Θεσσαλονίκη: Αυξάνονται οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

9/12/2017 08:45    Αύξηση παρουσιάζουν οι καταγγελίες...
Αύξηση παρουσιάζουν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, από τις αρχές του 2016 έως σήμερα, γεγονός που αποδίδεται στη μεγαλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση φορέων, γονέων, αλλά και εκπαιδευτικών που σπεύδουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και καταγγέλλουν τα περιστατικά.

Την επισήμανση έκανε η προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Σοφία Κουσίδου, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε, στη Θεσσαλονίκη, "Το Χαμόγελο του Παιδιού".

«Από τις αρχές του 2016 έως σήμερα, είχαμε 200 καταγγελίες που αφορούσαν από απλή προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, μέχρι και σεξουαλική κακοποίηση σε παιδιά από 4 έως 17 χρόνων. Έγιναν αρκετές συλλήψεις, πολλές υποθέσεις έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες και 18 άτομα προφυλακίστηκαν» σημείωσε η κ.Κουσίδου. Όπως εξήγησε, τα παιδιά μιλάνε πλέον με περισσότερη ευκολία για τέτοια περιστατικά, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί είναι καλύτερα ενημερωμένοι. Όσο για τους δράστες, η κ.Κουσίδου, επανέλαβε ότι είναι συνήθως άτομα «υπεράνω υποψίας, τα οποία είναι γνωστά στην οικογένεια και έχουν αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης». 

«Φρίκη που συνήθως δεν καταγγέλλεται»

Για «φρίκη που συνήθως δεν καταγγέλλεται» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού", Κώστας Γιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι από τις καταγγελίες που δέχθηκε το 2016 το "Χαμόγελο του Παιδιού", για συνολικά 1624 παιδιά, μόνο για 4 παιδιά αφορούσαν σε σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Οργανισμός, με κεντρικό μήνυμα "Μένει Μυστικό" έχει ξεκινήσει εκστρατεία με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση, από τις 11 Νοεμβρίου και μέσα από σειρά δράσεων, ενημερώνει, συζητά, καταγράφει απόψεις και κινητοποιεί τους πολίτες.

Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα, το Ηράκλειο, τα Χανιά και την Τρίπολη και τελευταίος σταθμός είναι η Θεσσαλονίκη. Η εκστρατεία θα ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2017 και τα συμπεράσματα θα παρoυσιαστούν σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις προτάσεις του "Χαμόγελου του Παιδιού", για τη σύνταξη ενός πρωτοκόλλου διαδικασιών, περιλαμβάνονται η θεσμοθέτηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, η δημιουργία εξειδικευμένων Κέντρων, που θα πλαισιώνουν κάθε παιδί - θύμα, η σύσταση ενός ενιαίου φορέα για την καταγραφή των συγκεκριμένων περιστατικών, η επιτάχυνση των νομικών διαδικασιών και αυστηρότερες ποινές, σε όσους καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα σε παιδιά.



skai

Επόμενο Προηγούμενο
 
Στη Θεσσαλονίκη η μοναδική αστυνομική ομάδα για ζώα συντροφιάς - 131 πρόστιμα μέχρι 1.000€ (βιντεο)

Στη Θεσσαλονίκη η μοναδική αστυνομική ομάδα για ζώα συντροφιάς - 131 πρόστιμα μέχρι 1.000€ (βιντεο)

15:58 2/9/2026

προχωρά σε ελέγχους

Καλαμαριά: Άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες!

Καλαμαριά: Άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες!

15:30 2/9/2026

άλλη μια μεγάλη χαρά για την Καλαμαριά

Τα χαμόγελα της Καλαμαριάς… στο Οφρύνιο! Τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν τις διακοπές τους

Τα χαμόγελα της Καλαμαριάς… στο Οφρύνιο! Τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν τις διακοπές τους

15:10 2/9/2026

Βουτιές στη θάλασσα, παιχνίδια και γέλια

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους 50 ηλεκτρικά, αρθρωτά λεωφορεία - Σε ποιες γραμμές μπαίνουν

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους 50 ηλεκτρικά, αρθρωτά λεωφορεία - Σε ποιες γραμμές μπαίνουν

14:48 2/9/2026

σε εφαρμογή το χειμερινό πρόγραμμα

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν ερωτικό ραντεβού για 20 ευρώ και της τα άρπαξε με βία

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν ερωτικό ραντεβού για 20 ευρώ και της τα άρπαξε με βία

14:43 2/9/2026

σύλληψη ενός 22χρονου

Καλαμαριά: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο - Νέα τμήματα Παραδοσιακής Μουσικής και Jazz!

Καλαμαριά: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο - Νέα τμήματα Παραδοσιακής Μουσικής και Jazz!

14:32 2/9/2026

αναγνωρισμένο μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα

Καλαμαριά: Έρχονται τα Κηφισιώτικα - Γλέντι με ελεύθερη είσοδο για όλους!

Καλαμαριά: Έρχονται τα Κηφισιώτικα - Γλέντι με ελεύθερη είσοδο για όλους!

22:22 1/9/2026

Με μουσική και χορούς από Θράκη έως Κρήτη

Κλασικά Έπιπλα