Θεσσαλονίκη: Πατίνια, ποδήλατα και βαλίτσες έβγαλαν από τον Θερμαϊκό!

12/1/2020 16:55    Δεύτερη επιχείρηση
Εικοσιένα ηλεκτρικά πατίνια, δύο μοτοσικλέτες, ποδήλατα, ακόμη και... βαλίτσες, εντόπισαν δύτες, που βούτηξαν το πρωί στα νερά του Θερμαϊκού, προκειμένου να απομακρύνουν τα πατίνια που βρίσκονται στο βυθό, καθώς κάποιοι τα πέταξαν στη θάλασσα.

Πρόκειται για την δεύτερη επιχείρηση, στην οποία προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσα σε λίγες μέρες, μετά την ανάσυρση πενήντα πατινιών από την στεριά, με τη βοήθεια γάντζου, από το λιμάνι έως το Λευκό Πύργο. Σήμερα η προσπάθεια συνεχίστηκε σε τμήμα της νέας παραλίας.

«Η επιχείρηση της περασμένης Τρίτης έγινε σε νερά με πολύ μικρότερο βάθος. Στη σημερινή δράση απαιτείται οπωσδήποτε καταδυτικός εξοπλισμός», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη η δράση θα επαναληφθεί, αν και ο σημαντικότερος στόχος είναι η πλήρης εξάλειψη του φαινομένου. «Το βασικότερο όλων είναι να βρεθούν και να συλληφθούν όσοι προκαλούν αυτή τη μίνι οικολογική καταστροφή, διότι τα χημικά που απελευθερώνουν οι μπαταρίες των πατινιών, είναι το χειρότερο απόβλητο που μπορούμε να έχουμε μέσα στον ήδη επιβαρυμένο Θερμαϊκό», δήλωσε ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος, επισημαίνοντας επίσης και την ζημία που προκαλείται σε ξένη ιδιοκτησία.

Οι αυτοδύτες που επιχείρησαν, ανήκουν στις ομάδες NGUE (Northern Greece Underwater Explorers) και UFR (Underwater Filming & Research), ενώ την συγκεκριμένη περιβαλλοντική δράση υποστηρίζει το «Ενάλιο Ινστιτούτο Ιππόκαμπος». «Οι μπαταρίες και τα πλαστικά μέρη των πατινιών που βρίσκονται στην θάλασσα, όσο οξειδώνονται, προκαλούν επιβάρυνση στις ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον, με αποτέλεσμα οι θάλασσες να αδειάζουν από ψάρια και να γεμίζουν από σκουπίδια, κάτι το οποίο επιστρέφει σε μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η θαλάσσια βιολόγος και ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου, Ελίνα Σαμαρά.

Τα 21 πατίνια ανασύρθηκαν ήδη, ενώ για την απομάκρυνση των υπόλοιπων αντικειμένων, θα χρησιμοποιηθεί ειδικό καταδυτικό σκάφος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

16:00 20/6/2025

Από σήμερα μέχρι και Τετάρτη 25/6

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

13:00 20/6/2025

Με την παρότρυνση «ελάτε όσο γυμν* τολμάτε»

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

11:16 20/6/2025

Με χρώματα

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

20:00 17/6/2025

Τα VW Beetle στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 22/6

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

15:00 17/6/2025

Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας με έμφαση σε δράσεις για νέους και τρίτη ηλικία

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

11:16 17/6/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

19:00 16/6/2025

Ένα δυναμικό και γεμάτο ενέργεια Σαββατοκύριακο έζησε η Καλαμαριά

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

14:00 16/6/2025

Mια ιστορική περιβαλλοντική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στην Καλαμαριά

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

17:00 15/6/2025

15/06

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

15:36 15/6/2025

Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

Κλασικά Έπιπλα