Νέες παθήσεις συνδέονται για πρώτη φορά με τη ρύπανση του αέρα

29/11/2019 11:20    επιστημονική έρευνα
Οι μέρες με ρύπανση και «νέφος» στην ατμόσφαιρα είναι πιθανότατα πιο επικίνδυνες για την υγεία από ό,τι θεωρούνταν έως τώρα, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο για αρκετά περισσότερες αιτίες από όσες είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας του Χάρβαρντ Πέτρου Κουτράκη, απόφοιτου του Πανεπιστημίου Πατρών (1980), συσχετίζει για πρώτη φορά αρκετές νέες παθήσεις (σηψαιμία, νεφρική ανεπάρκεια, ουρολοιμώξεις, δερματικές λοιμώξεις κ.α.) με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Μάλιστα, η σύνδεση της ρύπανσης του αέρα με τις εισαγωγές σε νοσοκομείο εξαιτίας κάποιας από αυτές τις ασθένειες ισχύει ακόμη και για επίπεδα μικροσωματιδίων κάτω από τα σημερινά όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Γι' αυτό, οι ερευνητές εισηγούνται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω αυτά τα όρια, που σήμερα είναι 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μgm3). Ο ελληνικής καταγωγής δρ. Ιωάννης Μπάκολης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King's), ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, συμφώνησε σε αυτό, λέγοντας σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «ακόμη και το 9% του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια του ΠΟΥ, μπορεί να επηρεάζεται σημαντικά από τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιδημιολογίας Τζόελ Σβαρτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), βρήκαν ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στα σωματίδια ΡΜ2,5 (διαμέτρου έως δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου) και η έκθεση σε αυτά για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και, κατά συνέπεια, με αυξημένο οικονομικό κόστος.

«Η μελέτη δείχνει ότι τόσο οι κίνδυνοι για την υγεία όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις από τη ρύπανση του αέρα είναι σημαντικά μεγαλύτερες από ό,τι είχαμε καταλάβει έως τώρα», δήλωσε ο ερευνητής Γιαγκουάνγκ Γουέι. «Κατά μέσο όρο, τις μέρες που οι άνθρωποι κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο, υπάρχει μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα, σε σχέση με τις μέρες που δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν», δήλωσε η καθηγήτρια Φραντσέσκα Ντομίνιτσι του Χάρβαρντ.

Τα μικροσωματίδια στον αέρα προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως οχήματα, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με άνθρακα, πυρκαγιές, τζάκια κ.α. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν αυτά εισπνέονται, μπορούν να διεισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Σπουδαία κίνηση - Πολίτης δώρισε απινιδωτή σε δημοτικό σχολείο

Καλαμαριά: Σπουδαία κίνηση - Πολίτης δώρισε απινιδωτή σε δημοτικό σχολείο

17:51 24/5/2026

μια εξαίρετη πράξη ζωής

Δύο συλλήψεις για τηλεφωνικές απάτες άνω των 120.000 ευρώ

Δύο συλλήψεις για τηλεφωνικές απάτες άνω των 120.000 ευρώ

14:57 24/5/2026

σε Δυτική Μακεδονία και Δράμα

Συνελήφθη αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών

Συνελήφθη αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών

14:55 24/5/2026

σε περιοχή της Χαλκιδικής

Καλαμαριά: Εκδήλωση για τις «Αλλαγές στην Εφηβεία» - Γονείς συζήτησαν και ενημερώθηκαν στο 10ο δημοτικό

Καλαμαριά: Εκδήλωση για τις «Αλλαγές στην Εφηβεία» - Γονείς συζήτησαν και ενημερώθηκαν στο 10ο δημοτικό

14:49 24/5/2026

με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων

Καλαμαριά: Ένας γίγαντας... στο Ρεμέτζο - Παιδικά χαμόγελα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη

Καλαμαριά: Ένας γίγαντας... στο Ρεμέτζο - Παιδικά χαμόγελα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη

14:35 24/5/2026

Παρουσίαση βιβλίου του Ιωάννη Γλωσσόπουλου

Καλαμαριά: Συγκίνηση στην εκδήλωση του 20ου δημοτικού για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο)

Καλαμαριά: Συγκίνηση στην εκδήλωση του 20ου δημοτικού για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο)

13:30 24/5/2026

Μια σεμνή και βαθύτητα συγκινητική γιορτή

Καλαμαριά - ΧΟΘ: Δυο βραδιές γεμάτες γλέντι για όλους μπροστά στο δημαρχείο

Καλαμαριά - ΧΟΘ: Δυο βραδιές γεμάτες γλέντι για όλους μπροστά στο δημαρχείο

12:27 24/5/2026

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Κλασικά Έπιπλα