Αντικαπνιστικός: Έρχονται οι πρώτες λέσχες καπνιστών στη Θεσσαλονίκη

22/12/2019 21:05    μεγάλο ενδιαφέρον από καταστηματάρχες
Με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να βρίσκεται σε καθολική εφαρμογή εδώ και κάποιο διάστημα, οι καταστηματάρχες που υποστηρίζουν ότι είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται σημαντικά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, απαντούν με "Λέσχες Καπνιστών".

Ήδη εκφράζεται τεράστιο ενδιαφέρον από καταστηματάρχες τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και από άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας αλλά και συνολικά της χώρας, όπως διαβάζουμε στο typosthes.gr. Προς το παρόν δεν έχει τεθεί σε λειτουργία κάποια Λέσχη Καπνιστών, ωστόσο βρίσκονται στο τελικό στάδιο της σχετικής διαδικασίας και εκτιμάται ότι κάποιες από αυτές - και στη Θεσσαλονίκη- μπορεί να αρχίσουν να λειτουργούν πολύ σύντομα ακόμα και λίγο πριν τις γιορτές.

Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), λέσχες καπνιστών λειτουργούν ήδη σε άλλα μέρη του κόσμου. Πρόκειται στην ουσία για χώρους που δημιουργούνται εντός των καταστημάτων, με ξεχωριστή είσοδο και κατάλληλο σύστημα εξαερισμού στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εγγεγραμμένα μέλη.

Θα λειτουργεί δηλαδή ως μια ιδιωτική λέσχη, όπου θα υπάρχει βιβλίο εγγραφών. Θα εγγράφονται όλοι όσοι θέλουν να εισέρχονται στον συγκεκριμένο χώρο, θα παίρνουν ένα καρτελάκι και θα θεωρούνται πλέον μέλη. Μάλιστα και οι υπάλληλοι που θα εισέρχονται στον συγκεκριμένο χώρο θα δηλώνουν με υπεύθυνη δήλωση ότι είναι καπνιστές.

Λέσχες θα μπορούν να δημιουργηθούν ακόμη και σε αίθρια, σε ιδιόκτητο εξωτερικό χώρο καταστήματος. Πρέπει ωστόσο να πληρούνται ορισμένες προδιαγραφές, να υπάρχει διαθέσιμος αρκετά μεγάλος χώρος ώστε να δημιουργηθούν ξεχωριστές είσοδοι.  Αφορά σχεδόν όλα τα καταστήματα, όπως επισημάνουν από τον ΠΑΣΚΕΔΙ, με εξαίρεση καταστήματα που δέχονται ανήλικους, όπως π.χ. τα εστιατόρια, εκτός και αν διαθέτουν πολλά τ.μ. και μπορούν να δημιουργήσουν ξεχωριστό χώρο.

"Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τα μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ. Όλα τα μαγαζιά κακά τα ψέμματα δούλευαν με τους καπνιστές και τώρα ξαφνικά το πελατολόγιό τους μειώνεται σε πολύ επικίνδυνα σημεία. Οι τζίροι έχουν πέσει", δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο γ.γ. του Σωματείου κ. Ηλίας Καλιώρας. Σύμφωνα με έρευνα του ΠΑΣΚΕΔΙ στα μέλη του πανελλαδικά, υπάρχει μείωση του τζίρου περίπου 60-70% μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού.

Το νομικό μας τμήμα βρήκε τους τρόπους και μπορεί να διαμορφώνει λέσχες καπνιζόντων, όπως σημειώνει ο ίδιος, αναφέροντας ότι τα μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μια Λέσχη Καπνιστών θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο για να τους κατευθύνει σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του σωματείου, πρέπει να σταλούν ορισμένα δικαιολογητικά και συγκεκριμένα 1) Φωτοτυπία κάτοψης χώρου 2) Φωτοτυπία άδειας λειτουργίας 3) Φωτοτυπία έναρξης επιχειρηματικότητας (ΑΦΜ) 3) Φωτοτυπίες δύο (2) ταυτοτήτων, μπρος - πίσω, των ιδρυτικών μελών.

Κατόπιν, τα δικαιολογητικά αυτά θα ελέγχονται από το νομικό τμήμα της ΠΑΣΚΕΔΙ το οποίο θα έρθει σε επαφή με όσους πληρούν τις προδιαγραφές για να τους ενημερώσει αν απαιτούνται και κάποια επιπλέον δικαιολογητικά.

"Σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχουν αυτές οι λέσχες γιατί και οι καπνιστές είναι και αυτοί άνθρωποι που πρέπει και αυτοί να απολαύσουν κάτι. Τι θα τους κάνουμε τους καπνιστές δηλαδή ξαφνικά; Μπορούμε να πούμε στον καπνιστή κόψε το κάπνισμα; Αν θέλουν να απαγορεύσουν το κάπνισμα, ας απαγορεύουν τα περίπτερα να πωλούν τσιγάρα. Τότε μόνο μπορούν να πουν επιβάλλουμε πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καλιώρας.


Της Μαρίας Κουζούφη

Επόμενο Προηγούμενο
 

Βάσεις των ΗΠΑ μετακομίζουν στην Ελλάδα

Βάσεις των ΗΠΑ μετακομίζουν στην Ελλάδα

21:08 19/4/2026

Η πρόταση έχει ήδη κυκλοφορήσει..

Η Καλαμαριά είναι η ακριβότερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για αγορά σπιτιού!

Η Καλαμαριά είναι η ακριβότερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για αγορά σπιτιού!

20:54 19/4/2026

Τα στοιχεία του δείκτη SPI

Νέα «έξυπνα εργαλεία» για την αποφυγή «μπλακάουτ» - Δοκιμάστηκαν το Πάσχα

Νέα «έξυπνα εργαλεία» για την αποφυγή «μπλακάουτ» - Δοκιμάστηκαν το Πάσχα

20:39 19/4/2026

ΔΕΔΔΗΕ

Καλαμαριά: Στη φάση των τελικών δοκιμών το μετρό

Καλαμαριά: Στη φάση των τελικών δοκιμών το μετρό

20:30 19/4/2026

υφυπουργός Υποδομών

Κεφαλονιά: Νέα πρόσωπα στο στόχαστρο των αρχών για τον θάνατο της Μυρτούς

Κεφαλονιά: Νέα πρόσωπα στο στόχαστρο των αρχών για τον θάνατο της Μυρτούς

19:52 19/4/2026

«Έπεσε θύμα κυκλώματος μαστροπείας» λέει ο πατέρας της

Πώς 50 ημέρες πολέμου στη Μέση Ανατολή επέφεραν απώλειες πετρελαίου αξίας 50 δισ.

Πώς 50 ημέρες πολέμου στη Μέση Ανατολή επέφεραν απώλειες πετρελαίου αξίας 50 δισ.

19:46 19/4/2026

οι επιπτώσεις της κρίσης

Καλαμαριά: Με έξι κόμβους και ποδηλατόδρομο η οδός Πόντου

Καλαμαριά: Με έξι κόμβους και ποδηλατόδρομο η οδός Πόντου

19:38 19/4/2026

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης

Καλαμαριά: Την Τετάρτη ανοίγει η Ανθοέκθεση με ελεύθερη είσοδο για όλους

Καλαμαριά: Την Τετάρτη ανοίγει η Ανθοέκθεση με ελεύθερη είσοδο για όλους

18:39 19/4/2026

στην Ακτή Αρετσού

Καλαμαριά: Μνημείο στo σημείο δολοφονίας του Κλεομένη (φωτο)

Καλαμαριά: Μνημείο στo σημείο δολοφονίας του Κλεομένη (φωτο)

18:16 19/4/2026

του οπαδού του ΠΑΟΚ

Καλαμαριά: 100 ανήλικοι ελέγχθηκαν εχθές από την αστυνομία στο πλαίσιο δράσης

Καλαμαριά: 100 ανήλικοι ελέγχθηκαν εχθές από την αστυνομία στο πλαίσιο δράσης

17:47 19/4/2026

Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων

Κλασικά Έπιπλα