Την Τέταρτη ξεκινάει το Ξανθιώτικο καρναβάλι

10/2/2020 18:08    θα διαρκέσει 15 ημέρες
Η αναγγελία για την έναρξη της μεγάλης γιορτής της Ξάνθης, που θα διαρκέσει 15 ολόκληρες ημέρες και θα κορυφωθεί με την εντυπωσιακή αποκριάτικη παρέλαση, δίνεται φέτος, το απόγευμα της Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, από τον δήμαρχο της πόλης, Μανώλη Τσέπελη. Η Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα, πίστη στο ετήσιο ραντεβού της, εδώ και 55 χρόνια, ετοιμάζεται να γιορτάσει, να διασκεδάσει, να ξεφαντώσει, να ανασύρει μνήμες, να αναβιώσει έθιμα και παραδόσεις, κυρίως όμως να θυμίσει σε όλους ότι οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές είναι κάτι περισσότερο από το φημισμένο καρναβάλι της βόρειας Ελλάδας. Είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, ένα γνωστό καλλιτεχνικό γεγονός, μια συμμετοχική γιορτή, την οποία περιμένουν όλο το χρόνο τόσο οι Ξανθιώτες, όσο και οι κάτοικοι των όμορων περιοχών της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.

Οπως επισημαίνουν, οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές είναι η κοινή προσπάθεια όλων των κατοίκων της Ξάνθης να αναδείξουν όσα τους ενώνουν. Είναι ο κοινός τους σκοπός για τον οποίο εργάζονται ομαδικά όλο το χρόνο, είναι αυτό το πνεύμα συνεργασίας, που τους διακρίνει ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσπαθειών που κατέβαλαν. Γεμάτοι όρεξη, διάθεση και αστείρευτη φαντασία, θα ενώσουν δυνάμεις για να δείξουν σε όλους το μεγαλείο του θρακικού Πολιτισμού.

Δημοφιλείς καλλιτέχνες 

Η δημοφιλής τραγουδίστρια Πέγκυ Ζήνα θα ανοίξει φέτος της Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές με μια  συναυλία στην Πλατεία Δημοκρατίας, όπου λίγο νωρίτερα ο δήμαρχος της πόλης θα αναγγείλει την έναρξη των  φετινών εορταστικών εκδηλώσεων. Είναι η στιγμή που ντόπιοι και ξένοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας θα φορέσουν τη μάσκα του κεφιού και θα βγουν στους δρόμους για να γλεντήσουν και να χορέψουν.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές περιλαμβάνουν πολλές καρναβαλικές και λαογραφικές δράσεις, καθώς και πληθώρα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με κυρίαρχο στοιχείο τη μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών, των καρναβαλικών πληρωμάτων και των μελών των πολιτιστικών συλλόγων.
Δημοφιλείς καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα όπως οι ΑΝΩ ΚΑΤΩ, ο Γιάννης Γιαννιάς, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, οι Les Au Revoir, ο ραπερ FY, οι Underhill West με τη Νίνα Μαζάνη, η Josephine, αλλά και διάφορα τοπικά μουσικά σχήματα θα δώσουν τη δική τους νότα γιορτής, σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους.

Οι επισκέπτες των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών θα ζήσουν μοναδικές στιγμές διασκέδασης και γλεντιού τόσο στο κέντρο της Ξάνθης όσο και στις γειτονιές σε υπαίθριες εκδηλώσεις που θα στηθούν. Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η Γιορτή Λαογραφίας, πρόκειται για μια μεγάλη εκδήλωση όπου  οι χορευτικές ομάδες των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, καθώς και τα φιλοξενούμενα χορευτικά απ’ όλη την Ελλάδα ξεκινούν από διαφορετικά σημεία και μέσω κεντρικών δρόμων, χορεύοντας και τραγουδώντας θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία. Εκεί άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας, με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, θα χορέψουν χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, πιασμένοι χέρι χέρι με τους θεατές σε ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι.

Ο Καραγκιόζης για πρώτη χρονιά στην παρέλαση

Στις 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η παιδική καρναβαλική παρέλαση στους δρόμους της πόλης, ενώ στις 29 Φεβρουαρίου η καθιερωμένη βραδινή καρναβαλική παρέλαση. Την επομένη, 1η Μαρτίου, οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές κορυφώνονται με την εντυπωσιακή καρναβαλική παρέλαση που θα ξεκινήσει το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ. Στη φετινή  παρέλαση θα λάβουν μέρος 37 πολιτιστικοί σύλλογοι με αντίστοιχα καρναβαλικά πληρώματα και τη συμμετοχή περισσότερων από 10.000 καρναβαλιστών. 

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, που σε συνεργασία με την Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού και τον θίασο σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη», του καταξιωμένου καραγκιοζοπαίχτη Απόστολου Δομτζίδη, θα συμμετέχουν για πρώτη φορά μέσα στην πανδαισία χρωμάτων του Καραγκιόζη, κατασκευάζοντας μόνοι τους τις γεμάτες χρωματιστά μπαλώματα στολές των επιφανών ηρώων του Καραγκιόζη. Όλοι οι ήρωες του θεάτρου σκιών θα χωρέσουν στον πολύχρωμο κινούμενο μπερντέ που θα παρελάσει στους δρόμους.

Τα χρώματα των ηρώων του Καραγκιόζη, οι συνήθειές τους και ο γάμος του Μπαρμπαγιώργου, έρχονται για πρώτη φορά στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι για να μοιράσουν γέλιο, σάτιρα, φαντασία, όνειρο. Η εφευρετικότητα της φτώχειας, καθώς οι στολές κατασκευάζονται απ’ όσους θέλουν να συμμετέχουν, θα δείξει την ιδιοφυία του ελληνικού θεάτρου σκιών και θα δώσει έμπνευση και χιούμορ, για να φωτίσουμε τα μουντά χρώματα της καθημερινότητας.

Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα κλείσουν και φέτος στις όχθες του ποταμού Κόσυνθου με το έθιμο του κάψιμου του «Τζάρου», σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με δεκάδες πυροτεχνήματα.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά: Γιορτή νεολαίας από τη Μητρόπολη - Δράσεις, παιχνίδια, μουσική και πολλές εκπλήξεις

Καλαμαριά: Γιορτή νεολαίας από τη Μητρόπολη - Δράσεις, παιχνίδια, μουσική και πολλές εκπλήξεις

20:22 15/5/2026

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Η Θεσσαλονίκη τιμά τη Ποντιακή Γενοκτονία - Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Η Θεσσαλονίκη τιμά τη Ποντιακή Γενοκτονία - Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

20:12 15/5/2026

εκδηλώσεις σε όλη την πόλη

Καλαμαριά: Ελεύθερος ο 37χρονος που βιντεοσκοπούσε γυναίκες σε τουαλέτες – Δηλώνει μετανιωμένος!

Καλαμαριά: Ελεύθερος ο 37χρονος που βιντεοσκοπούσε γυναίκες σε τουαλέτες – Δηλώνει μετανιωμένος!

18:57 15/5/2026

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε μετά την απολογία του

Καλαμαριά: 82 προτάσεις για το Κόδρα και ''ο κήπος του Αριστοτέλη'' στη Φλωρεντία! (φωτο)

Καλαμαριά: 82 προτάσεις για το Κόδρα και ''ο κήπος του Αριστοτέλη'' στη Φλωρεντία! (φωτο)

18:29 15/5/2026

Ο σχεδιασμός για το Κόδρα ταξίδεψε στη Φλωρεντία

Θεσσαλονίκη: Ειδικό μηχάνημα για τις λακκούβες στους δρόμους βγάζει ο δήμος (βιντεο)

Θεσσαλονίκη: Ειδικό μηχάνημα για τις λακκούβες στους δρόμους βγάζει ο δήμος (βιντεο)

12:19 15/5/2026

ένα από τα κύρια παράπονα των πολιτών

Survivor: Η πρώτη φωτογραφία του Σταύρου Φλώρου μέσα από το νοσοκομείο

Survivor: Η πρώτη φωτογραφία του Σταύρου Φλώρου μέσα από το νοσοκομείο

12:10 15/5/2026

Χαμογελά πλατιά λίγο πριν φύγει για ΗΠΑ

Στην Καλαμαριά ήρθαν μαθητές από την Ισπανία - Χόρεψαν και γέλασαν με την καρδιά τους (βιντεο)

Στην Καλαμαριά ήρθαν μαθητές από την Ισπανία - Χόρεψαν και γέλασαν με την καρδιά τους (βιντεο)

11:57 15/5/2026

στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς

Κλασικά Έπιπλα