλείεται να αποσύρει τη συμφωνία για την αποχώρηση και να επιχειρήσει να προχωρήσει σε γενικές εκλογές.

Διαφορετικά, εάν το νομοσχέδιο περάσει έγκαιρα από το κοινοβούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί θεωρητικά να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Με την υποστήριξη κάποιων βουλευτών του Εργατικού κόμματος, που υποστηρίζουν το Brexit, και των ανταρτών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να λάβει έγκριση επί της αρχής στη δεύτερη ανάγνωσή του. Αλλά πιο δύσκολη κρίνεται η ψηφοφορία που αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες των βουλευτών - ακόμη και του Συντηρητικού κόμματος - ότι ο χρόνος που δίνεται για συζήτηση και εξέταση μίας τόσο σημαντικής νομοθεσίας δεν είναι αρκετός.

Στην περίπτωση που απορριφθεί το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση, θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα λάβουν ποτέ μια απόφαση που να αναγκάζει το Λονδίνο να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, λέει ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε σήμερα πως το αίτημα του Λονδίνου για μια παράταση της προθεσμίας για το διαζύγιο από την ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα και πως τα άλλη μέλη της Ένωσης δεν θα λάβουν ποτέ μια απόφαση που να αναγκάζει τη Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως συζητεί το αίτημα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να καθυστερήσει το Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου με τους ηγέτες των άλλων 27 κρατών μελών και πως μια απόφαση θα ληφθεί «μέσα στις επόμενες ημέρες».

«Δεν έχω αμφιβολία ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με κάθε σοβαρότητα το βρετανικό αίτημα για παράταση», δήλωσε στους ευρωβουλευτές, η ολομέλεια των οποίων συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ η απόφασή μας», δήλωσε ο Τουσκ χειροκροτούμενος.


ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του εκθεσιακού φορέα η 89η ΔΕΘ

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του εκθεσιακού φορέα η 89η ΔΕΘ

16:59 5/8/2025

Επετειακός ο χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απογευματινή λαϊκή

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απογευματινή λαϊκή

15:12 5/8/2025

Πότε ξεκινάει

Στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 επιβάτες

Στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 επιβάτες

11:20 5/8/2025

Έδεσαν δύο κρουαζιερόπλοια

Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟΚ

11:07 5/8/2025

Βρούτση σήμερα για Καυτανζόγλειο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 5/8/2025

Τρίτη 5/8

Αποκατάσταση και διάσωση του Κυβερνείου με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του

Αποκατάσταση και διάσωση του Κυβερνείου με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του

19:00 4/8/2025

Η προκήρυξη από την ΕΤΑΔ

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

17:12 4/8/2025

Το πρώτο μέρος του φετινού κύκλου του θεσμού «Μουσικές Πέμπτες»

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

12:28 4/8/2025

Ποιες στάσεις καταργούνται

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 4/8/2025

Δευτέρα 4/8

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 3/8/2025

Κυριακή 3/8

Κλασικά Έπιπλα