Απίθανο να κολλήσει κανείς ταυτόχρονα και γρίπη και κρυολόγημα

17/12/2019 17:18    νέα βρετανική έρευνα
Αν αναρωτιέστε κατά πόσο είναι πιθανό να κολλήσετε γρίπη και ταυτόχρονα να κρυολογήσετε, η απάντηση των επιστημόνων είναι ότι αυτό είναι πολύ απίθανο και, αν συμβεί, πρέπει κάποιος να είναι πολύ άτυχος. Μια νέα βρετανική έρευνα δείχνει ότι η λοίμωξη με τον ιό της γρίπης μειώνει σημαντικά -χωρίς πάντως να εκμηδενίζει- τις πιθανότητες κάποιος να πάθει λοίμωξη και από τον ιό του κοινού κρυολογήματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με επικεφαλής τον δρα Πάμπλο Μουρθία του Κέντρου Ερευνών Ιών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 36.000 ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν δείγματα από το λαιμό και τη μύτη τους σε βάθος εννέα ετών.

Τα δείγματα εξετάσθηκαν για 11 ιούς που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα, μεταξύ των οποίων οι ρινοϊοί (του κρυολογήματος), οι αδενοϊοί, οι ιοί Α και Β της γρίπης κ.α. Το 8% των ατόμων βρέθηκε θετικό για τουλάχιστον δύο ιούς, όμως διαπιστώθηκε -με τη βοήθεια και των υπολογιστών- ότι η λοίμωξη με ιό της γρίπης μειώνει κατά 70% την πιθανότητα λοίμωξης με ρινοϊό του κρυολογήματος.

Όπως έδειξε η μελέτη, όσο αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης το χειμώνα, τόσο μειώνονται τα περιστατικά κρυολογήματος. Αν και δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει, είναι πιθανό ότι οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος, όπως τα ζώα της ζούγκλας ανταγωνίζονται για την τροφή τους, βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους μέσα στον άνθρωπο (πράγμα τελικά μάλλον καλό για τον ασθενή).

«Πιστεύουμε ότι οι αναπνευστικοί ιοί ανταγωνίζονται στην αναπνευστική οδό, πιθανώς για συγκεκριμένα κύτταρα που θα μολύνουν. Εναλλακτικά, η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ανθρώπου στον ένα ιό, κάνει πιο δύσκολο για τον άλλο ιό να προκαλέσει και αυτός λοίμωξη», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Σέμα Νίκμπαξ.

Από την άλλη, όταν οι άνθρωποι κολλάνε ένα ιό, μένουν σπίτι, οπότε μειώνουν τον κίνδυνο να κολλήσουν και άλλο ιό. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να πέσει λεπτομερέστερο φως στους βιολογικούς μηχανισμούς αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους ιούς μέσα στο ανθρώπινο σώμα, κάτι που θα βοηθήσει και στην καλύτερη αντιμετώπιση τους μελλοντικά.

«Παραδοσιακά οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τους ιούς σε απομόνωση, είτε μόνο τους ιούς της γρίπης είτε μόνο του κρυολογήματος. Δείξαμε ότι χρειάζεται να μελετούμε επίσης τους ιούς ταυτόχρονα όπως σε ένα οικοσύστημα. Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στους ιούς θα μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί διαφορετικοί ιοί κυκλοφορούν σε διαφορετικές περιόδους ή γιατί πλήττουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, καθώς επίσης γιατί μέσα στο σώμα ορισμένοι τύποι ιών μολύνουν διαφορετικά μέρη της αναπνευστικής οδού, όπως η μύτη ή οι πνεύμονες», δήλωσε ο δρ Μουρθία.


ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση 65χρονη που παρασύρθηκε από ΙΧ

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση 65χρονη που παρασύρθηκε από ΙΧ

14:03 11/4/2026

στη λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη

Κτηνωδία στη Θεσσαλονίκη: Σκύλος βρέθηκε νεκρός σε πλαστική σακούλα μέσα στα σκουπίδια

Κτηνωδία στη Θεσσαλονίκη: Σκύλος βρέθηκε νεκρός σε πλαστική σακούλα μέσα στα σκουπίδια

13:31 11/4/2026

προανάκριση έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο

Πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων για την περίοδο του Πάσχα από τον Δήμο Καλαμαριάς

Πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων για την περίοδο του Πάσχα από τον Δήμο Καλαμαριάς

17:17 9/4/2026

Πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων

Εορταστικό ωράριο 2026

Εορταστικό ωράριο 2026

15:20 9/4/2026

Μέχρι ποια ώρα είναι ανοιχτά τα καταστήματα Μ. Πέμπτη & Μ. Παρασκευή

Μαθήματα αγάπης και φροντίδας για τα αδέσποτα στο 12ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς

Μαθήματα αγάπης και φροντίδας για τα αδέσποτα στο 12ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς

15:19 9/4/2026

Για τη σημασία της φροντίδας των ζώων

Το Πικ Νικ Urban Festival επιστρέφει τον Σεπτέμβρη

Το Πικ Νικ Urban Festival επιστρέφει τον Σεπτέμβρη

20:59 24/8/2025

Επιστρέφει για 13η χρονιά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 24/8/2025

Κυριακή 24/8

Μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στους Queen στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στους Queen στη Θεσσαλονίκη

19:00 23/8/2025

Οι τιμές για εισιτήρια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 23/8/2025

Σάββατο 23/8

Οι Χαΐνηδες στο Θέατρο Κήπου

Οι Χαΐνηδες στο Θέατρο Κήπου

16:00 22/8/2025

Tετάρτη 27/8

Κλασικά Έπιπλα