Καλαμαριά: Που ''κολλάει'' η αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς

16/11/2019 11:42     ΤΑΙΠΕΔ
Το πράσινο φως από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) πήρε το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan /ADP) του ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με το voria.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης περιλαμβάνει επόμενα βήματα για την Εγνατία Οδό, τη Μαρίνα Αρετσούς, την ΕΥΑΘ, τον ΟΛΘ, αλλά και το ακίνητο στην Περαία Θεσσαλονίκης που ήταν στην κυριότητα της ΕΡΤ και σχεδιάζεται να δημιουργηθεί Τεχνολογικό Πάρκο από την ΑΖΚ.

Εγνατία Οδός: Νέα παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών

Νέα ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την Εγνατία Οδό ορίζει την 21η Φεβρουαρίου του 2020 το ΤΑΙΠΕΔ, εξαιτίας μίας δεκάδας εκκρεμοτήτων που πρέπει να επιλύσουν Δημόσιο και αυτοκινητόδρομος. Έτσι, το Ταμείο απέστειλε νέο σχέδιο, το τρίτο κατά σειρά, στους υποψήφιους επενδυτές για τη σύμβαση παραχώρησης, αναμένοντας τη λήψη σχολίων από αυτούς, προκειμένου να προετοιμαστεί και να αποσταλεί το οριστικό σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης, βάσει του οποίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Μαρίνα Αρετσούς

Στο ADP του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνεται για τη Μαρίνα Αρετσούς ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία ωρίμανσης, ενώ καταρτίστηκε η Χωροθέτηση και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Εμπόδιο, μέχρι στιγμής, αποτελεί η χρηματοδότηση του Αλιευτικού καταφυγίου Νέας Κρήνης, έργο που θα ελλιμενίσει τους ψαράδες που σήμερα «αράζουν» στη μαρίνα, καθώς δεν εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας.

Στα επόμενα βήματα για την παραχώρηση το ΤΑΙΠΕΔ είναι η υποβολή της ΣΜΠΕ προς έγκριση και η έκδοση EoI, δηλαδή της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος υποψηφίων επενδυτών. Κατόπιν αυτών, αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Η Μαρίνα Αρετσούς είναι δυναμικότητας 388 θέσεων με χερσαία ζώνη έκτασης 76 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλαμαριάς.

Τεχνολογικό Πάρκο από την ΑΖΚ στην Περαία

Υπό συζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται η μέθοδος αξιοποίησης του ακινήτου που βρισκόταν στην κυριότητα της ΕΡΤ, στην Περαία, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς της κυριότητάς του στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να αξιοποιηθεί, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 84η ΔΕΘ, ως Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ).

Όπως αναφέρει το Ταμείο στο Asset Development Plan, μέχρι τέλος του 2021, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και δεν έχουν διασφαλιστεί οι χρηματοδοτικοί πόροι, θα επιστραφεί στο ΤΑΙΠΕΔ/ΕΕΣΥΠ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ακίνητο έκτασης 760.807 τ.μ., στο οποίο υφίστανται παλιά και ερειπωμένα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 2.665 τ.μ.

ΕΥΑΘ

Στην ΕΥΑΘ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η πρόσληψη συμβούλων για την επιλογή της μεθόδου αξιοποίησης του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία.

ΟΛΘ

Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΘ, επόμενο βήμα για την παρακολούθηση της παραχώρησης είναι η ολοκλήρωση της στελέχωσης του Γραφείου της Δημόσιας Αρχής Λιμένων στη Θεσσαλονίκη, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία τους.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

15:00 29/6/2025

Δευτέρα 30/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 29/6/2025

Κυριακή 29/6

Ο Πάνος Βλάχος γίνεται «Δον Ζουάν»

Ο Πάνος Βλάχος γίνεται «Δον Ζουάν»

18:00 28/6/2025

24-25/7

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει το κλειστό τμήμα στη «Νέα Ελβετία»

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει το κλειστό τμήμα στη «Νέα Ελβετία»

12:00 28/6/2025

Μπαίνουν φανάρια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 28/6/2025

Σάββατο 28/6

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

20:00 27/6/2025

27 Ιούν - 13 Ιούλ 2025

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:00 27/6/2025

Από Τετάρτη 27 Ιουνίου έως και Τετάρτη 2 Ιουλίου

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

14:13 27/6/2025

H οικονομική δύναμη και η φιλία με Αντετοκούνμπο

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

14:01 27/6/2025

Ξεκινάει από Δευτέρα 30 Ιουνίου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 27/6/2025

Παρασκευή 27/6

Κλασικά Έπιπλα