Εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

25/1/2018 00:36    25 Ιανουαρίου
Τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου τιμά σήμερα, 25 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό, κωμόπολη της Καππαδοκίας, από τον Γρηγόριο, επίσκοπο Ναζιανζού και την Νόννα. Έχει δύο αδέρφια: τον Καισάρειο και τη πασίγνωστη για την ευσέβειά της αδερφή Γοργονία.

Στη Ναζιανζό, διδάσκεται τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ενώ τη μέση στη Καισάρεια, όπου γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μέγα Βασίλειο. Έπειτα, πηγαίνει κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής στη Παλαιστίνη και στην Αλεξάνδρεια και, τέλος, στα Πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι σπουδές του διήρκεσαν 13 ολόκληρα χρόνια (από 17 έως 30 ετών).

Μετά τις σπουδές στην Αθήνα ο Γρηγόριος επιστρέφει στη πατρίδα του μονολότι του πρόσφεραν έδρα Καθηγητή Πανεπιστημίου. Εκεί, ο πατέρας του, επίσκοπος Ναζιανζού, τον χειροτονεί πρεσβύτερο. Αλλά ο Άγιος Γρηγόριος προτιμά την ησυχία του αναχωρητηρίου στο Πόντο, κοντά στο φίλο του Βασίλειο, για περισσότερη άσκηση στη πνευματική ζωή.

Μετά, όμως, από θερμές παρακλήσεις των δικών του, επιστρέφει στην πατρίδα του και μπαίνει στην ενεργό δράση της Εκκλησίας. Στα 43 του χρόνια ο Θεός τον ανύψωσε στο επισκοπικό αξίωμα. Έδρα του ορίστηκε η περιοχή των Σασίμων την οποία ποτέ δεν ποίμανε λόγω των Αρειανών κατοίκων της.

Όμως, ο θάνατος έρχεται να πληγώσει τη ψυχή του, με αλλεπάλληλους θανάτους συγγενικών προσώπων. Πρώτα του αδερφού του Καισαρείου, έπειτα της αδερφής του Γοργονίας, μετά του πατέρα του και, τέλος, της μητέρας του Νόννας. Μετά απ’ αυτές τις θλίψεις, η θεία Πρόνοια τον φέρνει στην Κωνσταντινούπολη (378 μ.Χ.), όπου υπερασπίζεται με καταπληκτικό τρόπο την Ορθοδοξία και χτυπά καίρια τους Αρειανούς, που είχαν πλημμυρίσει την Κωνσταντινούπολη.

Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Όλοι οι ναοί της Βασιλεύουσας ήταν στα χέρια των αιρετικών. Όμως ο Άγιος δεν απελπίζεται. Μετατρέπει ένα δωμάτιο στο σπίτι που τον φιλοξενούσαν σε ναό και του δίνει συμβολικό όνομα. Ονομάζει το ναό Αγία Αναστασία δείγμα ότι πίστευε στην ανάσταση της Ορθόδοξης Πίστης.

Οι αγώνες είναι επικίνδυνοι. Οι αιρετικοί ανεβασμένοι πάνω στις σκεπές των σπιτιών του πετούν πέτρες και έτσι ο Άγιος Γρηγόριος δοκιμάζεται πολύ. Στο ναό της Αγίας Αναστασίας εκφωνεί τους περίφημους πέντε θεολογικούς λόγους που του έδωσαν δίκαια τον τίτλο του Θεολόγου.

Μετά το σκληρό αυτό αγώνα, ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (381 μ.Χ.). Η Β’ Οικουμενική Σύνοδος τον αναγνώρισε ως Πρόεδρό της. Όμως μια μερίδα επισκόπων τον αντιπολιτεύεται για ευτελή λόγο. Τότε ο Γρηγόριος, αηδιασμένος, δηλώνει τη παραίτησή του, αναχωρεί στη γενέτειρά του Αριανζό και τελειώνει με ειρήνη τη ζωή του, το 390 μ.Χ.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος άφησε μεγάλο συγγραφικό έργο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φιλοσοφημένα 408 ποιήματά του 18.000 περίπου στίχων. Είναι από τα μεγαλύτερα πνεύματα του Χριστιανισμού και από τους λαμπρότερους αθλητές της ορθόδοξης πίστης.

Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιο Όρος.

Απολυτίκιο:
Ήχος α’.
Ο ποιμενικός αυλός της θεολογίας σου, τας των ρητόρων ενίκησε σάλπιγγας, ως γαρ τα βάθη του Πνεύματος εκζητήσαντι, και τα κάλλη του φθέγματος προσετέθη σοι. Αλλά πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, Πάτερ Γρηγόριε, σωθήναι τας ψυχάς ημών.



vimaorthodoxias

Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Έπιασαν ανήλικους που έκλεβαν περαστικούς

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν ανήλικους που έκλεβαν περαστικούς

11:20 1/9/2026

συνελήφθησαν χθες τα ξημερώματα

Καλαμαριά: Δείτε που τοποθετούνται προσωρινές στάσεις - Αναλυτικά οι αλλαγές που ισχύουν από σήμερα

Καλαμαριά: Δείτε που τοποθετούνται προσωρινές στάσεις - Αναλυτικά οι αλλαγές που ισχύουν από σήμερα

10:35 1/9/2026

σημαντικές αλλαγές στο δίκτυο

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Ολοκληρώθηκε το κατασκηνωτικό ταξίδι - Μεγάλη συμμετοχή παιδιών (φωτο)

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Ολοκληρώθηκε το κατασκηνωτικό ταξίδι - Μεγάλη συμμετοχή παιδιών (φωτο)

10:03 1/9/2026

στην πανέμορφη Πρώτη Φλωρίνης

Καλαμαριά: Αναπαράσταση του ερχομού των προσφύγων - Εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική καταστροφή από το σύλλογο Αγία Παρασκευή

Καλαμαριά: Αναπαράσταση του ερχομού των προσφύγων - Εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική καταστροφή από το σύλλογο Αγία Παρασκευή

21:54 31/8/2026

μια συγκλονιστική στιγμή για τα πολιτιστικά δρώμενα

Μετρό Καλαμαριάς: Τι γίνεται με τα ασανσέρ - Τι απαντά η διοίκηση

Μετρό Καλαμαριάς: Τι γίνεται με τα ασανσέρ - Τι απαντά η διοίκηση

15:04 31/8/2026

μιλά στο e-kalamaria.gr o διευθυντής του μετρό Νίκος Δένης

Καλαμαριά: Οι Βορεάδες μας καλούν σε ένα αντάμωμα με ελεύθερη είσοδο - Χοροστάσι στον Αη Γιάννη

Καλαμαριά: Οι Βορεάδες μας καλούν σε ένα αντάμωμα με ελεύθερη είσοδο - Χοροστάσι στον Αη Γιάννη

12:44 31/8/2026

στην αυλή του 10ου Δημοτικού Σχολείου

Καλαμαριά - Παρά θιν’ αλός: Πρεμιέρα σήμερα η Μαρία Παπαγεωργίου στην Αρετσού για μια συναυλιακή εμπειρία

Καλαμαριά - Παρά θιν’ αλός: Πρεμιέρα σήμερα η Μαρία Παπαγεωργίου στην Αρετσού για μια συναυλιακή εμπειρία

12:06 31/8/2026

μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες...

Κλασικά Έπιπλα