Ο Δίσκος της Φαιστού αποκαλύπτει τα μυστικά του

3/2/2018 10:03    Πώς γίνεται η ερμηνεία του
Σημαντική είναι η πρόοδος των ερευνητών στην ερμηνεία του Δίσκου της Φαιστού, που χρονολογείται στον 17ο αιώνα π.Χ. Η «ανάγνωση του δίσκου έχει προχωρήσει σε ποσοστό 99%, ενώ η ερμηνεία κατά 50%. 

Ο γλωσσολόγος Δρ. Γκάρεθ Όουενς, που ζει εδώ και 30 χρόνια στην Κρήτη, εργαζόμενος στα ΤΕΙ για 25 χρόνια και ως συντονιστής του προγράμματος Erasmus +) έχει αφιερώσει τον χρόνο του στην έρευνα στο να ερμηνεύσει το δίσκο της Φαιστού. Σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στην Οξφόρδη, Τζον Κόουλμαν, έχει προχωρήσει στην «ανάγνωση» του δίσκου σε ποσοστό 99%.



Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Όουενς εξήγησε ότι η ανάγνωση γίνεται «με τις φωνητικές αξίες της Γραμμικής Β και με τη βοήθεια της συγκριτικής γλωσσολογίας, δηλαδή συγκρίνοντας με άλλες συγγενικές γλώσσες από την ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών».Όμως ανάγνωση δεν συνεπάγεται και κατανόηση.  
Ο ερευνητής θα μιλήσει την Τετάρτη το απόγευμα στις 17:30 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για το δίσκο. 

«Η μινωική δεν είναι μια νεκρή γλώσσα»

Όπως εξηγεί ο κ. Όουενς, ο δίσκος είναι γραμμένος στη μινωική γραφή, που ακταγράφει τη μινωική γλώσσα. «Πρόκειται για το καλύτερο δείγμα “κρητικών ιερογλυφικών”, σε εισαγωγικά πάντα, γιατί δεν πρόκειται για το σύστημα γραφής της αρχαίας Αιγύπτου. Είναι λάθος η ονομασία. Ο Δίσκος της Φαιστού είναι και συλλαβική γραφή, όπως είναι η μινωική Γραμμική Α». Παράλληλα, ενημερώνει ότι οι ηχητικές συλλαβές από τον δίσκο έχουν ηχογραφηθεί «γιατί θέλω ο κόσμος να τις ακούσει. Η μινωική δεν είναι μια νεκρή γλώσσα. Κνωσός, Φαιστός, Κρήτη είναι μινωικές λέξεις, όπως και πάρα πολλές ακόμα που χρησιμοποιούνται σήμερα», τονίζει.

Ο ίδιος έχει αφιερώσει 10 χρόνια στην έρευνα του δίσκου. Αυτή τη στιγμή, η ερμηνεία βρίσκεται πάνω από το 50%, κάτι που ο ίδιος είχε θέσει ως πήχη. 

Τι γράφει τελικά ο δίσκος

Ο ερευνητής πίστευε παλαιότερα ότι το περιεχόμενο του δίσκου αναφερόταν στην έγκυο μητέρα. Τώρα, θεωρεί ότι μιλάει για την έγκυο θεότητα.  «Στην αρχή είχα κολλήσει στην α’ πλευρά του δίσκου, όπου η λέξη I-QE-KU-RJA επαναλαμβάνεται τρεις φορές και θεώρησα ότι αυτή είναι η λέξη - κλειδί για την ερμηνεία του. Είναι η λέξη για την έγκυο θεότητα, όπως πιστεύω. Τώρα στη β’ πλευρά υπάρχει μια πρόταση που αναφέρεται στη θεότητα αυτή, η οποία είναι γνωστή από τη μινωική Κρήτη» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

«Ο Δίσκος της Φαιστού είναι μινωική γραφή ως κείμενο αλλά συγχρόνως είναι και αντικείμενο τέχνης. Κι αυτό είναι το γοητευτικό. Για μένα ο Δίσκος της Φαιστού είναι το ευαγγέλιο της μινωικής Κρήτης», σημειώνει. 



Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά: Έρχονται εκπρόσωποι από 30 χώρες να μαγειρέψουν για το κοινό (φωτο)

Καλαμαριά: Έρχονται εκπρόσωποι από 30 χώρες να μαγειρέψουν για το κοινό (φωτο)

21:18 20/5/2026

Κάθε μπουκιά στηρίζει το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό»

Καλαμαριά: Η Diversity Charter Greece καλωσορίζει τον δήμο - Ανοιχτή και ανθρώπινη πόλη

Καλαμαριά: Η Diversity Charter Greece καλωσορίζει τον δήμο - Ανοιχτή και ανθρώπινη πόλη

20:59 20/5/2026

καλωσορίζει τον δήμο στην κοινότητά της

Καλαμαριά: Διάλογος για τις προοπτικές και το μέλλον της Καλαμαριάς στο Ρεμέτζο

Καλαμαριά: Διάλογος για τις προοπτικές και το μέλλον της Καλαμαριάς στο Ρεμέτζο

20:28 20/5/2026

αυλαία του εαρινού εξαμήνου στο Ανοιχτό πανεπιστήμιο

«Από εδώ την προσφυγομάνα Καλαμαριά περιμένουμε δικαίωση» - Βίντεο

«Από εδώ την προσφυγομάνα Καλαμαριά περιμένουμε δικαίωση» - Βίντεο

19:44 20/5/2026

ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Ποντιακή Γενοκτονία

Καλαμαριά: Πως θα λειτουργήσει το παρεκκλήσι Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Παλατάκι

Καλαμαριά: Πως θα λειτουργήσει το παρεκκλήσι Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Παλατάκι

20:35 19/5/2026

εν όψει της πανηγύρεώς των Αγίων

Καλαμαριά: Τρία άτομα μάζεψαν 40 σακούλες σκουπίδια - Πόρτες και στρώματα (φωτο)

Καλαμαριά: Τρία άτομα μάζεψαν 40 σακούλες σκουπίδια - Πόρτες και στρώματα (φωτο)

18:42 19/5/2026

οι The Cleaningans ξαναχτύπησαν

Καλαμαριά: Ερωτήματα για τις δηλώσεις Βασιλείου για τη μαρίνα Αρετσούς - Τί σχεδιάζεται ερήμην μας;

Καλαμαριά: Ερωτήματα για τις δηλώσεις Βασιλείου για τη μαρίνα Αρετσούς - Τί σχεδιάζεται ερήμην μας;

18:13 19/5/2026

εκπρόσωπος του Υπερταμείου

Κλασικά Έπιπλα