Υποδοχή του 2020 στο Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης

2/1/2020 21:55    για να προστατευτούν απ'το κρύο
Τα πρώτα λεπτά του 2020 βρίσκουν αρκετούς από τους άστεγους της Θεσσαλονίκης σε δομές φιλοξενίας και θερμαινόμενους χώρους, προκειμένου να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότεροι κοιμούνται, επιλέγοντας τον τρόπο αυτό να κάνουν "ποδαρικό" στο νέος έτος και την καινούρια δεκαετία που "ξημερώνει", μετά από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα στους δρόμους της πόλης.

    Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς στο Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13, στήνεται μια μικρή γιορτή για το καλωσόρισμα του 2020 με ζεστό τσάι, μελομακάρονα και την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας. Οι άστεγοι, άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώνονται στους καναπέδες που υπάρχουν στο καθιστικό χώρο και παρακολουθώντας τηλεόραση και τα εορταστικά προγράμματα ανταλλάσουν ευχές.

    Στη δομή του Υπνωτηρίου, περισσότερα από 65 άτομα βρίσκουν καθημερινά ένα κρεβάτι, πρωινό και βραδινό φαγητό και ζεστό νερό για την υγιεινή και την καθαριότητα τους. Το 75% των φιλοξενουμένων είναι άνδρες και το υπόλοιπο γυναίκες. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές οι περισσότεροι είναι άνθρωποι μοναχικοί που δύσκολα "ανοίγονται" για να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες και τα προβλήματα τους.

 "Πολλοί είναι εκ πεποιθήσεως άστεγοι και έχουν τον ενδόμυχο φόβο ότι μπορεί να χάσουν τις θέσεις τους. 'Οταν όμως πέφτουν οι θερμοκρασίες, οι δομές λειτουργούν στο φουλ. 'Εχουμε κουβέρτες, παπλώματα, ζεστό νερό, φαγητό και ξηρούς καρπούς για να προσφέρουμε. Όχι μόνο στο Υπνωτήριο αλλά και στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων που είναι μια επίσης χρήσιμη δομή" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του κεντρικού δήμου, Χάρης Αηδονόπουλος.

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, Δημήτρης Κνης, από την πλευρά του πρόσθεσε πως "η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το προσφυγικό στην πόλη, έχει αυξήσει τον αριθμό των αστέγων στη Θεσσαλονίκη", καθώς στο Υπνωτήριο φιλοξενούνται άτομα που έχουν ή είχαν θέματα χρήσης ουσιών, με ψυχιατρικά προβλήματα, πρόσφυγες και μετανάστες. 

    Το Υπνωτήριο Αστέγων άρχισε να λειτουργεί το 2013 σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και μετά από δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος. Από τον Φεβρουάριο του 2017 που ξεκίνησε υπό την αποκλειστική διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 550 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.

    Ο κ.Αηδονόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στο επόμενο απαραίτητο "βήμα", στο πρόγραμμα "Restart", με το οποίο οι άστεγοι μετά το διάστημα των έξι μηνών που θα φιλοξενηθούν στο χώρο μπορούν να βρουν δουλειά για να ξαναπατήσουν στα πόδια τους. "Το Restart έχει αποδώσει. Πρέπει να δώσουμε το έναυσμα σε αυτούς τους ανθρώπους που ήταν άστεγοι και άνεργοι και κατάφεραν να βρουν σπίτι, δουλειά και βγήκαν πάλι στην παραγωγική. Το κοινωνικό όφελος είναι τεράστιο".

    Οι κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 και έχουν πάρει τριετή παράταση με τους εργαζόμενους να αμείβονται μέσω ΕΣΠΑ. 



Επόμενο Προηγούμενο
 

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

13:00 20/6/2025

Με την παρότρυνση «ελάτε όσο γυμν* τολμάτε»

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

11:16 20/6/2025

Με χρώματα

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

20:00 17/6/2025

Τα VW Beetle στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 22/6

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

15:00 17/6/2025

Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας με έμφαση σε δράσεις για νέους και τρίτη ηλικία

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

11:16 17/6/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

19:00 16/6/2025

Ένα δυναμικό και γεμάτο ενέργεια Σαββατοκύριακο έζησε η Καλαμαριά

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

14:00 16/6/2025

Mια ιστορική περιβαλλοντική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στην Καλαμαριά

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

17:00 15/6/2025

15/06

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

15:36 15/6/2025

Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 15/6/2025

Κυριακή 15/6

Κλασικά Έπιπλα