Η μέτρηση που δείχνει αν κινδυνεύει η καρδιά στη μέση ηλικία

1/2/2020 20:45    νέα έρευνα
Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές της αρτηριακής πίεσης στους νεαρούς ενήλικες σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στη μέση ηλικία, όπως δείχνει μια νέα ανάλυση που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke και δημοσίευσαν στο JAMA Cardiology.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η τρέχουσα πρακτική της χρήσης του μέσου όρου των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης για τον προσδιορισμό της ανάγκης ή μη έναρξης φαρμακευτικής αγωγής θα μπορούσε να «κρύψει» ένα πιθανό πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι αυτών των διακυμάνσεων.

«Αν ένας ασθενής μετρήσει το σάκχαρό του τον Δεκέμβριο και η επόμενη μέτρηση του Ιανουαρίου είναι σημαντικά χαμηλότερη, ο μέσος όρος των δύο μετρήσεων πιθανώς να δείξει έναν αριθμό φυσιολογικό. Μπορεί, όμως, αυτή η διαφορά να σχετίζεται με την κατάσταση της υγείας του ατόμου αργότερα στη ζωή του; Αυτό είναι το ερώτημα που προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σε αυτή τη μελέτη και φαίνεται ότι η απάντηση είναι μάλλον θετική», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Yuichiro Yano, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Duke.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα μετά την ανάλυση δεδομένων 30 ετών από μια εκτενή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 3.394 άνθρωποι, όπου το 46% ήταν Αφροαμερικανοί και το 56% γυναίκες. Οι ασθενείς έλεγχαν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση, με τις τιμές να αξιολογούνται σε πέντε επισκέψεις στα δύο, πέντε, επτά και 10 χρόνια. Στη δέκατη και τελευταία μέτρηση, μάλιστα, η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 35 έτη.

Η βασική μέτρηση που προκάλεσε ανησυχία στην ερευνητική ομάδα ήταν τα επίπεδα της συστολικής αρτηριακής πίεσης, η οποία πάνω από 130 mm Hg θεωρείται υψηλή και αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο Δρ. Yano και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να εντοπίσουν τους νέους που παρουσίαζαν διακυμάνσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση στην ηλικία των 35 ετών και να τους παρακολουθήσουν για τα επόμενο 20 χρόνια προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχε κάποια σχετική αύξηση στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην εικοσαετία αυτή, καταγράφηκαν 181 θάνατοι και 162 καρδιαγγειακά συμβάματα, θανατηφόρα ή μη σχετικά με στεφανιαία νόσο, νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδική ισχαιμική προσβολή ή τοποθέτηση στεντ για αποφραγμένες αρτηρίες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι κάθε αύξηση 3,6 mm Hg στη συστολική αρτηριακή πίεση κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής σχετίστηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια, ανεξάρτητα από τα μέσα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης κατά την ίδια περίοδο και οποιαδήποτε μεμονωμένη μέτρηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης στη μέση ηλικία.

Καταληκτικά, ο Δρ. Yano τόνισε ότι η μελέτη παρέχει ισχυρά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση όσον αφορά τις διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης στην πρώιμη ενήλικη ζωή, όταν ακόμα υπάρχει χρόνος για την ενσωμάτωση αλλαγών που μπορούν να βελτιώσουν και να επιμηκύνουν τη ζωή ενός ατόμου.


ygeiamou

Επόμενο Προηγούμενο
 

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

15:00 29/6/2025

Δευτέρα 30/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 29/6/2025

Κυριακή 29/6

Ο Πάνος Βλάχος γίνεται «Δον Ζουάν»

Ο Πάνος Βλάχος γίνεται «Δον Ζουάν»

18:00 28/6/2025

24-25/7

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει το κλειστό τμήμα στη «Νέα Ελβετία»

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει το κλειστό τμήμα στη «Νέα Ελβετία»

12:00 28/6/2025

Μπαίνουν φανάρια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 28/6/2025

Σάββατο 28/6

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

20:00 27/6/2025

27 Ιούν - 13 Ιούλ 2025

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:00 27/6/2025

Από Τετάρτη 27 Ιουνίου έως και Τετάρτη 2 Ιουλίου

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

14:13 27/6/2025

H οικονομική δύναμη και η φιλία με Αντετοκούνμπο

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

14:01 27/6/2025

Ξεκινάει από Δευτέρα 30 Ιουνίου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 27/6/2025

Παρασκευή 27/6

Κλασικά Έπιπλα