Ερχονται αλλαγές στο σύστημα τελών κυκλοφορίας

31/10/2019 12:10     την επόμενη χρονιά
Αλλαγές στο σύστημα τελών κυκλοφορίας, με στόχο την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Oι αλλαγές προφανώς δεν αφορούν τα τέλη του 2020, για τα οποία τα σημειώματα θα αναρτηθούν έως τις 15 Νοεμβρίου στο Taxis. O κ. Σταϊκούρας, πάντως, μιλώντας στον Real FM κατέστησε σαφές ότι αυτές είναι στο πρόγραμμα και ότι είναι απαραίτητες τόσο για την προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εκπομπών ρύπων όσο και για να γίνει δικαιότερο το σύστημα και να ανανεωθεί ο στόλος των αυτοκινήτων. «Το σύστημα», είπε, «χρήζει βελτιώσεων. Πρέπει να ενσωματωθούν οι απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων και πρέπει να γίνει και δικαιότερο το σύστημα για τους κατόχους αυτοκινήτων λαμβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια».

«Κάθε αλλαγή θα κινείται προς την κατεύθυνση δικαιότερης κατανομής της επιβάρυνσης στους κατόχους αυτοκινήτων, αλλά κι ενός στόχου για την ανανέωση του παλιού στόλου αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Επιδιώκουμε σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις μας να είναι αποτέλεσμα σωστής αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης και ορθής εκτίμησης των επιπτώσεων των όποιων αλλαγών», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Προς το παρόν, πάντως, τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος.

Για τα  παλαιότερα αυτοκίνητα, προ της 30/10/2010, υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και για τα νεότερα με βάση τις εκπομπές ρύπων. Η προθεσμία για την πληρωμή τους θα είναι η 31η Δεκεμβρίου.

Τα πλεονάσματα

Σχετικά με τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών τη συνέδεσε με 4 προϋποθέσεις: 1. Την επίτευξη υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης από αυτόν που εκτιμούσαν οι θεσμοί. 2. Τη μείωση του κόστους δανεισμού, σε επίπεδο χαμηλότερο από το επίπεδο που την τοποθετούσε η άσκηση των θεσμών, κάτι που ήδη γίνεται. 3. Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, εξαιτίας της εξόφλησης μέρους του ακριβού δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και 4. Την αξιοποίηση της επιστροφής των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις, καθώς αυτό θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Τα παραπάνω, είπε, εφόσον επιτευχθούν, δίνουν βαθμούς ελευθερίας στην κυβέρνηση να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

Για τα SMPs και ANFAs, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, αν και η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρονται ευνοϊκά διακείμενες ως προς το αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Ωστόσο, το θέμα δεν έχει κλείσει σε επίπεδο κρατών-μελών, καθώς ενδέχεται να διατυπωθούν ενστάσεις. Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να λυθεί είναι να βρεθούν αρκετές ώριμες επενδύσεις για να χρηματοδοτηθούν. Ακόμη, όμως κι αν γίνει αυτό, δεν είναι δεδομένο ότι το ποσό θα μετρήσει ως έσοδο του προϋπολογισμού, δημιουργώντας έτσι επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε χθες και στα κόκκινα δάνεια, λέγοντας ότι μέσα στον Νοέμβριο θα νομοθετηθεί ο «Ηρακλής», με στόχο τη μείωσή τους σε μονοψήφιο ποσοστό σε μία διετία, προσεγγίζοντας έτσι τον ευρωπαϊκό μέσον όρο.

Στο μέλλον, είπε ο κ. Σταϊκούρας, είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε και άλλες προτάσεις που θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων. Σήμερα, προτεραιότητά μας είναι ο «Ηρακλής».


kathimerini
Επόμενο Προηγούμενο
 

O Δήμος Καλαμαριάς εκπαιδεύει τους παιδαγωγούς των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών Καλαμαριάς και Θέρμης

O Δήμος Καλαμαριάς εκπαιδεύει τους παιδαγωγούς των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών Καλαμαριάς και Θέρμης

16:17 16/4/2026

Για τα δικαιώματα του παιδιού στην πρώιμη ηλικία στις 22/04

Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Καλαμαριά

Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Καλαμαριά

13:01 16/4/2026

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της IqAir

Στον Δήμο Καλαμαριάς το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

Στον Δήμο Καλαμαριάς το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

17:35 15/4/2026

Ένα αρχείο – παρακαταθήκη μνήμης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Καλαμαριάς και στο Βυζάντιο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Καλαμαριάς και στο Βυζάντιο

14:42 15/4/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει

Έκτακτες εργασίες στο Δίκτυο Αποχέτευσης από την ΕΥΑΘ ΑΕ

Έκτακτες εργασίες στο Δίκτυο Αποχέτευσης από την ΕΥΑΘ ΑΕ

18:18 14/4/2026

Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως - Βασιλίσσης Όλγας

Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

16:25 14/4/2026

Δείτε όλο το πρόγραμμα

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αποκάλυψε το λογότυπο για τα 100 χρόνια

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αποκάλυψε το λογότυπο για τα 100 χρόνια

14:10 14/4/2026

Το επετειακό λογότυπο

Έκτακτες διακοπές ΕΥΑΘ

Έκτακτες διακοπές ΕΥΑΘ

11:00 14/4/2026

Ποιες 3 περιοχές

Προ των πυλών οι αυξήσεις στα τσιγάρα – Πόσο θα φτάσει το πακέτο στην Ελλάδα

Προ των πυλών οι αυξήσεις στα τσιγάρα – Πόσο θα φτάσει το πακέτο στην Ελλάδα

19:15 13/4/2026

αυξήσεις σοκ

Φονική έκρηξη στη «Βιολάντα»: «Γνώριζαν για την οσμή» – Νέες αποκαλύψεις

Φονική έκρηξη στη «Βιολάντα»: «Γνώριζαν για την οσμή» – Νέες αποκαλύψεις

19:01 13/4/2026

Νέες καταθέσεις εργαζομένων

Κλασικά Έπιπλα