Εγκρίθηκε άδεια λειτουργίας του πρώτου αραβικού πυρηνικού σταθμού

17/2/2020 14:59    ΗΑΕ
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σήμερα ότι έδωσαν το 'πράσινο φως' για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Μπάρακα, του πρώτου στον αραβικό κόσμο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν πότε θα τεθεί σε λειτουργία.

«Η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας (FANR) ενέκρινε τη χορήγηση στην εταιρία Nawah της άδειας λειτουργίας του αντιδραστήρα 1 του σταθμού», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Χαμάντ Αλκαάμπι, σε συνέντευξη Τύπου στο Αμπού Ντάμπι.

Ο αντιδραστήρας θα λειτουργήσει στο «εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Η Nawah Energy Company, που ιδρύθηκε το 2016, θα αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση των τεσσάρων αντιδραστήρων που θα έχει ο σταθμός του Μπάρακα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρίας.

«Είναι ένα νέο στάδιο στην πορεία μας προς την ανάπτυξη της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας», έγραψε στο Twitter ο Μοχάμεντ μπεν Ζαγέντ, πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι.

«Συνεχίζονται οι προσπάθειές μας προκειμένου να ετοιμαστούμε για τα προσεχή 50 χρόνια και να διασφαλίσουμε τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας», πρόσθεσε ο ισχυρός άνδρας των ΗΑΕ.

Ο σταθμός κατασκευάστηκε από μια κοινοπραξία υπό την Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) των ΗΑΕ και την κορεατική Korea Electric Power Corporation (KEPCO), με εκτιμώμενο κόστος 24,4 δισεκ. δολάρια (22,5 δισεκ. ευρώ).

Ο πρώτος από τους τέσσερις αντιδραστήρες επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2017, αλλά η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του μετατέθηκε κατ΄επανάληψη προκειμένου να ικανοποιηθούν οι νομικές προϋποθέσεις ασφαλείας.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (...) στο αποκορύφωμα των προσπαθειών 12 ετών οικοδόμησης», δήλωσε ο Αλκαάμπι στη συνέντευξη Τύπου.

«Μετά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα, η Nawah θα ξεκινήσει τη λειτουργία του προκειμένου να προετοιμάσει την είσοδό του στην εμπορική εκμετάλλευση», διευκρίνισε.

Όταν καταστούν πλήρως επιχειρησιακοί, οι τέσσερις αντιδραστήρες θα μπορούν να παράγουν 5.600 μεγαβάτ ηλεκτρισμού, καλύπτοντας περίπου του 25% των αναγκών των ΗΑΕ, μιας χώρας πλούσιας σε πετρέλαιο.

Το αποτελούμενο από επτά εμιράτα ομοσπονδιακό κράτος έχει 9,3 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων το 80% είναι αλλοδαποί.

Οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό αυξάνονται, κυρίως λόγω της συστηματικής χρήσης κλιματιστικών στη διάρκεια των θερμών καλοκαιριών.

Η δημόσια επιχείρηση ENEC ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο πως η φόρτωση του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020.


AΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Τι προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Τι προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

03:09 10/10/2017

Στην Βουλή αυτή την ώρα

Εορτή των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας

Εορτή των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας

02:58 10/10/2017

10 Οκτωβρίου

Υπέκυψε στα τραύματά του ο άνδρας που καταπλακώθηκε από δένδρο

Υπέκυψε στα τραύματά του ο άνδρας που καταπλακώθηκε από δένδρο

02:55 10/10/2017

Ο άτυχος άνδρας νοσηλευόταν στο Παπαγεωργίου

Ανακοίνωση του δήμου για το ατύχημα κατά την διάρκεια κοπής δένδρου

Ανακοίνωση του δήμου για το ατύχημα κατά την διάρκεια κοπής δένδρου

05:03 9/10/2017

ο Δήμαρχος βρίσκεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Σε κρίσιμη κατάσταση 70χρονος εργαζόμενος στο δήμο

Σε κρίσιμη κατάσταση 70χρονος εργαζόμενος στο δήμο

05:01 9/10/2017

Τον καταπλάκωσε δέντρο

Φοίνικας - Κατηχητικά σχολεία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Φοίνικας - Κατηχητικά σχολεία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

04:57 9/10/2017

Αγιασμός την Κυριακή

Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Κοιμητηρίου Καλαμαριάς

Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Κοιμητηρίου Καλαμαριάς

04:16 9/10/2017

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Τα δικαιολογητικά για το συσσίτιο της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαμαριάς

Τα δικαιολογητικά για το συσσίτιο της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαμαριάς

04:07 9/10/2017

Αιτήσεις μέχρι 18/10/2017

Εορτή του Αγίου Ιακώβου του Αλφαίου

Εορτή του Αγίου Ιακώβου του Αλφαίου

03:58 9/10/2017

9 Οκτωβρίου

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

03:55 9/10/2017

9 Οκτωβρίου

Κλασικά Έπιπλα