Αφαντη και η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» - Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή

19/2/2020 20:11    Novartis
Δεν παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» προκειμένου να εξεταστεί από την αντιπροσωπεία της ειδικής προανακριτικής επιτροπής που ερευνά για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδίδεται ένταλμα βίαιης προσαγωγής το οποίο, όπως και χθες, δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.

Είχε προειδοποιήσει με επιστολή

Πριν από 4 ημέρες, η μάρτυρας «Κελέση», σε δήλωσή της προς την προανακριτική επιτροπή Novartis, ανέφερε: «Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει».

Η «Αικατερίνη Κελέση», επικαλούνταν την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.

Κεγκέρογλου: Συστηματική και συντονισμένη στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων

Δεν εμφανίστηκαν και δεν ανεβρέθηκαν, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ λίγο μετά τις 18.00.

«Φαίνεται πως έχουμε μια συστηματική και συντονισμένη στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, που δεν είναι άσχετη με πρωτοβουλίες που παίρνουν άλλα κέντρα, οι συντονιστές τους» δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου και προσέθεσε:

«Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφτηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας, με πολιτική σκοπιμότητα να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι. Όμως ό,τι κι αν κάνουν, η ώρα που θα αποκαλυφτούν και θα λογοδοτήσουν είναι πολύ κοντά.».

ΚΚΕ: Φιάσκο η διαδικασία της προκαταρκτικής - Να αρθεί άμεσα το καθεστώς ανωνυμίας

Για φιάσκο μίλησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής.

Κατά την αποχώρηση του από το κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ο κ. Καραθανασόπουλος ζήτησε την άμεση άρση του καθεστώτος προστασίας προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Η δήλωση Καραθανασόπουλου

«Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο. Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων, για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα».

Κύκλοι Αρείου Πάγου: Για άρση προστασίας μαρτύρων, η προανακριτική πρέπει να υποβάλλει αίτημα στις εισαγγελικές αρχές

Για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

Χαρίτσης: Η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να μετατραπούν οι θύτες σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους

“Μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους”, διαμηνύει ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

“Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε τον κ. Μητσοτάκη ως μόνο υπεύθυνο για την επιχειρούμενη εκτροπή με την ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Όπως και για την εξόφθαλμη καταστρατήγηση του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος”, τονίζει χαρακτηριστικά, επικρίνοντας τον Κ. Μητσοτάκη ως “δολοπλόκο, αλλά και διπλά δειλό”.

“Δειλός απέναντι στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον έχει προκαλέσει ήδη από τον Σεπτέμβρη να τον οδηγήσει αν θέλει σε ειδικό δικαστήριο επειδή τόλμησε να δρομολογήσει τη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis. Δειλός και απέναντι στον κ. Σαμαρά, τον οποίο εξευμενίζει για να αποφύγει την εσωκομματική κρίση στη ΝΔ, καταστρατηγώντας τον νόμο και το Σύνταγμα”, υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης.

Και καταλήγει: “Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να τρομοκρατήσει όσους τολμούν να φέρνουν στο φως σκάνδαλα διαφθοράς”.


real

Επόμενο Προηγούμενο
 

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αποκάλυψε το λογότυπο για τα 100 χρόνια

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αποκάλυψε το λογότυπο για τα 100 χρόνια

14:10 14/4/2026

Το επετειακό λογότυπο

Έκτακτες διακοπές ΕΥΑΘ

Έκτακτες διακοπές ΕΥΑΘ

11:00 14/4/2026

Ποιες 3 περιοχές

Προ των πυλών οι αυξήσεις στα τσιγάρα – Πόσο θα φτάσει το πακέτο στην Ελλάδα

Προ των πυλών οι αυξήσεις στα τσιγάρα – Πόσο θα φτάσει το πακέτο στην Ελλάδα

19:15 13/4/2026

αυξήσεις σοκ

Φονική έκρηξη στη «Βιολάντα»: «Γνώριζαν για την οσμή» – Νέες αποκαλύψεις

Φονική έκρηξη στη «Βιολάντα»: «Γνώριζαν για την οσμή» – Νέες αποκαλύψεις

19:01 13/4/2026

Νέες καταθέσεις εργαζομένων

Φοιτητική ομάδα ανακάλυψε έναν από τους αρχαιότερους αστέρες του σύμπαντος

Φοιτητική ομάδα ανακάλυψε έναν από τους αρχαιότερους αστέρες του σύμπαντος

18:58 13/4/2026

«Μετανάστευσε» στον γαλαξία μας

Υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας για όλους στα Social Media και Teen Account για τους 15-18 ετών

Υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας για όλους στα Social Media και Teen Account για τους 15-18 ετών

18:53 13/4/2026

με νυχτερινό κλείδωμα λογαριασμών

Η Γερμανία μειώνει τον φόρο στα καύσιμα για να προστατεύσει τους καταναλωτές

Η Γερμανία μειώνει τον φόρο στα καύσιμα για να προστατεύσει τους καταναλωτές

18:47 13/4/2026

από την εκτόξευση των τιμών

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει άμεσα στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει άμεσα στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ

18:41 13/4/2026

νέα μελέτη

Καλαμαριά: Φανερή δημοπρασία για τα λουλουδάδικα στα Κοιμητήρια

Καλαμαριά: Φανερή δημοπρασία για τα λουλουδάδικα στα Κοιμητήρια

18:30 13/4/2026

οι λεπτομέρειες

Συνελήφθη για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών - Κατασχέθηκαν πάνω από 20 κιλά κάνναβης

Συνελήφθη για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών - Κατασχέθηκαν πάνω από 20 κιλά κάνναβης

18:24 13/4/2026

Δίωξη και Εξιχνίαση Εγκλημάτων Πολυγύρου

Κλασικά Έπιπλα