Ανοίγουν τα διόδια σε Ασπροβάλτα και Ωραιόκαστρο - Πόσο θα κοστίζουν

9/11/2019 22:18    Κοινή Υπουργική Απόφαση
Tη μεθεπόμενη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσει, οριστικά και αμετάκλητα, η λειτουργία του σταθμού διοδίων ο οποίος βρίσκεται στην εξωτερική περιφερειακή οδό, στο ύψος του Ωραιοκάστρου. Πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε και η Κοινή Υπουργική Απόφαση στην οποία καθορίζονται και οι τιμές διέλευσης, αναλόγως της κατηγορίας του οχήματος. Έτσι, τα ΙΧ αυτοκίνητα θα χρεώνονται με 0,50 ευρώ ανά διέλευση, τα δίκυκλα 0,30 ευρώ, τα οχήματα 2-3 αξόνων, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, και με ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα 1 ευρώ και τέλος, τα οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, 4 και άνω αξόνων, και με ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα θα χρεώνονται με 1,50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα διόδια Ωραιοκάστρου ήταν έτοιμα ήδη από το καλοκαίρι του 2018 ωστόσο η προηγούμενη κυβέρνηση απέφυγε να τα θέσει σε λειτουργία θέλοντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Μάλιστα, στην ΚΥΑ η οποία είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2018, με τις υπογραφές του Χρήστου Σπίρτζη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η τιμή διέλευσης για τα ΙΧ από τον σταθμό Ωραιοκάστρου είχε οριστεί στα 0,7 ευρώ.  

Τα διόδια Ασπροβάλτας

Στην ίδια ΚΥΑ περιλαμβάνονται και οι τιμές διέλευσης για τα διόδια της Ασπροβάλτας τα οποία θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στις 4 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ΚΥΑ τα ΙΧ αυτοκίνητα θα χρεώνονται με 0,90 ευρώ ανά διέλευση, τα δίκυκλα 0,60 ευρώ, τα οχήματα 2-3 αξόνων, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, και με ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα 2,30 ευρώ και τέλος, τα οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, 4 και άνω αξόνων, και με ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα θα χρεώνονται με 3,20 ευρώ.





Οι επόμενοι σταθμοί διοδίων

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέσα στο επόμενο διάστημα θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία και άλλοι σταθμοί διοδίων, όπως προβλεπόταν στο σχεδιασμό που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι στην ΚΥΑ η οποία είχε υπογραφεί από τους κ. Σπίρτζη και Τσακαλώτο και είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ στις 29 Μαΐου 2017, προβλεπόταν να λειτουργήσουν συνολικά 38 σταθμοί διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας οδού εκ των οποίων 18 θα ήταν μετωπικοί και 20 πλευρικοί. Μάλιστα, σύμφωνα με εκείνη την ΚΥΑ, οι σταθμοί θα έπρεπε να λειτουργήσουν στο σύνολό τους το αργότερο ως τον Νοέμβριο του 2017. Βεβαίως, υπό το βάρος του πολιτικού κόστους η απόφαση εκείνη δεν εφαρμόστηκε (παρά μόνο ως προς την κατασκευή των μετωπικών διοδίων σε Ωραιόκαστρο και Ασπροβάλτα), ωστόσο, ο σχεδιασμός και οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών παραμένουν, καθώς η λειτουργία των σταθμών διοδίων, συνδέονται με την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας οδού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός εκείνος θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι πλευρικοί σταθμοί διοδίων σε Μάλγαρα, Χαλάστρα, Λαγκαδά, Προφήτη, Βαγιωχώρι και Βρασνά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι πρώτοι σταθμοί οι οποίοι θα τεθούν σε λειτουργία είναι οι πλευρικοί σταθμοί στη Μέστη, στο Γαληψό και στο Βαγιοχώρι, με τιμές χρέωσης 0,80€, 0,30€ και 0,60€ αντίστοιχα για την κατηγορία οχήματος 2, δηλαδή για τα ΙΧ αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τις τιμές χρέωσης οι οποίες περιλαμβάονται στη νέα ΚΥΑ (βλέπε σχετικό πίνακα) η χιλιομετρική χρέωση στην Εγνατία οδό ανέρχεται σε τρία λεπτά ανά χιλιόμετρο, έναντι περίπου έξι με επτά λεπτά που είναι στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους.


voria

Επόμενο Προηγούμενο
 

O Δήμος Καλαμαριάς εκπαιδεύει τους παιδαγωγούς των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών Καλαμαριάς και Θέρμης

O Δήμος Καλαμαριάς εκπαιδεύει τους παιδαγωγούς των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών Καλαμαριάς και Θέρμης

16:17 16/4/2026

Για τα δικαιώματα του παιδιού στην πρώιμη ηλικία στις 22/04

Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Καλαμαριά

Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Καλαμαριά

13:01 16/4/2026

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της IqAir

Στον Δήμο Καλαμαριάς το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

Στον Δήμο Καλαμαριάς το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

17:35 15/4/2026

Ένα αρχείο – παρακαταθήκη μνήμης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Καλαμαριάς και στο Βυζάντιο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Καλαμαριάς και στο Βυζάντιο

14:42 15/4/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει

Έκτακτες εργασίες στο Δίκτυο Αποχέτευσης από την ΕΥΑΘ ΑΕ

Έκτακτες εργασίες στο Δίκτυο Αποχέτευσης από την ΕΥΑΘ ΑΕ

18:18 14/4/2026

Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως - Βασιλίσσης Όλγας

Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

16:25 14/4/2026

Δείτε όλο το πρόγραμμα

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αποκάλυψε το λογότυπο για τα 100 χρόνια

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αποκάλυψε το λογότυπο για τα 100 χρόνια

14:10 14/4/2026

Το επετειακό λογότυπο

Έκτακτες διακοπές ΕΥΑΘ

Έκτακτες διακοπές ΕΥΑΘ

11:00 14/4/2026

Ποιες 3 περιοχές

Προ των πυλών οι αυξήσεις στα τσιγάρα – Πόσο θα φτάσει το πακέτο στην Ελλάδα

Προ των πυλών οι αυξήσεις στα τσιγάρα – Πόσο θα φτάσει το πακέτο στην Ελλάδα

19:15 13/4/2026

αυξήσεις σοκ

Φονική έκρηξη στη «Βιολάντα»: «Γνώριζαν για την οσμή» – Νέες αποκαλύψεις

Φονική έκρηξη στη «Βιολάντα»: «Γνώριζαν για την οσμή» – Νέες αποκαλύψεις

19:01 13/4/2026

Νέες καταθέσεις εργαζομένων

Κλασικά Έπιπλα