Καλαμαριά: Το πλάνο του Δημάρχου για το 2020

12/12/2019 10:50     Γ. Δαρδαμανέλης
Το πλάνο για το πώς θα κινηθεί η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς το 2020 όσον αφορά στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και στα μεγάλα έργα (πρώην στρατόπεδο Κόδρα και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου), αναλύει ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, σε συνέντευξή του στην Karfitsa.

Ο κ. Δαρδαμανέλης εξηγεί τους τομείς στους οποίους χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα προηγούμενα χρόνια αναφορικά με την ανάπτυξη της Καλαμαριάς και απαντά τι έπραξε ο ίδιος τις πρώτες «100 ημέρες» στο δημαρχείο. Μιλάει για τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 10% από την αρχή του νέου έτους, ενώ στέκεται στην προσπάθεια της διοίκησης του για επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας για να μπει «τάξη» στο κυκλοφοριακό, στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και στο παρεμπόριο.

Συνέντευξη στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, σε ποιους τομείς θεωρείτε πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα προηγούμενα χρόνια; Ποιά είναι η μεγαλύτερη ανάγκη που έχει αυτή τη στιγμή ο δήμος;

Κάθε δήμος οφείλει να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του με βάση τα εργαλεία που υπάρχουν σε κάθε περίοδο. Εμείς διαπιστώσαμε ότι το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς και το πρώην στρατόπεδο Κόδρα αποτελούν τις ευκαιρίες του αύριο, αλλά και ότι ολόκληρες περιοχές, όπως ο Φοίνικας, η Ν. Κρήνη και το Βότση, έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Επιμένουμε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ασφαλούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος με το δήμο στο πλευρό του επιχειρηματία.

Υλοποιούμε τη μετατροπή όλου του δήμου σε μια περιοχή φιλική προς τον κάτοικο, αλλά και τον επισκέπτη, σε συνεργασία με λοιπούς φορείς.

Προωθούμε τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης με χρήση καινοτόμων εφαρμογών και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Σκοπεύουμε να εισάγουμε την εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής πόλης θα φέρουν μεγαλύτερα έσοδα και μαζί με άλλες δραστηριότητες θα βοηθήσουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση δομών που απαιτούν σημαντικά κονδύλια, όπως αυτό της κοινωνικής πρόνοιας.

Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θεωρούμε ότι είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για την Καλαμαριά.

Δεν επιδιώκουμε απλά την απορρόφηση των κονδυλίων αλλά την υλοποίηση πραγματικά υψηλής ποιότητας έργων, που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Συνεπώς, είναι άκρως απαραίτητη η ανασυγκρότηση των δομών του δήμου που είναι επιφορτισμένες με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την χρηματοδότηση υποδομών και την εισαγωγή ψηφιακών αναπτυξιακών εργαλείων στην πόλη. Στην προσπάθεια αυτή αναζητούμε όλες τις καλές πρακτικές από δήμους τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Παράλληλα, για τα έργα που το μέγεθος τους απαιτεί ευρύτερες οικονομικές συνεργασίες, επιδιώκουμε συμπράξεις και με άλλους φορείς.

Στοχεύουμε στη συνεργασία με όμορους δήμους, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, ακόμα και με δήμους άλλων κρατών για ανταλλαγή ιδεών και τεχνογνωσίας.

Σε όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος τα προηγούμενα χρόνια αναφορικά με την ανάπτυξη της Καλαμαριάς, λόγω κυρίως της έλλειψης φρεσκάδας της προηγούμενης διοίκησης.

Το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα. Ξεκινήσατε πρόσφατα ελέγχους σε βασικές οδικές αρτηρίες και επιδόθηκαν πρόστιμα στους παραβάτες. Θα συνεχιστούν;

Η συνεργασία με την τροχαία θα συνεχιστεί, προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι για παράνομη στάθμευση, ιδίως σε κεντρικούς άξονες του δήμου όπου παρατηρείται πυκνή κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ο στόχος είναι διττός. Αφενός να αποφορτιστούν κεντρικές οδικές αρτηρίες κατά τις ώρες αιχμής, αφετέρου να εμπεδωθεί στους πολίτες η κουλτούρα της σύννομης στάθμευσης, της σύννομης εν γένει συμπεριφοράς και της ευαισθητοποίησης σε θέματα προσβασιμότητας.

Βεβαίως, στην προσπάθειά μας αυτή θα συνδράμει τα μέγιστα η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας. Μία νέα και σύγχρονη δημοτική αστυνομία, η οποία θα είναι συμπαραστάτης του πολίτη. Θα ενδιαφέρεται για όλους του δημότες μας, σε όλες τις γειτονιές και φυσικά θα εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο.

Έτσι, θα καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συνδημότες μας σε θέματα προσβασιμότητας σε κάθε γειτονιά της Καλαμαριάς.

Και φυσικά, εκτός από την παράνομη στάθμευση, θα αντιμετωπιστούν και άλλα προβλήματα όπως η υπερβολική κατάληψη των ελεύθερων χώρων από τραπεζοκαθίσματα, η ηχορύπανση και το παραεμπόριο. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η προστασία του δημόσιου χώρου ώστε να τον χαίρονται κάτοικοι και επισκέπτες, ενώ ταυτόχρονα θα διευκολυνθεί η προσβασιμότητα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως ΑΜΕΑ κλπ.

Με το στρατόπεδο Κόδρα τι γίνεται; Σε ποια φάση βρίσκεται η αξιοποίηση του χώρου;

Πρώτο μέλημά μας στην υπόθεση του Κόδρα είναι να καταφέρουμε να απομακρύνουμε τους παράνομους καταπατητές και να καθαρίσουμε τον χώρο και τα κτίσματα.

Έπειτα, σκοπεύουμε να φράξουμε τις κεντρικές εισόδους του στρατοπέδου προκειμένου να μην μπορούν να εισέρχονται οχήματα μέσα σ’ αυτό.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε ήδη σε συνεργασία και επικοινωνία με τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές καθώς και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω με νόμιμο τρόπο. Πέραν τούτων, είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο αγκάθι για την επίλυση του ζητήματος του Κόδρα αποτελεί το πολύπλοκο και πολυποίκιλο ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Εάν μέσα στην τετραετία καταφέρουμε να εντάξουμε το Κόδρα στην καθημερινότητα των πολιτών και το καταστήσουμε ασφαλές και καθαρό, τότε θα είμαστε ευχαριστημένοι. Άλλωστε αυτό υποσχεθήκαμε προεκλογικά, όντας ειλικρινείς απέναντι στους συνδημότες μας και γνωρίζοντας πολύ καλά τα πολλά και πολύπλοκα ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην άμεση αξιοποίησή του.

Η Καλαμαριά έχει ανάγκη από μεγάλα έργα ή από βελτίωση της καθημερινότητας; Ποιες είναι οι προτεραιότητες σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα του 2020;

Ο δήμος έχει ανάγκη και από τα δύο. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντικό ήταν που ενημερωθήκαμε όλους τους προηγούμενους μήνες κι έχουμε επικεντρωθεί στην επίλυση προβλημάτων που λίμναζαν και που σχετίζονται με την καθημερινότητα των συνδημοτών μας.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα σχολεία, στους βρεφικούς σταθμούς, στην καθαριότητα, στην βιώσιμη κινητικότητα. Με τις σχετικές παρεμβάσεις μας τα προβλήματα αυτά επιλύθηκαν και επιλύονται, με αποτέλεσμα να ομαλοποιείται η καθημερινότητα του πολίτη.

Προωθούμε τον ορθολογικό σχεδιασμό της σχολικής στέγης για την επόμενη χρονιά, την ένταξη του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Αγίου Παύλου και τη δημιουργία νέων βρεφικών σταθμών.

Επιπλέον, άμεσα θα υλοποιήσουμε έργα ασφαλτοστρώσεων στις περιοχές του κέντρου της Καλαμαριάς, της Αρετσούς και του Καραμπουρνακίου που θα βελτιώσουν την εικόνα της πόλης.

Προωθούμε επίσης στα πλαίσια του τεχνικού προγράμματος την ανάπλαση του άξονα Σοφούλη-Πλαστήρα, την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Έτσι βάζουμε τα θεμέλια για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την επαναφορά του τόπου σε τροχιά ανάπτυξης από μια διοίκηση συμπράξεων, ένα δημοτικό συμβούλιο υπεύθυνο και έναν λαό με υπομονή και αυξημένο αίσθημα ευθύνης.

Επιπλέον, επικεντρωνόμαστε από τις πρώτες ημέρες στην διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, στην αναδιάρθρωση των δημοτικών υπηρεσιών και στην τακτική επαφή με τους δημότες της Καλαμαριάς, ως κάποιες από τις βασικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του δήμου.

Επίσης ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (Υπουργεία κλπ.) αναφορικά με τα μεγάλα ζητήματα του παραλιακού μετώπου, της μαρίνας και της πλαζ της Αρετσούς καθώς και του αλιευτικού καταφυγίου. Με αυτόν τον τρόπο πορευτήκαμε προεκλογικά και το ίδιο πράττουμε και τώρα όντας διοίκηση.

Προχωρήσατε σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 10% για το 2020 παρά τις αρχικές σκέψεις να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Κι επειδή τα τέλη είναι ανταποδοτικά, θα γίνουν έργα όσον αφορά τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα σε όλες τις γειτονιές της Καλαμαριάς;

Ο αρχικός σχεδιασμός μιλούσε για σταθερά δημοτικά τέλη για μία μόνο χρονιά λόγω του ότι είχαμε δρομολογήσει εκτεταμένη αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού.

Με σχεδόν ομόφωνη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε να γίνει τμηματικά το έργο και εξ’ αυτού του λόγου να μειωθούν τα δημοτικά τέλη.

Πρόκειται για ένα μέτρο που σαφώς και θα ελαφρύνει οικονομικά τους συνδημότες μας, βοηθώντας ταυτόχρονα και την οικονομική ανάπτυξη του δήμου. Κατά συνέπεια, η μείωση των τελών δεν θα ματαιώσει την υλοποίηση έργων ηλεκτροφωτισμού.

Όσον αφορά την καθαριότητα, οι αλλαγές που έχουμε δρομολογήσει είναι διοικητικού και οργανωτικού χαρακτήρα και συνεπώς δεν επηρεάζουν τα οικονομικά του δήμου.

Οι αλλαγές αυτές, πέραν των άλλων, εντάσσουν στο σχεδιασμό τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Αγίου Παύλου.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
MasterChef: Αυτή η γυναίκα χώρισε Μαρία – Δημήτρη μετά το παιχνίδι (Vid)

MasterChef: Αυτή η γυναίκα χώρισε Μαρία – Δημήτρη μετά το παιχνίδι (Vid)

17:14 14/4/2020

Ένας έρωτας που κράτησε λίγο

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

17:08 14/4/2020

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Τσερνόμπιλ: Η φωτιά πολύ κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο έσβησε μετά από 11 ημέρες

Τσερνόμπιλ: Η φωτιά πολύ κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο έσβησε μετά από 11 ημέρες

16:54 14/4/2020

Ουκρανία

Σκηνικό νέου Εβρου στα νησιά επιχειρεί η Τουρκία

Σκηνικό νέου Εβρου στα νησιά επιχειρεί η Τουρκία

16:48 14/4/2020

Επικίνδυνα παιχνίδια

Εμβόλιο κορονοϊού: Μην το περιμένετε πριν από 12 μήνες λέει ο ΠΟΥ

Εμβόλιο κορονοϊού: Μην το περιμένετε πριν από 12 μήνες λέει ο ΠΟΥ

16:46 14/4/2020

Παγκόσμιος Οργανισμος Υγείας

Περισσότεροι δικαιούχοι των 800 ευρώ, μείωση 40% στα φοιτητικά ενοίκια

Περισσότεροι δικαιούχοι των 800 ευρώ, μείωση 40% στα φοιτητικά ενοίκια

16:40 14/4/2020

υπουργείο Οικονομικών

Θεσσαλονίκη: Η πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς εν μέσω πανδημίας

Θεσσαλονίκη: Η πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς εν μέσω πανδημίας

16:35 14/4/2020

σε 75χρονο

Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων εξετάζει η κυβέρνηση

Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων εξετάζει η κυβέρνηση

16:26 14/4/2020

για το Πασχα

Θεσσαλονίκη: 14 των 300€ και 193 των 150€, τα πρόστιμα εχθές

Θεσσαλονίκη: 14 των 300€ και 193 των 150€, τα πρόστιμα εχθές

16:20 14/4/2020

ΕΛΑΣ

Δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού υπολογιστών από το ΑΠΘ

Δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού υπολογιστών από το ΑΠΘ

15:01 14/4/2020

Online

Κλασικά Έπιπλα