Θεσσαλονίκη: Στο στόχαστρο του δήμου οι φωτεινοί σταυροί των Φαρμακείων

5/11/2019 10:26    Διαμάχη μεταξύ Φαρμακοποιών και Δήμων
Διαμάχη μεταξύ Φαρμακοποιών και Δήμων έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη λειτουργία των επιγραφών των Φαρμακείων. Στο στόχαστρο των ελέγχων έχουν μπει κυρίως οι φωτεινοί σταυροί.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελίες πολιτών ότι τα φαρμακεία δεν τηρούν τις νόμιμες προδιαγραφές στον τρόπο λειτουργίας των φωτεινών ενδείξεων και πινακίδων, π.χ. σταυροί. Με αποτέλεσμα αυτές, είτε να δημιουργούν σύγχυση στον πολίτη που ψάχνει διανυκτερεύον φαρμακείο (όταν παραμένουν ανοιχτές, ενώ το φαρμακείο είναι κλειστό), είτε να ενοχλούν με την υπερβολή τους ή την υπέρμετρη φωτεινότητά τους τους πολίτες κατοικημένων περιοχών. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι φαρμακοποιοί φαίνεται ότι έκαναν χρήση και άλλων διαφημιστικών πινακίδων, κάτι που αντιβαίνει τους κανονισμούς και τον νόμο.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να περιορίσει τις συνεχείς παραβιάσεις της νομοθεσίας προχώρησε σε ελέγχους, εισαγγελικές παραγγελίες και επιβολή τσουχτερών προστίμων στους φαρμακοποιούς, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) ζητά τώρα να αλλάξει η νομοθεσία.

Θέση πήρε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Φωτεινοί Σταυροί στα Φαρμακεία: Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος προσδιορίζει με λεπτομέρειες τη σήμανση των φαρμακείων, ενώ η μη τήρηση του αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής δεοντολογίας και ως εκ τούτου συνεπάγεται ποινικές, διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, οι κάθετες επιγραφές (όπως ονομάζει ο νομοθέτης τους φωτεινούς σταυρούς):

-θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες ανώτατες διαστάσεις (0,70 Χ 0,70 Χ 0,25 m)
-δεν μπορεί να απέχουν από την όψη του κτιρίου περισσότερο από 0,30 m.
-η ένταση του φωτισμού τους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά περισσότερα από 250 κηρία, την ανώτατη ένταση φωτός που υπάρχει στο δημόσιο χώρο στον οποίο βρίσκεται πλησιέστερα η επιγραφή.
-ο φωτισμός δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μέσα δημιουργίας οπτικών εντυπωσιασμών, όπως τρεμολαμπυρίσματα, χρωματικές εναλλαγές, κινούμενες προβολές κλπ
-επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων (π.χ. σταυροί σε στύλους) σε κατοικημένες περιοχές, μόνο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου
-σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία “επί της προσόψεως του καταστήματος των φαρμακείων τοποθετείται υποχρεωτικά, εντός φωτεινού πλαισίου, σταυρός πρασίνου χρώματος, στο κέντρο του οποίου μπορεί να υπάρχει η απεικόνιση του συμπλέγματος φαρμακευτικού σκεύους και φιδιού”.
-ΔΕΝ επιτρέπονται άλλα χρώματα στο σταυρό πλην του πράσινου, μηνύματα, σχόλια κλπ, ή η τοποθέτησή του εκτός της προσόψεως του καταστήματος.

Προσοχή εφιστά στα μέλη του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Επιπρόσθετα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει στα μέλη του και κάποιες άλλες παραμέτρους:

“Ο σταυρός αποτελεί σημείο αναφοράς του φαρμακείου σε λειτουργία. Όταν το φαρμακείο δεν λειτουργεί, ο σταυρός υποχρεωτικά μένει κλειστός. Επίσης, απαγορεύονται στους σταυρούς να κυλίονται οι οποιεσδήποτε άλλες διαφημιστικές ενδείξεις (π.χ. εκπτώσεις, προσφορές κ.λ.π.). Τέλος, επισημαίνει ότι “ο σταυρός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργεί ως διαφημιστική πινακίδα”.

Για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ενημέρωσε τα μέλη του να πειθαρχήσουν στο νόμο και να απομακρύνουν κάθε άλλη διαφημιστική πινακίδα από την πρόσοψη του φαρμακείου τους, πλην του ενδεικτικού σταυρού “ο οποίος θα πρέπει να έχει μόνο πράσινο χρώμα, χωρίς μηνύματα, τρεμολαμπυρίσματα κ.λπ.”

ΦΣΘ: Ζητά αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τις φωτεινές πινακίδες

Σε νεότερη επιστολή προς τα μέλη του, ωστόσο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ενημερώνει ότι προχωρά σε σειρά ενεργειών, ώστε να αναθεωρηθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Με επιστολή του στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ΦΣΘ ζητά να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις σχετικές με τον αριθμό των σταυρών που δύναται να τοποθετήσει κάθε φαρμακείο, τον τρόπο τοποθέτησης και τη φωτεινότητά τους, την αύξηση του προβλεπόμενου μεγέθους των σταυρών και την απόστασή τους από την όψη του κτιρίου και τη στάθμη του πεζοδρομίου.

Παράλληλα, ζητά συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης.


iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εκδηλώσεις για την Ολοκλήρωση της Έκθεσης Anna Andreeva στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

Εκδηλώσεις για την Ολοκλήρωση της Έκθεσης Anna Andreeva στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

20:00 6/5/2025

8 Μάι - 10 Μάι 2025

Συναυλία με τον ΧΑΚ στη Θεσσαλονίκη στο Event House 2

Συναυλία με τον ΧΑΚ στη Θεσσαλονίκη στο Event House 2

16:00 6/5/2025

Πέμπτη 8/5

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 6/5/2025

Τρίτη 6/5

Δρομολόγια 2025 με τα Καραβάκια από Θεσσαλονίκη για Περαία και Ν. Επιβάτες

Δρομολόγια 2025 με τα Καραβάκια από Θεσσαλονίκη για Περαία και Ν. Επιβάτες

20:00 5/5/2025

Από 5/5

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

17:13 5/5/2025

19/5

Δωρεάν είσοδο Λευκό Πύργο, Βυζαντινό μουσείο

Δωρεάν είσοδο Λευκό Πύργο, Βυζαντινό μουσείο

15:08 5/5/2025

18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 5/5/2025

Δευτέρα 5/5

5η Πανελλήνια Χορευτική Συναντήση των Μακεδόνων

5η Πανελλήνια Χορευτική Συναντήση των Μακεδόνων

13:00 4/5/2025

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 4/5/2025

Κυριακή 4/5

«Στης Μνήμης το παράθυρο» Αφιέρωμα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς στον Βασίλη Τσιτσάνη

«Στης Μνήμης το παράθυρο» Αφιέρωμα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς στον Βασίλη Τσιτσάνη

20:00 3/5/2025

4/05 - 8:30 μμ - 10:30 μμ

Κλασικά Έπιπλα