Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη -Τι συμφώνησαν οι ηγέτες για την Λιβύη

19/1/2020 21:55    Βερολίνο
Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν 4 ώρες, η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Αμέσως μετά έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Οπως είχε προϊδεάσει νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, συμμετέχων στην σύσκεψη, οι ηγέτες ήταν κοντά σε λύση

Οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη συμφώνησαν σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, δήλωσε η Μέρκελ.

Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών.

«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η 'Αγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

Μάας: Θα συμμετάσχουν και άλλοι που δεν ήταν παρόντες στη Διάσκεψη

Σε αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Οπως δήλωσε «το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι' αυτό δημιουργήσαμε και επιτροπές» διευκρινίζοντας ότι σε αυτές θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Γκουτέρες: Τα μέρη δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων

«Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης. Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες. : Τα μέρη δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκοτέρες.

Οπως μεταδίδει η FAZ, oι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύτηκαν υπογράμμισαν, δε, ότι απαιτείται ολοκληρωμένη αποστράτευση και αφοπλισμός των πολιτοφυλακών. Οι παραβιάσεις της ανακωχής πρέπει να τιμωρούνται.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφυγαν ήδη από τη διάσκεψη.

Κόντε: Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο

Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Βερολίνο.

"Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το "παρών" στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης", δήλωσε στους δημοσιογράφους σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση.

"Προφανώς θα πρέπει να περάσουμε από ένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια να μπορέσουμε να καθορίσουμε αυτή τη δέσμευση έπειτα από αυτό", πρόσθεσε.


iefimerida

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά - Μετρό: Τελικές πιστοποιήσεις - Δοκιμαστικά δρομολόγια και εγκαίνια (βιντεο)

Καλαμαριά - Μετρό: Τελικές πιστοποιήσεις - Δοκιμαστικά δρομολόγια και εγκαίνια (βιντεο)

16:30 30/6/2026

υφυπουργός Υποδομών

Καλαμαριά: Λίγες ημέρες έμειναν καθαρά - Βανδάλισαν όσα έβαψαν οι εθελοντές (φωτο)

Καλαμαριά: Λίγες ημέρες έμειναν καθαρά - Βανδάλισαν όσα έβαψαν οι εθελοντές (φωτο)

16:12 30/6/2026

θλίψη και απογοήτευση

19 συλλήψεις - Εμπλέκονται και κατηγορούμενοι για την δολοφονία του Κλεομένη στην Καλαμαριά

19 συλλήψεις - Εμπλέκονται και κατηγορούμενοι για την δολοφονία του Κλεομένη στην Καλαμαριά

14:28 30/6/2026

εγκληματική οργάνωση

Παλατάκι Καλαμαριάς: Νέα σύγκρουση για την κυριότητα του ιστορικού κτιρίου

Παλατάκι Καλαμαριάς: Νέα σύγκρουση για την κυριότητα του ιστορικού κτιρίου

13:39 30/6/2026

Σφοδρή αντίδραση από συλλόγους

Καλαμαριά: Εκδηλώσεις για την εισβολή στη Κύπρο - Τιμή στον Καλαμαριώτη Ήρωα - Μουσικό αφιέρωμα

Καλαμαριά: Εκδηλώσεις για την εισβολή στη Κύπρο - Τιμή στον Καλαμαριώτη Ήρωα - Μουσικό αφιέρωμα

12:29 30/6/2026

Πενήντα δύο χρόνια από τη μαύρη επέτειο

Καλαμαριά: 14 άτομα εμπλέκονται σε απάτες με λεία 28.000 ευρώ

Καλαμαριά: 14 άτομα εμπλέκονται σε απάτες με λεία 28.000 ευρώ

12:10 30/6/2026

Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων

Καλαμαριά: Μουσική βραδιά με ελεύθερη είσοδο για όλους δίπλα στη θάλασσα

Καλαμαριά: Μουσική βραδιά με ελεύθερη είσοδο για όλους δίπλα στη θάλασσα

11:57 30/6/2026

συνεχίζονται οι «Μουσικές Πέμπτες»

Κλασικά Έπιπλα