''Έρχονται'' Εθνικός Διοικητής και 13 Περιφερειακοί Συντονιστές για τη διαχείριση κρίσεων

9/1/2020 17:42    και φυσικών καταστροφών
Το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, (ΓΓΤΠ)  που ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας της, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχουν στο εξής οι Περιφέρειες στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη διαχείριση κρίσεων.

Όπως είπε, σε κάθε Περιφέρεια θα οριστεί από τον περιφερειάρχη, περιφερειακός συντονιστής , ο οποίος θα είναι αποκλειστικά ο υπεύθυνος για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και θα προΐσταται όλων των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται (δασαρχεία, πυροσβεστική, αστυνομία κ.ά). Επίσης, ανάφερε ότι σε κάθε Περιφέρεια θα δημιουργηθεί Κέντρο Επιχειρήσεων που θα διαθέτει τα πλέον σύγχρονα μέσα επικοινωνίας κ.ά. Το Κέντρο αυτό, όπως και οι υπηρεσίες των Περιφερειών που θα είναι αρμόδιες για την Πολιτική Προστασία, θα στεγάζονται σε ξεχωριστά κατάλληλα κτίρια, τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό των οποίων θα χρηματοδοτήσει εξ΄ολοκλήρου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Οικονομικών. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, σε κεντρικό- εθνικό επίπεδο, θα λειτουργεί και θα συνεδριάζει σε μόνιμη βάση και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και φορέων.

Επικεφαλής όλων θα είναι ο εθνικός διοικητής. Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, θα μπορεί πλέον μια περιοχή να κηρυχθεί σε «ειδική κινητοποίηση επαπειλούμενου κινδύνου» ενόψει δυσμενών καιρικών φαινόμενων κ.ά, ώστε έγκαιρα να λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή καταστροφών. Στην περίπτωση αυτή θα ισχύει ότι και στην περίπτωση που κηρύσσεται σ΄έκτακτη ανάγκη. Παράλληλα, συγκροτείται Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος καθώς και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ή της Ένωσης Περιφερειών ανάλογα την περίσταση.

Η Επιτροπή αυτή, αν αξιολογεί ένα έργο ότι είναι έκτακτη ανάγκη ή ειδικής κινητοποίησης και κριθεί ως κατεπείγον και άμεσα υλοποιήσιμο, τότε θα αδειοδοτείται από τη ΓΓΠΠ εντός 90 ημερών κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας. Τα έργα αυτά θ’ αφορούν αποκλειστικά, αντιπλημμυρικά, συντήρηση δασικών δρόμων, καθαρισμούς και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Ο κ. Χαρδαλιάς, διαβεβαίωσε τους περιφερειάρχες ότι έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση που απαιτείται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Περιφερειών σε μέσα και να μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο , αναβαθμισμένο αυτό ρόλο τους. Ακόμη, επισήμανε ότι δίδεται η δυνατότητα πρόσληψης έως 4 μήνες κάθε χρόνο προσωπικού για τον χειρισμό μηχανημάτων κ.α. Από την πλευρά του , ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι η ΕΝΠΕ θα καταθέσει εντός των επόμενων ημερών γραπτώς τις προτάσεις της και κάλεσε τον κ. Χαρδαλιά να τις λάβει υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Δράσεις προληπτικής υγείας στην Καλαμαριά

Δράσεις προληπτικής υγείας στην Καλαμαριά

16:00 4/6/2025

Σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.Ομ.Υ) του ΕΟΔΥ

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

11:17 4/6/2025

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 4/6/2025

Τετάρτη 4/6

Το Θεατρικό Έργο “Αχ Αυτά τα Φαντάσματα” στο Θέατρο Σοφούλη

Το Θεατρικό Έργο “Αχ Αυτά τα Φαντάσματα” στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 3/6/2025

5 - 6/6

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για ελληνικές ταινίες

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για ελληνικές ταινίες

17:03 3/6/2025

Τι πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

15:38 3/6/2025

Πώς γίνεται η διαδικασία

Κλειστά τα καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Κλειστά τα καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

11:36 3/6/2025

Δευτέρα 9/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 3/6/2025

Τρίτη 3/6

Μια υπέροχη Κυριακή στο Κόδρα!

Μια υπέροχη Κυριακή στο Κόδρα!

20:00 2/6/2025

Ένα ακόμα ιδιαίτερο κυριακάτικο ραντεβού

Καθημερινοί καθαρισμοί στις παιδικές χαρές του Δήμου Καλαμαριάς

Καθημερινοί καθαρισμοί στις παιδικές χαρές του Δήμου Καλαμαριάς

16:52 2/6/2025

Με την άνοδο της θερμοκρασίας

Κλασικά Έπιπλα